For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Може да чуете отговор на следните въпроси в посочената минута:

4:00 Бебе на 20 дни, изцяло на кърма. Пълни добре памперсите. След изписване от болницата беше наддала 400 гр.  В момента е 3.250, родена е 3.080, изсписана е 2.850. Т.е. съм спокойна, че й стига. Храня я на поискване. Връща по малко количество след хранене. Има дискомфорт в коремчето и сънят и много се наруши. В количката няма проблем, както и нощем. През деня е ужас. Имам и силна струя, от която тя се дави. Преминах на биологична поза, старая се да оригвам между двете гърди. Опитвам се да я оригвам между двете гърди, но тя толкова започва да мрънка, че не издържам повече от 1 минута. След хранене 1 оставям в изправено положение, но след като я сложа да спи, след 20 30 минути се буди и започва да мрънка. Ако я вдигна пак, често се оригва. В рамките на 1 седмица тези случаи зачестиха и се чудя дали да не направя консултация с детски гастроентеролог. Явно става въпрос за някакъв рефлукс. Мога ли по някакъв начин да помогна на бебето си? Имате ли някакви препоръки за кърмене? Вкъщи сме без климатици и носенето в слинг е за кратко, колкото да се приспим.

11:00 Имам момчета близнаци на 1 година. Единият от около 3 месеца започна да си смуче палеца на дясната ръка, преди това ползваше залъгалка. Пробвам се да го откажа като махам пръстчета, но настава ужасен рев. Можете ли да ми дадете съвет?

15:00 Как се съхранява сготвена бебешка храна? Може ли да се съхрани в бурканчета в хладилник за 2 3 дни?

19:00 Към вече изцедена кърма, съхранявана в хладилник, може ли да се добавя нова изцедена, стига преди това да е изстудена също в хладилника. Ако за 1 – 2 дни успея да събера цяла порция, мога ли след това да я замразя, като пиша на етикета датата на най-старата порция кърма?

25:00 Не съм сигурна дали да давам добавка мляко за кърмачета на сина ми. На 3 месеца и половина е. Роди се 3,750. Изписан беше 3,400. Първият месец на кърма качи 600 гр. Кърмех на поискване и дохранвах с изцедена кърма до навършване на 1 месец, защото много заспиваше и не качваше до 10-я ден. 2-я месец е на кърма на поискване + 1 хранене с 60 или 90 мл. мляко за кърмачета дневно. Качи 1,100 кг. 3-ят месец само на кърма качи едва 400 гр. Откакто стана горещо ми изглежда, че хапва по-малко в сравнение с преди. Има поне 10-12 много напишкани еднократни пелени дневно. Не давам вода. Ака на 2 – 3 дни, понякога всеки ден. Последния месец цветът е жълто – зелен. Според педиатъра това се дължи на колики, а аз мисля, че няма. Въпросът ми е дали да давам добавка, или да остане само на кърма? Много весело бебе е, но често заспива докато се храни и след малко пак е гладен. Не плаче много. Нощем има пауза около 5 часа. Ръчичките са му все повече от устата. Трудно се буди и аз се притеснявам, че пропуска хранене. В началото имах повече кърма от нуждите на бебето, а впоследствие се регулира.

32:00 От кой месец можем да започнем да мажем бебетата със слънцезащита?

38:00 Какво да правим, ако бебето се нагълта с морска вода? А, ако бебето се нагълта с вода от басейн? На каква възраст по колко да потапяме бебето в море или басейн?

44:00 Летните храни за кърмачки и за бебета по време на захранване– какви са препоръките?

47:00 Прием на вода, дехидратация и отказ от вода при бебетата.

51:00 Синът ми е на 4++. От няколко дни, докато го кърмя, започва да си дърпа ушите с ужасна ярост. Дали причината е, че просто сега ги е “открил”, или е възможно да са възпалени?

52:00 Много отслабнах след раждането, без да го мисля. Храня се редовно, нормално, но за момента не качвам килограми. Кърмя. Проблемът е, че китките ми са много слаби, и ми е трудно да вдигам каквото и да било. За бебето ми помага мама – къпе, подава, носи. Имам болки и в глезените – толкова осезаеми, че трудно заспивам. Какъв специалист е добре да посетя, освен ортопед?

56:00 Съвместимо ли е суровоядството (20-дневен курс + 10дни захранване, наложен по здравословни причини) с кърменето? Досега съм се хранила нормално с по-ограничен прием на месо, но имам здравословен проблем, който често ме подлага на антибиотично лечение и затова търся алтернагивни варианти, за да се преборя.

1:02:00 Обмисляме да закупим бебешки шезлонг / люлка, като моделът, който сме избрали, е доста близо до земята. Възникнаха доста въпроси от познати, свързани с това дали детето няма да е изложено на течение. Дали би му навредило използването на климатик за охлаждане през летните горещи дни?

1:05:00 Бебка има ситни пъпчици на тила и се зачервяват от топлина. Това пъпки от жегата ли са или от храна? В момента въвеждам глутен.

1:05:00 Обрив, алергична реакция, ухапване от насекомо – какво да правим?

1:12:00 Как да обличаме бебетата през лятото?

1:18:00 Бебето ми е на 9 месеца, захранена е по ЗВБ около 6-я месец. Не яде много, по-скоро до момента опитва храната и няма заместено хранене все още. Кърмя на поискване. Миналият месец на консултацията я измериха 7,400, а на вчерашния преглед беше 7 кг. Втзможно ли е да е свалила за 1 месец почти половин килограм или по-ското не са я измерили правилно? Бебето е много жизнено и активно, лази прави опити за ходене.

1:20:00 Бебчо е на 1 месец и спи постоянно върху мен в слинг или не и вече е изринат по бузките. Какво може да се направи? Отказва да спи в леглото. Само да го оставя и се събужда.

1:21:00 Бебе на 4 месеца, изключително кърмена. Преди седмица се появи кървава точица в акото. Напъва се поне час, докато се изходи, а консистенцията беше нормална, но имаше  слуз – по-скоро приличаше на сополи или лига. Не консумирам прясно мляко, много рядко приемам кисело. От млечните продукти предимно ям кашкавал и сирене. Възможно ли е да е алергия към кравешки белтък или по-сксоро е заради лигавенето? Вече я тормозят зъбки.