Детето ми е вече на 1.6 години и имаме само вечерно кърмене. Вече сериозно се замисляме за отбиване, но ми е важно да става плавно и без някакви крайни мерки. Чета по разни форуми, че майките си мажат зърната с лимон, оцет, течен аналгин дори, някакви други билки и т.н. и така отбивали. Това Ок ли е като вариант? Също попадам на коментари, че не е хубаво да се отбива лятото. Каква е причината? И реално има ли някакви климатични, времеви (спрямо годините) или други критерии за отбиване?


Идеята, че лятото не е подходящ сезон за отбиване, идва от това, че през летния сезон при малките деца са много чести гастроентеритите – заболявания, протичащи с повръщане и диария и понякога водещи дори до хоспитализация. Кърменето има известен протективен ефект, а дори когато децата все пак се разболяват, обикновено кърмата ги поддържа хидратирани и по-рядко стигат до болница в такива ситуации. Едно време (а и сега в страни, където няма достъп до добро здравеопазване и медикаменти), когато не е имало антибиотично лечение и интравенозни вливания, подобни заболявания понякога са били смъртоносни и житейската мъдрост е била по тази причина да не се отбива дете в летния сезон. В съвремието това има много по-слабо значение.
Мазането на зърната с горчиви и неприятни на вкус субстанции е също стар съвет, но от една страна, може да бъде опасен, а от друга – личното ми мнение е, че така се нарушава доверието между майката и детето. Бързите решения не дават възможност на детето да намери с какво да замества кърменето в моментите, в които то е било предпочитан начин за справяне и така е по-травмиращо за него.

Христина Янева, консултант по кърмене
към Международния борд по лактация