За Бащите…
Майките прекаляваме. Да, в доста отношения. Мислим си, че всичко зависи от нас: и детето, и семейството, и къщата, че и работата. Все едно целият свят ще престане да се върти без нас. Това не е вярно. Но не пречи да ни носи денонощно напрежение. Постоянно препускаме и гоним времето, а не отделяме и 10 минути на ден за себе си. Нашите нужди ги поставяме на много заден план. Това е основният повод за честите ни дразги, за тръшнатите врати и за заспиването на другата страна. Повод е и за отбягването на добрите стари разговори, в които просто си мълчахме гушнати и светът беше само наш. Сега сме обгърнати от това да бъдем най-добрата майка, най-добрата домакиня, да се грижим за детето си по най-добрия начин, да даваме най-доброто от себе си, най – най – най… и това ни съсипва. Ставаме жертви на собствените си вярвания и предразсъдъци. Състезаваме се със самите себе си и въртим до тотална изнемога колелото, което не води никъде. Мъченици на майчинството! Геройство, което никой не оценява, защото всъщност никой няма нужда от него. И това ни побърква. А трябва съвсем малко да сменим фокуса – да си дадем сметка, че най-важно е не детето да е перфектно отгледано, а всички да сме щастливи в процеса. На ежедневно ниво. За да може да се смеем на битовите провали, а не те да стават искра за слонски пожари.
Уважаеми Бащи, тук е Вашата роля. Помогнете ни! Подкрепете ни! Това е важно за нас, важно за Вас и най-вече – важно за детето.
Кога е време да реагирате?
АКО МАЙКАТА Е ТЪЖНА – Е ВРЕМЕ ДА РЕАГИРАТЕ
Станете чувствителни към промените при жена Ви. Следродилната депресия е ужасна спирала, която повлича неусетно и едва дни след първите прояви нещата могат да се задълбочат и да излязат извън контрол.
АКО УСЕТИТЕ ОБВИНEНИЕ ИЛИ УПРЕК – ТОВА ВСЪЩНОСТ Е ЧУВСТВО ЗА ВИНА
Бъдете нащрек за подлата и коварна вина, която „гледа“ укорително майката от всеки ъгъл. Майките се обвиняваме за всичко – от това как е преминала бременността ни, до раждането, първите дни на бебето, първите месеци, години. Имаме нужда Вие – Бащите, постоянно, непрекъснато и ежедневно да ни напомняте, че ние се справяме добре, че сме достатъчни, че сме добри майки за нашите бебета – че нашите грижи са най-адекватните за децата ни. Ние живеем във вечни съмнения и това ни съсипва. Ако мислите, че няма нужда да говорите с нас и, че всичко е ясно и не е нужно да се казва – помислете пак.
ПОМОГНЕТЕ НИ ДА СПРЕМ ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ!
Това ни срива, но ние не го осъзнаваме. Постоянно съдим по снимки и реклами за това колко лесно и приятно може да бъде майчинството, а реалността е друга. Припомнете ни, че не сме сами – че имаме Вас. И, че сме заедно в това.
А, АКО САМО ДУМИТЕ НЕ ПОМОГНАТ?
Вземете детето и правете Ваши си неща, които не включват майката. Дайте й час – два само за нея. Не й позволявайте да чисти през това време – накарайте я да излезе макар и на сила – тя има нужда от глътка въздух, но не поставя себе си на първо място, затова нейните нужди са някъде накрая. Но тя е важна! Здрава майка – здраво дете! От многото незадоволени базисни нужди и даване на безкрайни усилия от себе си, майката прегаря и излиза от баланс. Затова не е на себе си напоследък. Затова е изнервена и често плаче. Затова не сте я виждали усмихната отдавна. Но тя рядко може да си казва. И често не знае как да дава ясни задачи и да делегира отговорности на другите – нагърбила се е с всичко и скоро ще прегори. За да не засегне другите, да не натежи някому или просто защото е убедена, че ТРЯБВА да се справя сама.
Бъдете настоятелни и конкретни: „С прането ли мога да ти помогна днес?“, „Искаш ли аз да изведа кучето?“, „Дай ми бебето, а ти отиди да се изкъпеш и да си поседиш без да правиш нищо поне за 10 минути – моля те!“. Или пък наемете някой да свърши домакинската работа, а Вие я изведете на вечеря – само двамата. Дори само веднъж. Това ще Ви даде такъв рефреш, какъвто не сте имали отдавна. И ще осмисли всички усилия, средства и време.
Накарайте майката да спи, когато детето спи – наваксването на нейния сън е много трудно, но не е невъзможно. Предложете й нещо, което тя много е обичала да прави – филм, книга, маникюр. Давайте й любов, признателност и я накарайте да повярва, че за Вас тя е важна и, че Вие я виждате! Жените се нуждаят от това ежедневно и малките жестове спасяват деня.
Ето и една малка възможност да погледнете отблизо женската и майчината психика. В тези три срещи ще чуете неща, които вероятно не сте предполагали, че могат да се въртят в главата на Вашата половинка. Пробвайте какво е да сте на нейно място. Ако нито едно от Вашите усилия не промени нещата, срещнете се със специалист. За следродилната депресия има помощ. За бърнаута и чувството на вина – също.

Майки пред бърнаут – https://youtu.be/Vk1S7ETrBHc

Майчинството и чувството за вина – https://youtu.be/ZTaGoDebOUI

За следродилната депресия, но не с любов – https://youtu.be/1qxwiviDiEM

Според Световната здравна организация всеки човек на тази планета минава поне по веднъж през депресивно състояние. 1 на всеки 7 жени изпадат в следродилна депресия още по време на бременността или след появата на бебето – не защото са лоши майки, а защото депресията просто се случва.