For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро.

11:10 Гост лектор: Ася Демирева, IBCLC консултант по кърмене, лекраски асистент и прекрасна майка на две пораснали деца. Интересни факти за кърменето – началото и след това.

38:13 Кърмата ми изглежда рядка, все едно съм я смесила с вода.
Бебето ми е на 1 месец и половина. Кърмата ми е намаляла и започнах да го дохранвам. Започнах да се цедя, защото отказва гърда, но забелязвам, че е рядка, все едно съм я смесила с вода. Когато му дам от нея, се буди след един час и търси още.

41:50 Препълнени гърди или запушени канали?
Разликата между препълнени гърди и запушени канали. Разликата между млякото за кърмачета и кърмата.

46:30 Кърменето през първите няколко месеца – проблеми и решения. Козметиката на майката – трябва ли да е съобразена с бебето. Какво друго трябва да съобразим с бебето през първите месеци? Храни и напитки. Шоколада по време на кърмене. Чай за кърмачки. Добавки за увеличаване на кърмата.

1:04:40 Как изглежда кърменето в началото и какво включва нормалното поведение на новороденото бебе?

1:07:40 Първо кърма или първо адаптирано мляко, когато бебето е на смесено хранене?
Имам бебе, родено по-рано на 18.10 с термин 06.11, с тегло 2650, изписаха ни на 23.10 с тегло 2460 като на прегледа на 01.11 беше 2910, а спрямо везната, която имаме вкъщи сега е някъде към 3200 ориентировъчно. Много искам да кърмя и се опитвам да й давам, за жалост кърмата ми не стига и сме предимно на АМ. От началото я слагах на гърда преди да дам АМ, но откакто започнаха коликите тя категорично отказва като е гладна да засуче и заради това й давам малко АМ да се засити, след което се успокоява и засуква, даже и по 20 мин суче, но после си иска още АМ. Когато мога цедя на ръка по 20-30 мл или колкото мога и давам първо изцеденото, с помпа не мога да изцедя нищо. Въпросът ми е следният: това, което правя грешно ли е – първо АМ, после кърма, накрая пак АМ. Гледам да правя паузи между храните, но като е много гладна не може да изчака повече от 1-2 мин. Отворена съм за всякакви съвети какво мога да променя, защото дори и да имам малко кърма, ми се иска детето да получава от нея. Благодаря предварително за отговора!

1:12:38 Необходимо ли е след поставяне на ваксина против Covid-19 да се спре кърменето за 3 дни?

1:15:12 Дете на 1 година и половина е неспокойна и нощем суче на всеки час

Детенце на 1 година и половина, кърмена на поискване. Никога не е получавала биберони или шишета. От известно време дневното кърмене е спряно, но нощите са кошмар. Приспивам я, спи непробудно 2-3 часа, след което се започва търсене на гърда на всеки час, а дори и по-често. Не се отлепя от мен. Ако стана от леглото, следва рев. По никакъв друг начин не се успокоява, освен с гърда. Има ли нещо, което мога да направя?

1:18:37 Болезнени вазоспазми.

1:18:55 Да се изцеждам ли, за да имам повече кърма?

Малкият е на 3 месеца, но досега не съм се изцеждала. Необходимо ли е да го правя и ще се увеличи ли кърмата ми, ако започна да се изцеждам?

1:19:37 Кои са най-често срещаните причини за невъзможно къмрне, като изключим здравословните причини, и може ли да дадете насоки как да ги избегнем?

1:22:00 Трябва ли ни помпа още в родилния дом?

1:23:56 По време на цикъл кърмата ми намалява.

Бебе на 5 месеца. От 2 месеца имам цикъл и покрай период на менструация кърмата ми намалява. Има ли нещо, което мога да направя, за да не намалява?

1:25:36 Недоносено бебе в кувиоз и кърмене.

Как да подходя към кърменето когато бебето ми е недоносено и е в кувиоз? Как да поддържам лактацията?

1:30:00 Изхождането на бебето след първия месец.