На 6-месечна възраст дъвкателния апарат на децата е достатъчно добре развит, за да могат да дъвчат (дори да нямат зъби). Поради тази причина е редно храната да не се дава гладко пасирана, а само намачкана. Пасират се само твърдите зеленчуци (червено цвекло, броколи, карфиол, спанак). Зърнените храни и меките зеленчуци (картофи, тиквички, тиква, моркови) могат само да бъдат намачкани.

До 8-ия месец всички продукти (включително и плодовете), които се предлагат на детето трябва да бъдат термично обработени! Само бананът и авокадото се дават сурови!

Първи храни – най-добре е да се започне с домашно приготвена зърнена каша от:
просо (белено), елда, киноа, амарант, (впоследствие ориз и царевица). Зърнените продукти се накисват предварително във вода (от вечерта) и на сутринта се сваряват. Водата се оцежда, пасират се (при нужда, но не е желателно) и се дават на детето. Започва се с 1-3 лъжички и количеството постепенно се увеличава, като идеята е детето да опита новите вкусове, а не да се нахрани. В стандартния случай обедното хранене се замества за 14 дни, но всъщност е важно как се чувства бебето и дали то ще приеме с охота различната храна.
Впоследствие се прибавят различни зеленчуци – тиквичка, карфиол, броколи, чесън, лук, червено цвекло, картоф, магданоз, копър, спанак, пащърнак, тиква, авокадо, чушка (зелена), зелен боб и най-накрая морков!!! МОРКОВИТЕ са алергизиращи! Особено за деца, които са проявили алергия към белтъка на кравето мляко.

7-и месец – зърнените храни се изместват за следобед, като към тях се добавят плодове.

Подходящи първи плодове – сливи, круши, череши, грозде (дава се белено и без семки), банан, тиква, ЯБЪЛКИ се дават последно! Алергизират, ако не са домашни!
Към зеленчуковия обяд може да се добавят няколко капки зехтин.

8-и месец – въвеждат се глутен и белтъци.
Може да се въведе закуска – ръжени, овесени или пшеничени ядки (съдържат глутен).
Глутенът се въвежда най-лесно с хляб. Ако се прави попара на бебето, то нека тя да е от домашно направен сухар, а не от купен. В купения има маргарин и прекалено много Е-та.
Като въведете глутен, можете да давате макаронени изделия.
Децата, които са алергични към белтъка на кравето мляко, проявяват алергия и към масло, млечни и телешко месо. Затова внимавайте с тези храни!
Сиренето, което се дава на бебето трябва да бъде предварително изкиснато. Аз предпочитам да се започне с овча извара.

Месо – най-подходящи за начало са заешкото, пуешкото и пилешкото. Ако има откъде да вземете домашно пиле е много по-добър вариант от купеното, защото в отглежданите с хормони пилета има много женски такива и оказват влияние върху половото съзряване.

Най-лесно се приготвя като вземете парче месо, сложите да се вари, като заври – махате първата вода, слагате наново, отпенвате и след това добавяте главичка лук, малко целина (наистина малко за аромат), варите до готовност на месото, обезкостявате и пасирате. Така получената кашичка разсипвате във форми за лед и прибирате във фризера. После като приготвяте зеленчуковото пюре само добавяте две-три кубчета месо и сте готова.

Бобови – най-удобно е да се започне с червена леща (тя е белена и по-скоро оранжева), след това грах и белен бял боб.

9-и месец
Въвежда се риба. Нека бъде печена, а не варена. Старайте се да готвите вкусно на детето.
Подходящи риби – сьомга, пастърва, скумрия, лаврак, ципура
НЕ давате хек и пангасиус!!!

10-ти месец
Въвежда се киселото мляко. АМ може да се кваси. Предлагам първото кисело мляко за детето да е направено от адаптираното мляко, което то пие.

11-и месец
Време за въвеждане на супа. До преди това, ако давате супа, тя трябва да е хомогенизирана и с хляб. Преди 11-ия месец на детето му е трудно да разграничи прекалено течната част на супата от твърдите парченца. И е лесно да се задави. След 11-ия месец моториката в устата е достатъчно развита, за да може да преглътне течната част и да сдъвче парченцата.

Ася Демирева, консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд по лактация