For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

По време на срещата отговорихме на следните въпроси:

1:00 Синът ми е на 35 дни. Веждите му започнаха леко да се лющят преди около 10 дни, но така и не минават… Педиатърът ми препоръча емолиентен крем, но ми се иска да чуя и мнението на Ася. Благодаря Ви 💗

Може ли също така да каже Асето мнението си за естествената бебешка хигиена?

5:00 Кога и как е добре да въведем водичка при бебето? Изцяло кърмя. Бебо е на 4 месеца. Все още вода не съм давала, но всички баби ме питат.

6:00 До кога се кърми нощем? Чувам разни идеи да съм му давала водичка нощем и така да го отуча да “яде”. Добре ли е за детето? Добре ли е за кърменето да има толкова голям диапазон? Ако е ок, то от кога/кой месец? Кърмя изцяло. Нямам проблеми с кърменето. Бебо е на 4 месеца.

10:20 Момиченце, на 16-и става на 4 м, родена е на термин 2800, в момента тежи около 5200. 1 м наддаде +900, 2 м едва +400, сега се очертава да е още по-малко. Само на кърма е, но нещо не е наред. Като започнахме интензивно разходки някак станаха само 5 кърмения, сега са 6 пробвам с повече, но с физиологичния й рефлукс, повръща много. Отделно мисля, че кърмата е намаляла, т.к. хваща зърното, пуска го и плаче, преди можех да изцедя по 100 мл. за 10 мин. от двете гърди. Вече не мога, но основното е, че тя не наддава. Пишка нормално, но ака през ден, обилно е, винаги излиза от памперса, но все пак. Не знам какво да правя, да започвам ли да додавам АМ?

14:40 Имам доста силно изразена сенна хрема, която вече започва. Дали може Ася да препоръча медикаменти, безопасни за използване по време на кърмене?

16:00 Имам момиче на 5 г. и бебе на 1 г. и 8 м. Вечер приспивам бебето в спалнята и после сестра му в нейната стая. Всяка нощ тя идва в спалнята да спи при нас. На въпроса ми “защо”, тя доста се разстройва и хлипайки казва, че иска да спи винаги до някого и че я е страх да спи сама. Това е от около половин година. Преди това си спеше по цяла нощ в стаята и дори си е ставала да пишка без да ме вика мен. Преди около година режимът на бебето беше друг и първо слагах нея да спи и тя си заспиваше сама в стаята, докато оправям бебето. Сега става все по-зле. Пример: Преди около 1-2 месеца бебето се разплака през нощта и аз не успях да го успокоя по-продължително време. Тя с видим непукизъм стана и каза, че отива в нейната си стая, защото тук е шумно. Отиде, легна и си заспа. Скоро се случи отново и тя каза същото, но този път се разплака и почна да ме моли като го успокоя да дойда при нея. Като цяло бебето се буди често и сънят и на сестра му отива по дяволите така. Когато вкъщи има и друг възрастен роднина, спящ на дивана, тя отива при него. Т.е. не държи да е при мен в спалнята. Как да спра тези среднощни разходки без детето да се окаже будно в леглото и да я е страх да стане, защото “мама не дава”?

19:00 Бих искала да попитам следното за момиченце на 3.5 месеца в момента тежи около 5200, родена на термин 2800, изцяло на кърма: има ли начин да я накарам да се храни по-бързо, всяко кърмене отнема близо час; нормално ли е още да се буди през нощта на един, два, три часа уж гладна, а реално хапва много малко и заспива на гърда и така буквално цяла нощ аз кърмя и…никой не спи пълноценно.

22:00 Майка съм на момиченце, което вчера навърши 4 месеца, родено две седмици преди термин по естествен път. Дъщеричката ми е на изкуствено хранене почти от самото начало. Засука в първата седмица, но след хормонални проблеми лактацията изчезна. Още се боря с това. И още от самото начало (дори когато беше на гърда) тя често се задавя по време на хранене. Четох много по въпроса, срещах се с консултант по кърмене, който регулира начина на хранене (ползване само на биберони номер 1 и 2, шишето равно на пода, детето изправено, да яде бавно на почивки, да следя дишането, количества и честота на хранене и т.н.) и въпреки всички усилия тя продължава най-редовно да се задавя. Под най-редовно разбираме на всяко хранене поне веднъж. Рядкост е да не се задави изобщо по време на хранене. Казаха, че няма къса юздичка. Притеснявам се, че това влияе на дишането й, защото често посинява около нослето и устичката. И друго, което ме притеснява, е да не рефлектира върху дробчетата й под формата на болест (наскоро изкара пневмония, заради която бяхме в болница – начален стадий, но наистина ние много я пазим, така че не знам дали беше от настинка). И също така с това задавяне с ужас очаквам захранването, което предстои след няколко месеца. Може ли да споделите мнение и съвет – Има ли как да се повлияе задавянето? Израства ли се? Трябва ли да се посети друг специалист (и ако да – то какъв? Може ли препоръка за някой конкретен, ако е удобно) и дали е възможно да се разболява, заради това често задавяне?

 

26:00 И втори страничен въпрос – има червени петна под косичката на главата (тила и малко зад ушичките) четох, че е нормално за първите месеци, но те съвсем не изчезват нито избледняват – това нормално ли е? Приложено изпращам снимки.

 

27:00 Въпросът е следният: кърменото ми бебе (в момента на година и един месец) наддава много. Изключително кърмена до 6 месец, захранена с всичко, без проблеми с консумацията на твърда храна. Продължаваме кърменето на поискване, към момента има 6-7 кърмения на денонощие, предимно за заспиване и нощем. Проблемът е, че в момента тежи 13 кг и продължава да качва между 600 и 800 г всеки месец. Наддаването не е от твърда храна. Давам ѝ такава само три пъти на ден и то в грамаж по-малък, отколкото приемат връстниците ѝ (150 г на хранене), умишлено, за да не качва повече. Излиза, че скоростното покачване на теглото е от кърмата. Педиатърът ме съветва да намалявам кърменията, а да увеличавам твърдата храна. По ред причини не ми се иска да го правя в момента. Какъв би бил Вашият съвет? Срещали ли сте подобен случай и мислите ли, че това тегло трябва да ме притеснява?   Срещала съм информация, че кърмените бебета не затлъстяват и не могат да бъдат прехранени, но това обикновено се казва за първите месеци и се очаква, че с времето ще се намали темпът на растеж. При нас обаче се запазва, дори след прохождането.

30:30 С момиченце на почти 4 м. и половина съм (до датата на срещата вероятно вече 5), изцяло на кърма, тежи 7 кг и 700 гр., сравнително спокойно и с пълни памперси 😀 Та по същество имам следните въпроси към Ася: 1. На 25 февруари бяхме при ЛЛ Наддала е 1 кг. за изминалия месец. Лекарката смята, че трябва да разредя храненията от 2 на 3 часа. Откакто се е родила яде за по 5 мин. супер лакомо и сама си търси през около 2 часа. Детето е весело през деня, видимо в добро настроение. Страхувам се да не ми намалее кърмата. Да послушам ли съвета на лекаря с увеличаване на интервала?  2. Детето ми е от сравнително кротките и ме беше разглезило с 10-часов нощен сън с едно хранене… идилия. Откакто се е родила е така, допреди седмица. Заспива в 23.30 до 2 и после се събужда на всеки час с пищене насън чак до 9.30 сутринта. Не се успокоява с гушкане, люлеене, биберон не иска, вода също опитах и не желае, заспива единствено на гърда до след час с нов писък. Не съм с нереалистични представи, че с малко дете се спи дълбоко, но 7-8 пъти будене с писъци на сън и успокоение само на гърда определено ме тревожи (умората от недоспиване даже не я броя). Пропускам ли някакъв проблем? Вредя ли и с хранене нощем през час? Възможно ли е от стрес от ваксина да плаче така неутешимо? Прави го само вечер и в просъница.

 

34:20

Детето е на 1 г. 3 м. как да помогнем на детето да започне да се храни самостоятелно. Когато беше на около 7 – 8 м имаше желание да си хваща лъжичката и да се опитва да се храни самостоятелно и я насърчавахме, харесваше й. Обаче след това загуби интерес и вече чака наготово да я нахраним, предполагам, така й е по-лесно. Когато й даваме лъжичката да си я държи сама, постоянно я хвърля на земята и го приема по-скоро като някаква игра.

36:00 Дете на 1.3 г. Въобще не иска да седи на гърнето. Още откакто започна да стои сама седнала стабилно, започнаха и опитите ни за гърне, обаче абсолютен неуспех. Като седне на гърнето и започва да плаче. Опасявам се да не изпуснем момента, ако не сме го изпуснали вече, но всичките ни опити са неуспешни. Ще съм благодарна на всякакви съвети и хитринки. 🙂 В кой момент е добре да се пробва детето да се сложи на детска седалка за тоалетна и като цяло има ли вариант детето да не се научи да ходи на гърне, а направо на тоалетната. Как стои въпроса и от гледна точка на предстоящото тръгване на ясла, това също ме притеснява.

38:20 Коя е оптималната възраст (ако може да се каже така), в която е добре детето да бъде отделено вече в самостоятелна стая?

 

39:00 Здравейте,  бебето ми е на 2 месеца. Изцяло на кърма. От известни време цъка на всяко хранене и изпуска гърдата. Видимо няма къса юздичка. На какво може да се дължи. Отделно от няколко дни се “сърди” по е на едно хранене през деня и се дърпа, а видимо е гладен. Днес е така целия ден – не иска да спи и да яде. Когато го гушна да се кърмим, отваря уста, за да засуче и дори прави 1-2 опита, но после започва да плаче. Пробвах изправен, с полюшване, на тъмно, са сменя позата – почти без успех. Едвам го приспах с кърмене легнала. Кърма има, защото ми тече от устата и когато в отвори да плаче е в кърма, но пък и днес като че ли няма…. не мога да разбера..

41:00 Кърмя от 7 месеца на поискване. Предната седмица се поду едната ми гърда вследствие на запушване причинено от блистер на зърното. Въпреки наложените компреси се стигна до отпушване с игла /всичко стерилно/ и разраняване на зърното. Изцеждах я един ден, докато премине кървенето.

– Трябва ли да спра предлагането на тази гърда?

– Какво да направя за да предотвратя повторно запушване? Мисля, че няма проблем в позата и засукването, освен едно извъртане на главата, което прави малката заедно с зърното за да се огледа.

– Трябва ли да се проведе някакво лечение? Нямала съм температура.

– Към момента няма запушване, но има един малък бял участък с големина на малка пъпчица. Това нормално ли е?

 

44:00 Детето ми е на 2 г. и от доста време се опитвам да го отбия, като правя опити за намаляване на броя на кърменията и обяснения, че мама я боли и не й е приятно (което е истина), че той е голям и вече може да заспива сам, че можем да се гушкаме и т.н., нищо до момента не оказва влияние. Веднъж си сложих лепенки, но той се смееше и си ги отлепи, така че и това не го спря. Заспиването и през деня и вечер е само на гърда. През нощта има много събуждания – между 3 и 5-6. С някои от нощните събуждания успяваме да се справим с гушкане, но тогава заспива само ако ми рови в косата, което също е доста неприятно. През деня, ако се измори или му доскучае също иска да суче. Разсейване не помага. Търси си до последно. На мен кърменето вече ми е доста неприятно и е доста ограничаващо, от гледна точка на това, че не успява да заспи по друг начин. Ще се радвам ако може да споделите съвети за намаляване и спиране на кърменето при толкова голямо дете.

50:20 Бих искала да обсъдим начините за отбиване на почти едногодишно дете. Как трябва да се започне, когато останат 2 кърмения – едно преди сън и едно след сън, кое от двете е по-добре да се премахне първо? Опитах с АМ да заместя храненето преди сън, но без успех (не се хареса, на мама млякото е по-хубаво). Почти всеки ден ни се случва да се кърмим и по повече от 2 пъти на денонощие. Вярно ли е, че през лятото не е хубаво това да се случва?

53:00 Бебето ми е на 6 +++ изключително кърмена е! Захранваме се от близо месец. Захранването не върви добре. Имаше период изяждаше около 0.080 грама пюре, но вече изяжда по максимум 3,4 лъжички, просто не иска да си отваря устата. Следвала съм всички стъпки за започване на захранването от уебинара Ви с Бояна Петкова. Откакто я захранвам иска още повече да я кърмя. Цяла нощ ми е на гърдата… Също така последния месец е наддала 0.300 грама в момента е 6кг. Родена е в 36 г.с. и 1 ден 2550 грама. Какво мога да направя, за да прояви интерес към храната?

54:00 Бебето ми е на 6+, изключително кърмено. От както стана на 3м., започна да се буди изключително често (на час , два) , къде суче, къде се приспива само . Ефективно суче минута-две . Въпросът ми е, дали трябва да се опитам да я приспя отново , по друг начин – вода , потупване . Не засука залъгалка и трудно пие вода от шише с биберон . Няколко пъти се опитах, да я приспя по  друг начин, но нещата отиваха към рев и се отказах ,като просто и давам гърда ,за да се приспи отново. Ще има ли някога сън ? Грешно ли постъпвам? Трябва ли да съм по-упорита ,при опитите си за алтернативно приспиване ?

55:00 Бебчето ни е на 3 месеца и половина и започват дразненията на венците. Сравнително спокойно бебе, колите преминаха първите два месеца. Възможно ли е плачът да е от болки във венците? Ние реагирахме за колики и за зъбки, като започнахме отново да даваме Еспумизан и гел за зъбки, но има ли нещо, което по-лесно да ни насочва? Говорихме и с педиатъра, но той не можа да прецени.

59:20 Имам бебе на 2+ кърмим се на 2.30 -3 часа през деня и през нощта. От около 20 дена само в едната ми гърда се образуват бучки през нощта (нямаме голяма нощна пауза макс. 4 часа, но много рядко) .Като се появи винаги предлагам първо нея и след хранене се цедя и така две-три хранения и се оправя. След два-три дена пак се образуват. През деня цедя малко преди хранене, защото имам силна струя и бебето се задавя, връща и дърпа и сплесква зърната, докато суче. След сукане ми побеляват зърната (вазоспазми), който още от раждането ту преминат, ту се появят отново. Как да избегна появата на бучките и вазоспазмите за напред?

 

1:01:30 Дъщеря ми е на седем месеца, на смесено хранене е с шише. Роди се с ниско тегло, под 2 кг и наваксваме още с размерите. Първите три месеца имаше адски апетит, но след това започна да нервничи и пищи при хранене и макар и да е гладна, обикновено не успявам да й дам с шишето, дори на почивки, освен в полусън. Дори тогава изпива към 100 г и толкова. На последната консултация беше наддала към 150 г и се притесних… Започва да пълзи много активно и й трябват калории явно.

 

 

1:03:00 Захранена е от шести месец и определени храни ги хапва по 50-100 г, но най- вече иска да пълзи и играе и не я свърта. Не бързам да замествам хранене, но не знам колко да й предлагам и колко често. Заради това, че за съжаление не мога да я кърмя на поискване и тя да си регулира приема, трябва все да преценявам дали е недохранена или прехранена. Предлагам твърда храна по малко три пъти на ден, а след половин – един час и мляко. Буди се и нощем гладна, понякога по два пъти дори изпива по 100 гр. Въпросът ми е доколко е нормално това и как правилно да я храня с твърда храна и да допълвам с мляко. Благодаря предварително за съветите!

 

1:06:00 Здравейте, искам да попитам Ася следното – давам изцедена кърма на нашето бебче. Вече е на 4 месеца, а коликите дори се усилиха, няма спане почти по цяла нощ. Изпробвали сме почти всички капки. Има ли смисъл да пробвам с адаптирано мляко с идеята то да е по-щадящо коремчето?

 

1:08:09 Очертава се детето ми да тръгне на ясла на година и 3 месеца. По принцип е много печена, не се притеснява от други хора и се заиграва и закача с всеки срещнат, но досега не е оставала цял ден без мен никога. Хапва си доволна и няма драма със съня, така че ме притеснява адаптацията, защото е все още много малка. Следва ли да започнем с половин ден, с мое присъствие там? Как да ѝ обясня защо отива без да създавам драма?

 

1:10:00 Бебето ми ще стане на 2 месеца на 15-и март. Само на кърма е. От няколко дни започна да прави по-дълги паузи нощем. През деня се буди на 2-3 часа за ядене. Много често връща мляко и повръща, но не на фонтан. Педиатърката смята, че има физиологичен рефлукс и преяжда също така. Обаче вечер, около 10 ч. започва да става неспокойна, дърпа се от гърдата, върти си главичката, диша учестено, маха с ръчички и крачета. Ако я махна от гърдата започва да плаче. Заспива и при най-малкото движение отваря очи и търси да суче. Това състояние продължава 2, 3 до 4 часа и през цялото време е на едната или другата гърда. В някакъв момент заспива, слагам я е чувалче за повиване (ако това има значение) и се буди след 5-6 часа. Въпросът ми е дали тази дълга нощна пауза ще навреди на количеството кърма? Необходимо ли е да ставам на някакъв интервал и да цедя, за да не намалее? Последната нощ гърдите не бяха много напрегнати, твърди и течащи, както, когато направи такава пауза първия път (преди няколко дни).

 

1:13:30 Бебето ми е на 8 месеца, кърмено и захранено на 5. От около три седмици категорично отказва пюре на обяд. Само като види лъжицата и върти глава. Пробвах да изместя закуската по-рано, за да е гладна за обяд. Предлагам купешки, готвени от мен, месни, безмесни, фино смлени, с парченца пюрета – резултатът е въртене на главата, стискане на уста и мрънкане! Ако успея да дам изобщо нещо повръща огромни количества на фонтан, като възрастен човек. Още от бебе си е с рефлукс след кърмене, но след захранването спря, но за сметка на това започна повръщането в доста по-големи количества след твърдата храна. Ако ѝ дам попара, обаче ще си я изяде. От две седмици махнах заместените хранения и вече суче след всяко хранене. Искам да отбележа, че тя е от бебетата които преяждат с кърма. Зъби още няма. Моля за съвет как да се справя с това хранене? Ситуацията е безкрайно изнервяща. Хвърлям храна на поразия, мъча се по един час, бърша и през повръщано постоянно. Много съм изнервена и не се чувствам никак добре. Относно и това повръщане – на гастроентеролог ли да я заведа?

 

1:14:00 Здравейте, бих искала да попитам за 3 месечно бебе със прозрачни сополи вече цял месец, слагам солен разтвор и ги дърпам с прахосмукачката, но няма ефект, има ли още какво да се направи за да спрат?

 

1:17:00 Имам 3 въпроси за попитай специалиста – Ася…
1. Бебчо е 3 м. И е само на кърма. В началото гърдите винаги ми бяха големи и тежки, а сега са меки… дали това означава, че нямам достатъчно кърма или не?
След кърменето винаги ги пъха ръцете в устата, ако не е заспал… дали още е гладен или просто иска да си смучи ръцете?
2. Няколко пъти се случва бебчо да не е акал по 3 дни, вече на 3 ден изпражнението е както за 3-те дни. Въпроса ми е дали е нормално или може би кърмата не му стига? (има мокри пелени)

1:25:00 Здравейте, моето момче е на 5 седмици и е изцяло кърмен. Още на първата седмица имах чувство че едната ми гърда има повече кърма и струйката е по-бърза, защото той гълта и не може да свари да яде. Попитах здравната работничка и тя ми каза че още не се е нормализирало и трябва да изчакам, защото ще се оправи. Но ето че 4 седмици след това тази гърда се пълни с кърма по-бързо, става твърда и болезнена. Обадих се на моя личен лекар и той ми каза че имам Мастит и ми предписа антибиотик. Аз категорично отказах да го взема и потърсих второ мнение, защото мисля че имам хиперлактация. Нямам зачервяване по гърдите, само твърди бучки от време на време, които масажирам и се оправят. Кърмя на всеки 1,30 или 2 часа и започвам с по-бързо пълнещата се гърда, но понякога той се наяжда само от нея и другата си остава пълна. Времетраенето на кърменето значително се намали. Преди го кърмех за 30-40 мин, а сега е готов за 10-15 мин. Няма намелен брои на мръсните пелени и не се притеснявам че е недохранен. Живеем в Англия и не знам колко тежи, тъй като ще го изтеглят след седмица.

Как да продължа да го кърмя, ако имам хиперлактация? Не се цедя, освен ако не е много твърда гърдата ми и болезнена. И още един последен въпрос. Когато го кърмя той плюе зърното и се дърпа, рита с крак и нервничи. Обикновено това се случва през вечерното хранене. Какво означава това?

 

1:28:00 Какво мисли Ася за дългото кърмене? Имам дъщеричка на 2 г. и 4 м., която още кърмя. Към твърдата храна е капризна, хапва няколко определени неща. В момента ни излизат кътниците и търсенето на гърдата се увеличава, което е нормално според мен. Според всички хора около мен кърменето е виновно, че яде малко видове храни (баща й също е капризен към храната). Какво е мнението на Ася по въпроса?