Майка съм на момиченце, което вчера навърши 4 месеца, родено две седмици преди термин по естествен път. Дъщеричката ми е на изкуствено хранене почти от самото начало. Засука в първата седмица, но след хормонални проблеми лактацията изчезна. Още се боря с това. И още от самото начало(дори, когато беше на гърда) тя често се задавя по време на хранене. Четох много по въпроса, срещах се с консултант по кърмене, който регулира начина на хранене(ползване само на биберони номер 1 и 2, шишето равно на пода, детето изправено, да яде бавно на почивки, да следя дишането, количества и честота на хранене и т.н.) и въпреки всички усилия тя продължава най-редовно да се задавя. Под най-редовно разбираме на всяко хранене поне веднъж. Рядкост е да не се задави изобщо по време на хранене. Казаха, че няма къса юздичка. Притеснявам се, че това влияе на дишането й, защото често посинява около нослето и устичката. И друго, което ме притеснява, е да не рефлектира върху дробчетата й под формата на болест (наскоро изкара пневмония, заради която бяхме в болница-начален стадий, но наистина ние много я пазим, така че не знам дали беше от настинка). И също така с това задавяне с ужас очаквам захранването, което предстои след няколко месеца. Може ли да споделите мнение и съвет-има ли как да се повлияе задавянето? Израства ли се? Трябва ли да се посети друг специалист(ако да – то какъв? Може ли препоръка за някой конкретен?) и дали е възможно да се разболява, заради това често задавяне?


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (22-а минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори и коментари по въпросите дава Ася Демирева, консултант по кърмене, в рубриката “Попитай специалиста”, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум