Бебето ми е на 10 месеца и се кърми на поискване, като основно кърмя през нощта (има и 1-2 дневни кърмения – най-често за да заспи). Захранен е и хапва добре, особено на обяд и вечеря! Проблемът идва от мен- имам доста агресивна ендометриоза и моят гинеколог иска да започна да пия Зафрила. Тъй като не е съвместим с кърменето, като компромис ми каза да започна Золадекс (за месец – два), защото е по-безопасен и след това да мина на Зафрила, като идеята е че кърмата ще намалее от Золадекса и около година ще спра да кърмя. Питанията ми са две- от една страна виждам, че Золадекс не е съвсем безопасен за кърмачета- има ли някаква алтернатива, която моят гинеколог пропуска, защото ми се искаше да кърмя поне още 3-4 месеца и да спра по-плавно?
Ако няма алтернатива, доколко според Вас е рисковано да кърмя докато съм на Золадекс, какви биха могли да са последствията за бебето и заслужава ли си да рискувам- т.е. има ли смисъл да го отбия преди първата инжекция?
П.п. Терапията със Золадекс и Зафира е единствен вариант за момента, тъй като вече имам две операции и в рамките на другата година ми се иска да забременея отново (посредством IVF).

Не е нужно да се спира кърменето. Золадексът е с много голяма молекулна маса и на практика няма как да мине в кърмата. Също така, както повечето биологични пептиди, се разгражда от солната киселина в стомаха на бебето, така че дори минималните количества, които са преминали ще бъдат разградени.
Успех и съм насреща, ако имате още въпроси.
P.S. Важно е да има предвид намаляване на количеството кърма. Вероятно обратимо с по-често кърмене.

Марияна Енева, маг. фармацевт и консултант по кърмене