For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговор на следните въпроси може да чуете в съответната минута:

 

Асоциация за сън – гърда

3:00 Момчето ми е на 9 месеца и заспива на гърда. За мен това не е проблем, но през нощта търси гърда през около час, за да свърже циклите си за сън и съответно се буди много често. Знам, че гърдата е силна асоциация и не знам как да го отуча без плач. Благодаря предварително.

 

Детето спи само с мен и, когато е само, се събужда

10:00 Здравейте! Дъщеричката ми е на 6++. Наскоро категорично отказа да поеме биберон, който ни помагаше само и единствено за приспиването през деня и то не винаги. Това като време съвпадна с изникването на долни 2 първи зъбчета, но не знам дали са свързани двете неща. От тогава приспиването ни е само и единствено на гърда – не желае да заспи по никакъв друг начин, но и биберон отказва. Това я кара да се буди по-често от преди и отново търси гърда. Ако се отделя за малко от нея вечер започва да плаче и отново се успокоява със сукане. Не се притеснявам толкова за нощно време, въпреки че вероятно и то оказва влияние, а за това, че през деня вече приспиването тотално се измени, сънят се накъса и постоянно трябва да съм до нея, и, ако изобщо успея да я приспя следва да я пазя да не се събуди. Моля за съвети. Благодаря!

 

Бебе на 3 месеца заспива много трудно

14:00 Бебчо е на 3 месеца и половина. От около седмица заспива много трудно (не само за нощния сън, но и за дневния), с плач и мрънкане, без значение, дали го люлея, кърмя, оставя го да заспи сам, вкъщи или навън. Дали е регресия на съня, която е в 4-ти месец? През нощта спи спокойно около 9-10 часа с едно събуждане за кърмене. През деня също – когато заспи не се буди лесно. Има две дремки по 45 минути до един час и една често по-дълга – около час и половина. Следя интервалите на будуване и до момента заспиваше без проблем.

 

Бебето ми спи върху мен и искам да го науча да спи в неговото легло без да се събужда

17:00 Моето бебче е на 3++ месеца. От скоро се опитвам да го науча да спи в неговото креватче. До сега той спеше и през деня и през нощта единствено върху мен. Когато се опитвах да го поставя в неговото креватче почваше да пиши. Сега вече имаме успех с поставянето в креватчето и нещата се получават без драма, но всеки път на 30 минути се събужда. Взимам го приспивам го за няма и 1 минута, но вече не мога да го оставя в креватчето – започва веднага да плаче. Някаква идея как мога да му удължа съня в леглото? Благодаря ви!

 

Бебе на 10 месеца прави много дълги интервали на бодърстване

20:00 Здравейте, бебето ни е на 10 месеца и прави много дълги интервали на бодърстване – по 5-6 часа преди нощния сън. По принцип трудно заспива – за всяка дрямка е на гърда. Вечер спи по 11-12 часа, буди се в началото на нощта и след това чак сутринта. Много се тревожа, как да помогна?

 

Бебе на 5 месеца има силна асоциация за сън – биберон

23:00 Синът ми е на 5 месеца. Биберонът му е изключително силна асоциация за сън. Във времето, в което не спи не го използваме. Когато се разбужда вечер, понякога го давам, за да продължи съня си.  Имам желание да променя тази ситуация, но как?

 

Дневни дремки за бебе на 7 месеца

26:00 Как да организираме дневните дремки на бебе на 7 месеца? В момента са 3 на брой. Първата е около 40-50 минути, втората до скоро беше около час и половина, но напоследък не успява да спи повече от час, и третата е не повече от 35 минути. Колко време е удачно да будува между тях? Трябва ли постепенно да увеличаваме будуването или всяко да е около 3 часа общо?

 

Кога се преминава от 3 към 2 дневни дремки?

30:00 Кога се преминава от 3 към 2 дневни дремки и каква е ориентировъчното разпределение на дневните дремки?

 

Време за бодърстване преди нощен сън – бебе на 5 месеца

32:00 Нормално ли е бебе на почти 5 месеца да будува преди нощен сън 2 часа и 40 минути? Спи 3 пъти през деня като будува до 2 часа и заспива самостоятелно без плач.

 

Как да подобря дневния сън на 4-месечно бебе?

33:00 Имаме 4-месечно бебе, което спи по над 8 часа през нощта без прекъсване, като заспива самостоятелно. През деня обаче много трудно заспива и дремките са много кратки (от 20 до 40 минути). Какво мога да направя, за да подобря дневния сън?

 

Заспиване без сучене на палец – как?

36:00 Как да работим за самостоятелно заспиване – бебе на 6 месеца, към момента заспива на гърда или със сучене на палеца. Последното е проблем, борим се от месеци, но с частичен успех чрез заместване с биберон.

 

Голяма пауза между храненията – бебе на 5 месеца

41:00 Детето ми е на 5 месеца и след регресията започва да успява да консолидира дремките си и да премине към 3 дневни. Проблемът е, че с интервал на будуване около 2 часа и консолидирани дремки, както и спазване на модела кърмене – игра – сън се получава много голяма пауза между храненията – около 4 часа. Дали да не започна да кърмя преди сън или по средата на будуването?

 

Не може да се унесе сама – търси биберон

43:00 Детето ми е на 8++ месеца. Нощем се буди на всеки 2 часа, като не се събужда напълно, а само мрънка и търси биба. Не може да се унесе сама. Така е от 5-я месец насам, а преди това си спеше цяла нощ.

 

За скрития железен дефицит

45:00 За скрития железен дефицит. Как да разберем, че го има?

 

Дете на 1 година и 8 месеца не иска да спи в кошарата си

49:00 Каква може да е причината детето ми, което е на 1 година и 8 месеца по никакъв начин да не желае вече да си спи в кошарата? Допреди 6 дни спеше в кошарата за обедния и вечерен сън, но вече не иска. Прескача я и плаче истерично. След това заспива на дивана или на спалнята от раз. Спи си сам в стаята и в кошарата от новородено. Сега сме на гости при родителите ми и тук не иска да спи в преносимата кошара и нея я прескача.

 

Дете на 1 година и 9 месеца спи при нас – как да го научим да си спи в кошарата?

53:00 Бебето ми е на 1 година и 9 месеца. Заспива при нас на спалнята и после го местим. По някое време се буди и го взимаме при нас, за да продължи да спи. От скоро спи с нас на спалнята и искаме да го научим да си спи в леглото. Как да постъпим?

 

4-месечно бебе – буди се през 3 часа през нощта и е неспокойно

57:00 Дъщеря ми е на 4 месеца и 10 дни. Изцяло на кърма е и от самото си раждане сама си направи режим да яде през 3 часа. Близо месец последното й хранене беше към 23:00 вечерта и след това в 8-9 сутринта. Сама си пропускаше храненията. От около 2 седмици отново започна да се буди през нощта и да яде през 3 часа (към 2-3 и после към 5-6). Много е неспокойна. На какво може да се дължи това неспокойствие? През деня яде, спи и си будува.

 

Бебето ни спи при нас, но в жегите е трудно и искаме да го изместим в неговото легло

1:03:00 Бебето ни е на 8 месеца и спи съвместно с нас. Хубаво ни е така, обаче в жегите вече не ние толкова комфортно. Опитвам се да го слагам в неговото креватче, но той не е свикнал там и започва рев още като го сложа. Спи по цяла нощ, в ранните часове търси гърда и продължава да спи. Как да започнем да го изместваме в неговото легло?

 

Дете на 1 година и 4 месеца не заспива в нейното легло, а й предстои ясла

1:07:00 Имам детенце на 1 година и 4 месеца. Заспива сама, но на спалнята и след това я местя в леглото й. Как да я науча да заспива в него, тъй като ни предстои ясла, където се притеснявам, дали ще иска да спи в леглото? Сложа ли я в леглото става неспокойна и не й е приятно?

 

Общото време за сън на 9-месечно бебе

1:10:00 Колко трябва да бъде общия сън за 9-месечно бебе? Малката спи по 10-12 часа през нощта и две дремки през деня по максимум час.

 

Да излизам ли от стаята, след като оставя бебето само в леглото за сън?

1:11:00 Как да научим най-лесно бебето да заспива само? Проблем ли е, ако оставяме бебето само в леглото и излизаме от стаята? Дали би му се отразило по някакъв негативен начин това?

 

Дете на 1 година и половина спи дълго на обяд и заспива много късно вечер

1:17:00 Детето ми е на 1 година и половина и спи по 3 часа на обяд, което води до по-късно заспиване вечер. По колко часа е препоръчичтелно да спи дете на тази възраст на обяд и трябва ли да се буди, ако спи повече?

 

Спането на бебето до майката през първите месеци

1:21:00 Какво е мнението ви за спането на бебето до майката през първите месеци?

 

Как да променя ранното събуждане на дете на дете на 1 година и 2 месеца?

1:23:00 Бебенце на 1 година и 2 месеца, ходи на ясла. Там спи между 13:00 и 15:00. Събужда се много рано – преди 6. Как да променим това?

 

Дете на 2 години и 9 месеца заспива много късно и трудно я будя на сутринта

1:28:00 Детето ми е на 2 години и 9 месеца. Сутрин я будя в 8, като на нея все още й се спи и става трудно. След това будува до 15:00 и заспива в кошарата си. Будя я е 16:30. Заспива в 00:30 вечерта. Нормално ли е да заспива толкова късно и има ли как това да се промени?

 

Как да науча детето ми на 1 година да заспива самостоятелно?

1:29:00 Синът ми е на 1 година. През деня заспива самостоятелно, но вечер задължително на ръце. Как мога да го науча да заспива и вечерно време самостоятелно?

 

Дълго бодърстване за новородено – нормално ли е?

1:32:00 Възможно ли е и нормално ли е бебе на 2-3 седмици да има дълги периоди на будуване? Обикновено новородените спят почти през цялото време.