Отговори на следните въпроси може да чуете в съответната минута:

 

Най-универсалният и най-щадящият метод на захранване

4:44 Кой е най-универсалният и най-щадящият метод на захранване, с който можем да започнем?

 

До кога е добре да продължим с млякото?

23:40 До кога е добре да продължим с млякото?

 

Дефицити и захранване

27:32 Може ли със захранване да се компенсира някакъв дефицит?

 

Пробиотик по време на захранване

31.03 Трябва ли да се включва пробиотик по време на захранването? Какво ви е мнението за готовите био пюрета?

 

Лоши хранителни навици

33:08 Кои са най-честите лоши хранителни навици?

 

Бебе на 9 месеца си хапва с апетит, но мисля, че кърмата ми намалява

40:17 Детенцето ми е на 9 месеца и тежи около 9 кг. Добре наддава. Хапва твърда храна 3 пъти на ден с апетит и има около 4-5 кърмения в денонощие. Мисля, че кърмата ми намаля. Не го чувам да преглъща, както преди. По време на кърмене повече подскача върху мен, колкото да яде. През нощта се буди няколко пъти, заспива трудно и се притеснявам, че е гладен. Сутрин след кърмене в 6:30 едвам издържа до 8 часа за закуска. Не ми се иска да замествам още едно хранене, или да му давам мляко за кърмачета, защото ми се иска да хапва повече кърма поне до годинка. Как да разбера дали му стига кърмата и дали има нужда нещо да добавям?

 

Полезно ли е или вреди кърменето след 9-и месец? До кога да продължим с кърменето и кога да заместим хранене?

43:41 Бебенцето ми е на 9 месеца като кърменето е основна храна на този етап и нямаме заместено хранене. Бабите на детето постоянно ми повтарят, че щом има 2 зъба, е време да спираме с кърменето. Имам приятелка психоложка, според която кърмене след 9-и месец влияе зле на психиката и се получава голямо привързване. Защо се получават тези крайности и как да разбера кое е най-доброто за детето?Кога е силно препоръчително да имаме изцяло заместено хранене с твърда храна?

 

Спад в апетита след боледуване – какво да правим?

50:57 Бебето ми е на 9 месеца, захранено в 5-и месец. В 8-и месец му се наложи да пие доста антибиотици, вследствие на което апетитът му намаляваше няколко пъти. От перфектен режим със стабилно хранене минахме на: “Нека я излъжа, че да е яла нещо различно от мляко.” Все още апетитът е на половина и успявам да дам само 2 пюрета на ден. Искам да направя най-доброто за детето си след боледуване. Какво да подбера като храни, за да засиля имунитета?

 

Бебе на 2 месеца се храни неспокойно, въпреки че е гладно

55:30 Бебето ми е на 2 месеца и е на мляко за кърмачета. По време на хранене обикновено изяжда 60 мл. с лекота, след което започва едно давене, ритане, грухтене. Оригвам го, след което това продължава. Гладен е, защото се опитва да яде, но продължава с това гърчене и ритане по време на хранене. Рядко изяжда дажбата си от 120 мл. Храня го на 3 часа.

 

Детето ми много си чеше ухото, докато спи, и го разранява

59:13 Детето ми много си чеше ухото, докато спи, и го разранява.

 

Кърмачето и водата – как?

1:09:32 Как да накарам кърмаче да пие вода или АМ? Опитах всички бутилки и само с лъжичка се получава.

 

Захранване с глутен

1:11:17 Как да захраним с глутен?

 

Махане на нощно кърмене и вреди ли то на зъбките?

1:12:50 Кога трябва (ако трябва) да се махне нощното кърмене и как съветвате това да се случи? Бебето ми все още се буди по 1-2 пъти нощно време да суче. Вреди ли нощното кърмене на зъбките? Забелязвам, че зъбките на бебето ми са прозрачнчи и крехки, а не бели като на други бебета.

 

Бебе на 36 дни с жълтеница

1:14:48 Бебето ми е на 36 дни, изцяло кърмено. Роди се 3010 гр. В момента е 4370 гр. Има жълтеница с ниво на общия билирубин 190 единици. Педиатърката ни съветва да дам глюкоза или да спра кърмата за няколко дни. Какво е вашето мнение и притеснителна ли е тази жълтеница?

 

Праскови, зелен боб, чушки, домати в началаото на захранването

1:16:28 Какво ви е мнението за сезонните праскови, зелен боб, чушки, домати в началото на захранването? Педиатърът ни е против, защото са алерген. Въведени са всички основни плодове и зеленчуци.

 

Захранване, водено от бебето, и бебе на АМ

1:18:44 Има ли някакви съществени разлики, които следва да имаме предвид, за ЗВБ, ако бебето е на АМ?

 

Бебето си смуче юмручето – гладно ли е?

1:19:13 Бебето си смуче юмручето – гладно ли е?

 

Как да върна бебето на гърда?

1:19:41 Бебето ми е на 4+ месеца и вече 2 месеца се храни само с изцедена кърма от шише. Успявам да я кърмя само вечер в просъница. Има ли шанс да се върне бебето на гърда при това положение?

 

Бременност и кърмене – ще се отбие ли голямото дете, докато съм в болницата след раждането и как да се справя с чувствителни зърна?

1:21:56 Кърмя голямото си дете и съм бременна в очакване на бебе. Искам да кърмя тандемно. При раждането и престоя в болницата има ли опасност голямото дете да се отбие? Съответно, може ли съвет за това как да избегнем подобна ситуация. Също така, заради бремеността зърната ми са много чувствителни и изпитвам дискомфорт по време на кърмене. Какво бихте ме посъветвали?

 

Крема сирене и Котидж сирене за захранване

1:24:44 От кога могат да се дават крема сирене и котидж сирене и проблем ли е солта в тях?

 

Бебе на 7 месеца не иска да яде пюрета. Как да въведа млечните?

1:26:22 Бебето ми е на 7 месеца, захранена от 6-и. Не хапва много от пюретата и нямаме заместено хранене. Добре ли е да я запиша на кухня и дали би прояла там? Млечните как да ги въведем?

 

Кърмене с голям бюст

1:28:44 Здравейте! Аз съм бъдеща майка, която много иска да кърми, но съм с доста голям бюст. Може ли да обясните какво е специфичното при такива обстоятелства и трябва ли да се ползва помпа в началото? Благодаря!