For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

По време на срещата успяхме да отговорим на следните въпроси:

Отговори и коментари по въпросите дава Д-р Елени Пападополу, детски гастроентеролог, в рубриката „Попитай специалиста“, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум

3:00 При деца между 10 и 13 месеца при повече от едно изхождане на ден (около 3-4 пъти) симптом ли е на глутенова непоносимост и какви други симптоми може да има тя?

6:00 Във връзка с предстоящото събитие с гост гастроентеролог, бих искала да задам своя въпрос и ще се радвам да получа отговор. Дъщеря ми е на три месеца и половина, родена 3350, към момента почти 6500. За един месец е наддала 1.100кг. Почти изцяло кърмена, дохранвам само преди заспиване вечер с около 60 мл АМ. От известно време, от както стана по-активна, връща почти на всяко хранене, но не на фонтан. Доста често консистенцията е тип пресечено мляко. Случва се да връща и когато е изправена, и когато е легнала. Връща веднага след хранене, но и часове след това, например час-два по-късно. Видимо детето се чувства добре, смее се и не спира да рита с крачета, не изглежда да изпитва дискомфорт от връщането на млякото. Бих искала да разбера дали това е нормално, или е повод за притеснение? Според педиатъра детето преяжда (яде около 20 мин. от двете гърди).

9:15 Бих желала да попитам следното за бебенце момиченце, на 3 месеца, малко над 5 кг, родено на термин 2.790 кг изцяло на кърма: Храним се приблизително в 8:00, 12:00, 16:00, 20:00, след което следва нощна пауза. Храненето варира в интервала 2:00 до 4:30, проблемът е че има неспокоен сън с доста газове, пръцка доста, а понякога и обилно нощно акане т.к. напоследък задържа изхождането и реално започва да се буди още от 1:30, а след като яде през нощта почти не заспива до 7:30, давам биберон, но пак проплаква и не е спокойна. Реално дори не знам дали се буди, защото е гладна или заради газовете. Мога ли да направя нещо, за да облекча нощния й сън, трябва ли да спра нощното кърмене? Нормално ли е при неизхождане за два дни да изака почти литър на куп като консистенцията, която излиза е различна, буквално от каша до течност с пяна (гледала съм я,  когато я оставя без памперс и започне да ака на плота за повиване)? Другият ми въпрос е свързан с рефлукса: Прави чести връщания на храна, когато се напъва да се усмихва и гука, сложим ли я на бебешкия фитнес и започва да рита интензивно с крачета, понякога се оригва, докато е на гърда и пак повръща. До кога ще продължи това и трябва ли да посетим гастроенеролог за преглед на стомахчето или ще се израсте? Трето питане – вредно ли е, бавното хранене, т.к. всяко кърмене отнема около час от двете гърди. Придремва си или просто си прави паузи.

16:00 Синът ми е роден нормално, в 39-а седмица без никакви усложнения. Той е изцяло кърмено бебе. Вече е на почти 7 месеца. В първите й месеци беше много неспокойно бебе, което започна да повръща и да плаче, когато се оригва. По съвет на нейния педиатър аз ограничих млечните храни, като постепенно намалих и употребата на телешко месо. Бих казала, че повръщанията и дискомфортът намаляха. Но в случаите когато повърнеше, течността имаше много силна миризма и петната върху кърпата за оригване оставаха след пране като петна от белина. Захранихме в края на 5-ия месец и всичко започна отново. Захранена е с домашно приготвени пюрета. До този момент е опитвал морков, батат, тиквичка, картоф, тиква и круша. Като тиквата и крушата въведох защото не беше акал няколко дена. Пробиотик започнах да давам от 1 седмици (Bio Gаia) с надежда да се регулират изхожданията и да се намали дискомфорта, който показа. След захранването започна да се оригва много повече и да и се връща храна (не повръща), да има много газове. Преди всяко оригване или “пръцкане” започва да плаче и да се извива назад, понякога се събужда с плач и има нужда да се оригне, въпреки че го е направил няколко пъти преди да заспи. Тези симптоми са постоянни, без значение какво пюре консумира. В последните дни дори не си доизяжда пюрето. Започва с голямо желание но като изяде 70-80 г започва да се извива, да плаче и като го взема се оригва, но след това не иска да продължи. Пиенето на вода също е предизвикателство защото той не обича никакви биберони и шишета. Давам вода с лъжичка засега. Започнахме опити с чаша 360 градуса. Наддава добре и е много жизнен, усмихнат и игрива, до момента в който не се появят газовете. Притеснявам се да въвеждам нови храни. Въпросът ми е дали има нужда да бъде прегледан от специалист и дали има нещо, което може да се направи да се намали този дискомфорт. Живеем в чужбина и посещението на специалист е само с направление. Смятате ли, че трябва да настоявам за такова от неговия педиатър.

21:00 Имам момченце на четири месеца, изцяло на кърма. Към момента го храня 7 пъти на денонощие през около 3 часа, вечер правим пауза от около 6 часа, налага се да го будя за хранене към 0 ч. Педиатърът ни препоръча да не го будя и да разредя храненията на 6 за денонощие. Тъй като получавам противоречиви мнения за честотата на храненията, реших за момента да го кърмя по тази схема. Откакто се е родил ака често и малко по-рядко. От началото на януари (откакто стана 3 месеца) акото му стана съвсем течно и слузесто. 3 пъти през около седмица/две имаш кървави жилки в изпражненията му. Консултирах се с двама педиатри, според тях кръвта се в появила заради напъване. Предписаха ни прахчета срещу диария, но акото продължи да е рядко и с примеси на слуз. Пуснах му изследвания и няма бактерия, нито ротавирус, кръвната му картина е добра. Междувременно докато се храни често плаче и се гъне сякаш го боли, понякога отказва да се храни. Мислех, че е някаква фаза, но това продължава повече от месец. Често има газове, от време на време давам еспумизан на капки, когато коремчето му е много подуто. Пробвах 5 дни да не ям никакви млечни продукти, подобрение нямаше. Сега пробвам да изключва ядките, но пак плаче и се гъне понякога докато яде. Не съм променял диетата ми от раждането му. Въпреки всичко наддава добре. Смених пробиотика му с Омнибиотик панда и като че ли има някакво подобрение, цвета на акото е нормален му и няма толкова слузести примеси. Сега ака през около ден по голямо количество наведнъж. Плаченето по време на хранене продължа и има газове. Трябва ли да се притеснявам, какво мога да направя за му помогна? Възможно ли е това да е нормално за него? При тази ситуация мога ли да рискувам и да му дам ваксина за рота вирус (вече я отлагаме за 3-ти път по преценка на педиатър)? Пропускам ли нещо?

26:00 Синът ми е на 5 месеца изцяло кърмен, от 3 седмици насам акото му е слузесто, мукозно, мирише по-различно, бих казала неприятно, на гнило и от време на време се появява кръв. Имаше бистри капчици кръв, които отначало сметнах, че се появяват от раничка на ануса, но след като раничката изчезна, кръвта продължи да се появява. За три седмици имаше 4-5 пъти бистра кръв. На втората седмица започна да се появява и кръв примесена с акото, не на всяко изхождане, а 1 път средно на 2 дни. Посетих гастроентеролог, който като разбра, че бебето не е захранвано още и е само на кърма, каза, че няма от какво да се притеснявам и изобщо да не го гледам акото. Пуснати са изследвания за Ешерихия коли, Салмонела, Кандида и Шигела, които са отрицателни. През тези три седмици минах на хипоалергенна диета, която до този момент е почти безрезултатна. Кръв почти няма, но акото е воднисто (диария) и слузесто. Детето няма абсолютно никакви други симптоми, има настроение, качва килограми, не е дехидратирано. Педиатърът и гастроентерологът смятат, че това състояние е нормално, но аз не мога да се съглася с тях. Според вас нормално ли е детето да е с воднисто ако /диария/ вече 3 седмици? Безопасно ли е да се ваксинира при такова неизяснено състояние? Удачно ли е започване на захранване?

32:00 Дъщеря ми е на 4 м. и доскоро пиеше антирефлуксно мляко, но се наложи да го сменим, поради здравословни причини. С новото мляко често повръща по-малко, а понякога млякото се връща до гърлото й, което видимо й създава дискомфорт и се задавя, при което и двете се стресираме. Кога се израства този рефлукс? Какво може да се направи, за да де облекчи?

33:00 Колко време след смяна на диетата започват да отшумяват симптомите на АБКМ?

34:00 Момченцето ми е на 2++ има стандартния си рефлукс при оригване да връща малко кърма. През последните две седмици, обаче започва да връща повече и по- продължително време. Връща с голямо напъване и рев два-три часа след ядене, без да има оригване, а по-скоро като повръщане. Тъй като е изцяло на кърма ми казаха, че най- вероятно го прехранвам, но това което ме притеснява е, че когато коремчето му е празно и той е гладен, продължава да се опитва да връща и в повечето случаи са стомашни сокове или слюнка. Гледаха го на ехограф, няма проблем с коремчето, но ме притеснява това постоянно напъване на почти всяко ядене. Знам че това се израства, но ще се радвам за съвет как поне да го облекча от тези адски напъни.

36:00 Бебе на 4++ с рефлукс от раждането. Само на кърма. Връщането на храна вече доста намаля и е около 2 пъти на ден, ако преяде или когато играе и си свива крачетата развълнувано. Въпроса ми е самото връщане на храна в хранопровода може ли да му навреди и необходимо ли е да предприема захранване по-рано от навършени 6 месеца, заради рефлукс (като цяло бих искала да изчакам 6-е месеца)?

37:30 Имам бебче на 3 месеца. Роден е в 38 г.с., но беше 6 дни в кувьоз на кислородотерапия, понеже беше задушен при раждането. На около 50 дни му беше поставена диагноза “пилорна стеноза” и съответно беше опериран. Сега вече си наддава стабилно, само на кърма е.
Проблемът идва от там, че той все още повръща не по веднъж – два пъти на ден, а понякога по няколко пъти след ядене, като фонтаните са рядкост, но имам чувството, че количеството е голямо. Храни се понякога за 20 минути, понякога и по час суче. Пускахме му ПКК след операцията, хемоглобина му е леко нисък – 98, но от изписаните капки Малтофер се започна едно доста обилно повръщане, започна да не може да се изхожда и се засилиха коликите, съответно е много неспокоен.
Та като обобщен въпрос – да очаквам ли това повръщане да не спре изобщо и до колко да се притеснявам след всяко връщане? Вече съм наплашена от повръщане на детето и за това съм толкова многословна.

40:40 След прием на антибиотик във фецесът на бебето (кърмаче на 5 м.) се наблюдават точици кръв, а понякога и власинки кръв. Как да подобрим състоянието на чревната микрофлора? Възможно ли е кървавите точици и власинки да се дължат на нещо друго?

42:40 Детето ми е на 8 м., захранено е на 5 м., приема с апетит всичко, което му давам. Има три заместени хранения – закуска, обяд и следобедна закуска, на която му давам каша с плодово пюре, а следващото хранене е кърма, след нея започва да повръща, пробвах доста варианти на следобедна закуска – съмненията ми са че повръща от плодовите пюрета, дали е възможно (не повръща на фонтан, но понякога 6-7 пъти).

43:50 Здравейте, синът ми е на месец и половина на кърма, но доста често повръща повече от 2 супени лъжици. Повръщането е придружено от силен плач. Случва се да повърне дори и час, два след хранене и носене. Може ли да се говори за рефлукс или по-скоро е от коликите? Наддава доста.

44:40 Имам дъщеричка на 4 м изцяло на кърма, доносена и сучеща от първия час след раждането. Преди един месец започна да плаче докато суче, извива гърба си назад и буквално изпада в истерия. Започна да го прави по 1-2 пъти на ден и постепенно стигна до почти всяко дневно хранене. Има едно нощно хранене, на което се е случвало само 1-2 пъти да го прави. Става някаква борба и едва я удържам вече, все още има колики и рефлукс, възможно ли е това да е причината? Когато започна този проблем зачестиха храненията, в момента яде на 2-2:30ч., наддава нормално.

46:00 Дъщеря ми е на 1 година и 2 м., ака веднъж на 3-4 дена, не показва дискомфорт, но всеки път акането е с много напъване. Така е от както беше на 3-4 месеца. Захранена е на 5 м., като все още я кърмя веднъж на ден. Храни се от кухня, яде разхлабващи плодове, закусва овесена каша, но пак си е ака на такъв период. След консултация с гастроентеролог предписа сироп Лактулоза, пие го вече 5 дена, но пак не ходи до тоалетна всеки ден…

48:00 При даване на Омнибиотик Панда или друг вид пробиотик, може ли спирането на тази добавка да стане изведнъж или трябва да се направи постепенно? 2-месечно бебе пие вече един месец и се чудя, след като премине този месец, дали изцяло да го спра или да разредя приема, докато го изключа. Като цяло какво смятате за даването на пробиотици – необходимо ли е и може ли без тях? Освен тях приемаме и Абоколикен и Инфакол.

51:15 Какво е мнението Ви за палмовото масло в АМ? Бихте ли препоръчали АМ за бебе на 1 месец, което се изхожда 1 път на няколко дни с напъване и дискомфорт? Колко вода да се дава на бебе на 1 месец на АМ?

54:00 Имаме дъщеря на 3 месеца. Още през 2-рия месец разреди ходенето по голяма нужда на 1 път дневно. В последния месец това ходене стана на 3-4 дни. Не се напъва, не се свива и видимо няма дискомфорт. Изцяло на кърма е и качва стабилно килограми (всеки месец по 1 кг и 100 г) сега е 7 кг и е 65 см. Според педиатъра няма проблем, нито има твърд стомах, нито има промяна в консистенцията. Ям разнообразни храни, тиква, круши и супи, правя масаж на коремчето и свивам крачетата, но без успех. Какво мога да направя за редовно изхождане?

55:50 Бебето ми е на 2 м. и при изследване направено по време на съхранение на стволови клетки излезе, че има непоносимост към лактоза на млякото. Храни се само на АМ, не е на специализирана формула, а на обикновено АМ. Има силни газове и много се свива, плаче и изчервява целия. Ползваме капки Колийф. Изхожда се почти след всяко хранене, изпражненията са кашави, понякога в изхожданията има слузести примеси. Не са много и не са винаги тези слузести примеси. Трябва ли да се мине към специализирано мляко и какво трябва да се направи, какъв е Вашият съвет? Това би ли оказало влияние при захранването с млечни продукти?

57:52 Здравейте, синът ми е на 3 месеца и две седмици, роден е един месец преди термин, 2260 кг, 46 см. В момента е 5,930 кг, 62 см. Имаше колики, които отминаха почти преди около две-три седмици. Храни се изцяло на АМ. Преди седмица започна да плаче и да се извива назад докато се храни. По препоръка на педиатър преминахме към хранене 6 пъти на 4 часа, като хапва между 120 гр. и 140 гр. на хранене(общо около 750-770 гр.). Засега спря да плаче докато се храни, но все още се извива назад понякога и често е неспокоен след хранене. Възможно ли е това да е в следствие на рефлукс, въпреки че не повръща изобщо и следва ли да преприемем мерки или ще го израсте?

59:27 Здравейте, бебо е на 20 дни, роден в 35-а г.с. Хранихме се изцяло на АМ Нан Комфортис. Имаше много газове, присвивания и стомахчето му ставаше на камък непосредствено след ядене, както и или връщаше или повръщаше на фонтан. Не изяждаше повече от 50 мл., много често около 35мл. Наскоро направи уртикария и ни казаха, че най-вероятно е АБКМ. Смениха ни млякото с Фризопеп. Сега хапва по-добре, но не спаваме стриктно тричасовия интервал, а изчакваме да огладнее и да се разбуди.

01:09:12 Здравейте! Бебето ми е на 4 месеца, изключително кърмено(не пие вода), изхожда се много рядко на 7-8 дни. Чета много различни мнения дали това е нормално или не. Трябва ли да се консултираме с гастроентеролог?

01:12:25 Здравейте! Детенцето ми се роди в 37-а седмица с тегло 2600гр. В момента е на 5 месеца. Имаше жълтеница след раждане, но вече се изчисти от нея. През последните 3 месеца пускаме изследвания на asat и alat с капилярна кръв, но всички излизат със завишени стойности. Днес много трудно успяхме да вземем венозна кръв с идеята, че ще ни даде най-точна информация. Като стойности от венозната кръв излязоха asat – 51.7, alat – 44.8 има ли нещо тревожно в тях? Можем ли да започнем да слагаме ваксини, тъй като изчаквахме да навакса като килограми и развитие(реално само тези резултати ни тревожиха)?

01:14:14 Здравейте, детето ми е недоносено (родено в 8 м), имаше колики плътно 6 м, до 1 г епизодично със захранването. Сега е на 2,5 г и продължава всяка сутрин между 5.30 и 6.30 ч да има стомашен дискомфорт (пъшкане, присвиване, газове). Това притеснително ли е и има ли нужда да се консултираме с гастроентерлог?

01:16:08 На 1.6 месеца детето ми при отбиване отказа да се изхожда. Ака малко в памперса, но се спира и не се доизхожда. Не желае да ака вече на гърне и да се изхожда там. Преди отбиването се изхождаше на 2 дена ( не е запек). В момента пръцка много. При използване на сироп и разхлабващи храни започва да ака, но спира. И това продължава няколко пъти през деня.

01:17:53 Здравейте, синът ми е на 4 месеца и се изхожда през 2-3 дни,изцяло кърмен. Можем ли да използваме(често) глицеринови свещички или да прилагаме други методи за подпомагане на изхожданията?

01:19:03 Здравейте и благодаря за темата! Бебка е на 4 месеца и седмица, изключително кърмена. В първите месеци имаше трудно изхождане – веднъж на няколко дни с видим дискомфорт. След това имаше 2 седмици разстройство (кашесто-воднисто, без други симптоми, с прием на омнибиотик панда). Сега редува твърдо изхождане веднъж на два дни с изхождане веднъж/два пъти на ден като понякога е кашесто, друг път – на “водичка”. Спрях омнибиотика, не приема нищо друго, няма други симптоми или видима дехидратация. Бихте ли ме посъветвали до колко това е в “норма” за тази възраст? Педиатърката ни отлага ваксинациите и казва само аз да внимавам с диетата си, което и правя, но няма разлика.

1:21:23 Здравейте, детето ми е на 10 месеца. Беше захранено добре. На 9 месеца спря да се храни. Иска само мляко с шише. Няма газове, няма запек или разстройство. Отказва всички твърди храни. Не зная на какво се дължи? Това нормално ли е за тези месеци и как да подходя? Благодаря предварително.

01:23:16 Може ли да се заключи, че изключително кърмено бебе на почти 2 месеца има АКБМ, ако няма празен памперс (има изхождания и между храненията), но наддава нормално? Акото е жълто, но понякога има слуз. Как да се подходи, за да се разбере какво точно дразни стомахчето на детето, кога се прави тест за алергии? Удачно ли е да се избягват всички алергени от майката – млечни, глутен, яйца, риба, соя, какао?

01:26:59 Здравейте, бебето ни има klebsiella pneumoniae в акото. Преди да се установи бях на безмлечна диета, защото се изхождаше по над 10 пъти. Бактерията е лекувана с Гентамицин, но без успех. Казаха ни да спрем да я изследваме. Според Вас трябва ли да се лекува?

01:34:12 Здравейте, детето ми е на 2г и 9 месеца изхожда се на 2 до 4 дена, като обикновено в началото са барабонки и след това е по мекичко . Това нормално ли е или е по – добре да се обърнем към лекар.На кухня е но напоследък отказва да яде течни храни и предпочита по сухи храни. Яде плодове и зеленчуци.