For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Може да чуете отговор на следните въпроси в посочената минута:

11:00 Не иска да сяда и да използва гърне – крие се, иска сам

Синът ми е на 1 година и 10 месеца. Уча го на гърне с книги за гърне и с опознаване на гърнето като предмет. Държим го и в банята и в стаята и навсякъде го носим. Въпреки това не иска да го използва. Не сяда на гърнето. Или сяда много за малко. Крие се от мен и си върши работата в памперса. Когато вляза в стаята и го засека, че е клекнал, ми казва да изляза от стаята и да го оставя сам. По тази логика му казвам сам да ходи в банята.

23:00 Как да разберем дали сега е моментът за приучаване към гърне?

Кога трябва да направим крачка назад, защото очевидно сега не е моментът, в който да приучим детето на гърне, или как да разберем дали е дорасло за тази промяна? Кога всъщност трябва да останем в този момент, за да можем да го прескочим?

27:00 Навиците на гърне се развалиха след боледуване

От 7-месечна слагам дъщеря ми на гърне. Доста успешно се справяхме досега. Тя е на 1 година и 4 месеца. Отскоро ми дава индикации и за малка нужда, но миналата седмица беше болна за първи път. Всичко се развали – режим на сън, ходене на гърне и прочие. Сега от два дни отказва да сяда на гърне, а ако седне, става след минута и после върши всичко в памперса. Как да постъпя, за да не я стресирам и да възвърне желанието си за развитие в тази насока?

33:00 На какъв интервал да слагаме децата на гърне?

Чувала съм, че в детските ясли на всеки кръгъл час например има режим, в който децата се поставят на гърне. Можете ли да кажете какъв трябва да бъде този интервал и кога трябва да започнем спазването му, за да има логика и най-голям шанс за успех?

37:00 Отказва да седне на гърне заради стрес

Детето ми е на 2 години и 2 месеца, но отказва да седне на гърне, а ако седне не върши нищо. Разбира всичко, непрекъснато обясняваме вкъщи, но тя просто не иска. Даже трябва да я гоня, за да я сложа. Може ли съвет как да постъпя? Слагам я на гърне от повече от половин година. Имаше период, в който беше добре и си вършеше работата, но вече сякъш е стресирана. След като се изчака да се успокои детето, тогава идва един момент, в който обясняваме и подготвяме, че ще махнем пелените. Така ли се процедира?

44:00 Плаче от гърне – може ли директно на тоалетната чиния?

Имам дъщеричка на 1 година и 5 месеца. Никакъв успех с гърнето още преди годинката. Като я сложим и веднага започва да плаче. Пробвали сме какво ли не, всеки ден разглеждаме книжки, говорим, показваме на кукла. Възможно ли е директно на тоалетна чиния? Моля за съвет какво да предприемем.

46:00 Как да разбере бебе на 11 месеца къде се пишка и ака?

Как да ни разбере бебе на 11 месеца, че гърнето е мястото, където трябва да си върши работата? Дъщеря ми е на 11 месеца, стои на гърне, но не прави нищо на него.

50:00 Ако детето не сяда на гърне, може ли да започнем със седалка?

Ако детето не желае изобщо да сяда на гърне, добре ли е да започнем директно със седалка в тоалетната и ходене навън в природата? При какви обстоятелства разбираме, че децата са готови за тази промяна, кои са факторите?

52:00 Разлики между ранно, средно и късно приучаване на гърне

Колко месечно се нарича ранно, средно и късно приучаване на гърне? От кога е най-добре да приучаваме към гърне? Моето бебе е на 8 навършени, но още не може стабилно да седи седнало, кога да започнем опитите?

54:00 Премахване на нощната пелена (нощния памперс)

Кога е време да премахнем нощната пелена?

58:00 Не желае да ака на гърне, когато е вкъщи

Синът ми – на 3 години и 5 месеца много добре осъзнава всичко, но не желае да ака на гърне. В кооператива, където ходи, си върши всичко на гърне, но у дома не иска. Казва, че у дома не иска.

1:00:00 ЕБХ – кога да започнем и за какво да следим?

С бебенце на 3 месеца сме. Започнах ЕБХ преди месец – уцелвах веднага след събуждане да я държа над гърненце и много добре се получаваше. Помагах й да се изхожда по този начин. Сега обаче явно си смени режима, ходи по голяма нужда един – два пъти на ден без да мога да уцеля момента. Рано ли е изобщо да опитвам на този етап? Кога е адекватно да започнем с ЕБХ и някакви насоки за кои знаци / сигнали да следвам, за да уцелим момента?

1:03:00 Колко често да слагам детето на гърне?

Синът ми е на 1 година и 4 месеца и рядко си върши работа на гърнето. Колко често е удачно да го слагам на гърнето? Противопоказно ли е да влиза в тоалетната с мама или татко?

1:07:00 Резултати от слагане на гърне

Можем ли да очакваме бързи (под месец) резултати – кога и колко бързо?

1:11:00 Отказва да седне на гърне – сама се преоблича след напикаване

Дъщеря ми е на 2 години и 7 месеца и категорично отказва да седне на гърнето. Пробвали сме няколко гърнета. Когато махнем памперса, пишка в гащите, после сама се преоблича, навън се стиска, после и вкъщи се стиска, дърпа гащите, плаче. Не е била стресирана никога спрямо гърнето, просто не иска и не иска. И книжки гледаме и песни за гърнето пеем, но няма успех. Скоро започва градина и трябва да я науча. На ясла не е ходила. Някакви съвети?

1:16:00 Как да го науча на гърне – не му пречи, че е мокър

Синът ми си стои в локвичката и му е все едно. Имаме частичен успех с гърнето, но категорично отказва да свърши “голямата работа” там. Крие се, когато го попитам дали “има ако” и ми казва “чао чао” и ме гони. На 2 години и 2 месеца е.

1:17:00 Пишка на пода и прави на инат

Една година нямам никакъв успех, а синът ми е вече почти на 3 години. Минала съм през абсолютно всичко, което споменахте (игри, книжки, време за гърне, награди, въпреки че не е редно). Сяда след мое настояване, изпишква се, след което става и започва да пишка на пода и да се смее, бяга, все едно прави на инат. Предстои ни градинка, не знам вече как да подходя. Ще се радвам да ми дадете идея.

1:19:00 Колко време децата се стискат?

Колко време децата могат да стискат / задържат? Кога започват физиологично да могат да стискат?

1:25:00 Пишка на килима, леглото и навсякъде – нямам търпение към процеса

Детето ми е на 1 година и 7 месеца, не иска да сяда на гърне и аз не го карам. Не иска да сяда на седалката за тоалетна. Когато махна памперса, задължително се изпишква на килима, леглото, където хване. Според вас готов ли е и как да започна с игрите / говоренето / книжките? На седалка ли да го сложа или да започна с памперс/ Не съм особено търпелива, а детето е доста чувствително. Моля за съвети и трикове.

1:31:00 Нормално ли е да се ползват памперси до 4-5 годишна възраст?