Здравейте! Имам бебе на 6 месеца, захранено от месец, преди това само на кърма. Пие вода, пие пробиотик. Въведени картоф, морков, тиква, пащърнак, тиквичка, пуешко и за разкош – слива и круша. Има ужасен запек – едвам на ден самичък изкарва по едно топче и затова му правя клизми. Толкова е запечен, че и с клизмата пак излизат твърди топчета. Въведох сливата и крушата, за да оправят нещата, но няма никакъв ефект. Разхлабващите зеленчуци също нямат ефект. След няколко дни сме на гастроентеролог, но дотогава мисля да спра захранването. Може ли мнения за това ми намерение? Благодаря!


Здравейте, не е нужно да се спира захранването – то е една честа причина за запек при бебетата. Могат да се направят няколко неща:

  • уверете се, че дававате достатъчно течности на бебето, давайте вода.
  • можете да избягвате храни от типа на банан, картоф, морков. Наблягайте на пюрета от слива, круша, ябълка, тиква, праскова – разхлабващ тип.
  • правете масаж на коремчето.

Да, можете да направите консултация със специалист, тъй като смяна на пробиотика също може да помогне. В началото на захранването сте. Може да забавите въвеждането на нови храни, да наблягате на течностите. Не се притеснявайте!

Д-р Надежда Римпова, началник на Детско отделение в УМБАЛ Софиямед