For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори на следните въпроси може да чуете в съответната минута:

 

Кога е правилно да се сложи бебето седнало?

10:00 Кога е правилно да се сложи бебето в седнало положение в количката в така наречения летен кош и в столчето за хранене? Да се изчака ли самостоятелното сядане, или след 6-я месец може за определено време? И какво е мнението ви за поставянето в седеж от родителя, било с помощта на възглавници или в скута?

Каква да е настилката за лазене на бебето?

12:00 Има ли значение каква е постелката на земята, върху която се поставя бебето: текстил или гумирана? Забелязвам, че синът ми предпочита да прави опити за лазене повече на твърдия матрак на леглото, отколкото на земята, като съм пробвала различни повърхности. В момента е босо и се чудя дали твърдостта на земята не го спира? Добре ли е да лази на леглото?

 

Задържане на главичка – бебе на 3 месеца, преждевременно родено

14:44 Бебенце на 3 месеца, родено в 35 г.с. 2100гр. Все още не си задържа главичката и няма и желание за това. Докторът ни казва да го слагаме по корем всеки ден, но започва да пищи и реве до задавяне. Има ли някои дечица, които по-късно започват да си задържат главичките? Притеснявам се, когато сравнявам с други дечица.

 

Момиченце на 9 месеца не обича да се гушка

19:10 Момиченцето ми е на 9 месеца и не обича да бъде гушната. Гушва се само, когато плаче. След като я взема, по всякакъв начин се опитва да се обърне напред. Притеснява ме, да не би да има някакъв проблем от психологически аспект.

 

Детенце на 1 година и 3 месеца ходи (върви) дълго време пеша

21:00 Детенце на 1 година и 3 месеца. Добре ли е да се ходи дълго време пеша. Дали ще му стане нещо на крачетата или кръста, ако ходи толкова дълги разстояния?

 

Момченце на 10 месеца си върти главата наляво и надясно бързо

22:10 Момченцето ми е на 10 месеца и си върти главата наляво и надясно бързо докато си играе. Каква може да е причината? Тик ли е?

 

Момченце на 1 година с малка за възрастта си главичка

23:40 Момченце на 1 година, главичката му върви под нормите за възрастта. Може ли нещо да се направи?

 

Бебче на 8 месеца, което се опитва постоянно да се изправя

25:04 Имам бебче на 8 месеца, което постоянно се опитва да се изправи на крака. Ортопедът каза, че всичко е наред. Зная, че е добре прохождането да е след годинката. Как да се справя, след като тя постоянно иска да се изправя? Още е много нестабилна и постоянно си удря главичката, ако я оставим да разчита само на собствената си опора.

 

Детска мигрена

29:04 Детска мигрена – можете ли да ме насочите. Вече сме правили скенер и сме били на много прегледи. Кризите с главоболие са сериозни. Понякога се стига и до повръщане.

 

Момиченце на 1 година не обича да се гушка и не се обръща на името си

32:00 Момиченце на 1 година не обича да се гушка. Не ни прегръща. От 5-месечна не обича да я гушкат легнала. Има очен контакт. Казва сричкчи. протяга ръчички и показва къде иска да я занесем. Когато се заиграе, не се обръща и на името си. Нормално ли е това?

 

При какъв специалист да заведа детето си, ако имам съмнения за аутизъм?

34:05 Къде да заведа детето си, ако имам съмнения за аутизъм? Психиатър, логопед или психолог?

 

Момиченце на 1 година и 6 месеца тича постоянно

41:25 Дъщеричката ми е на 1 година и 6 месеца. Много тича и не иска да се хване за нас. Притеснява ме, че много пада и може да се нарани. Докога ще тичаме постоянно?

 

Бебе на 9 месеца не стъпва

43:15 Бебе на 9 месеца все още не се опитва да стъпва. Към какъв специалист трябва да се обърнем?

 

Момченце на 2 години не говори

45:00 Момченце на 2 годинки все още не говори. Знае как правят животните, знае кои сме ние. Когато го попитам къде е тати, го посочва, но не се обръща директно към нас. Разбира всичко, обръща се на името си. Телевизия гледа изключително рядко. Четем много книжки. Рано ли е за логопед?

 

Бебче на 6 месеца иска да ходи

48:15 Бебче на 6 месеца, което се опитва да ходи. Каква част от тежестта на тялото мога да отпускам на крачетата?

 

Бебе на 4 месеца не иска да стои по корем

52:20 Бебенце на 4 месеца отказва да стои по корем. Когато я поставя по корем, малко след това се извърта и застава по гръб. От известно време също се държи за главата с ръчичка. Възможно ли е да е някакъв дискомфорт или болка?

 

Дете на 2 години и 8 месеца все още не говори и не мога да му задържа вниманието

55:44 Детенце на 2 години и 8 месеца все още не говори. Разбира всичко, но казва само отделни думи – мама, тати, деди, баба, кола. Говори само на бебешки, въпреки че постоянно говорим с него като с голям човек и му казваме, че не го разбираме. Отделно не мога да му задържа вниманието за повече от няколко минути. Пробвам с различни занимания – рисуване, редене на пъзел, сортиране, игра с колички и т.н., но той губи страшно бързо интерес. Трябва ли да потърся специалист?

 

Възглавничка с дупка по средата за новородено

1:01:10 Трябва ли да се слага възглавничка с дупка по среда на новородено?

 

Акушерска пареза

1:03:16 Бихте ли казали нещо за акушерската пареза?

 

Дете на 14 месеца не борави и с двете ръце едновременно

1:04:10 Момченце на 14 месеца, все още не ходи. Будно и активно дете. Забелязвам, че когато си играе, рядко използва и двете ръце едновременно. Например, когато разлиства книжка, го прави само с едната. Когато реди лего, не държи с едната ръка долната фигурка и да сложи горната с другата. Когато завинтва капачка на шише, не държи шишето със свободната ръка. Борави добре и с двете ръце, но не ги ползва едновременно. Как да ги стимулирам?

 

Как да сложим бебе на 7 месеца на пода?

1:06:26 Слагаме бебчо на 7 месеца на спалнята. Опитва се да пролази там. Как да подпомогнем слагането на бебето на пода на тази възраст?

 

Бебе на 4 месеца не се обръща и не обича да стои по корем

1:09:58 Бебето ми е на 4 месеца и 1 седмица. Преди седмица се обърна за първи път се обърна няколко пъти от корем по гръб. От тогава не се е обръщало. Нормално ли е да не се обръща на тази възраст и колко време трябва да го държим по корем? Бебчо издържа по около 2 минути и след това започва да мрънка, защото му става трудно и го вдигаме.

 

3-годишно дете още с памперс и не говори

1:14:00 Здравейте! Притеснявам се относно говоренето на 3-годишното ми дете. Казва отделни свички и няколко думи. Видимо изостава за възрастта си. С памперс е още. Не съм сигурна дали разбира, че в гърнето се върши работата.

 

Детето хапе до кръв

1:17:00 Дете на 2 години хапе много и до кръв понякога. Какво да правя?

 

Момче на 2 години иска да скача от високо

1:19:00 Момченце на 2 години иска да скача от високо. Да позволяваме ли или да забраняваме? Тревожим се от евентуални проблеми в коремната област.

 

Бебе на 10 месеца пълзи и единият крак е свит, а другият изпънат в седнало положение

1:20:50 Бебенце на 10 месеца пълзи активно на пода 4-опорно. Като спира да пълзи, сяда обикновено от лявата страна, като обикновено единият крак е свит, а другият е изпънат. За да тръгне да пълзи, тръгва и от двете страни. От 2 седмици седи. Има ли нещо притеснително, че единият крак е свит, а другият изпънат?

 

Бебе на 10 месеца не иска да се изправя

1:21:50 10 месечно бебе все още не иска да се изправя. Не се набира на леглото. Не обикаля около мебели. Не пълзи. Само лази и то назад. Има самостоятелен седеж и скоро се научи да се обръща. Когато я изправяме, започва да скача като зайче и се застоява за няколко секунди. Прави ми впечатление, че дясното краче е свито в пръстите и рядко стъпва с него на цяло стъпало. Има ли място за притеснение?

 

Колко често и кога препоръчвате проверки за развитие на детето?

1:22:48 Колко често и кога препоръчвате проверки за развитие на детето?

 

Лази само войнишката

1:24:50 Детето ми лази само войнишката. Има ли значение как лази детето?

 

Детето ми на 1 година и 5 месеца е буйно

1:28:16 Моето момче е на 1 година и 5 месеца. Като гледам другите деца на тази възраст ми се струва, че е много буен. Много тича, дърпа играчки, тръшка се. Има дни, в които е по-спокоен и не плаче за играчки. В други дни дърпа играчките от ръчичките на децата. До каква степен буйността е нормална?

 

Двуезична среда

1:31:00 Какви са вашите препоръки по отношение на двуезичните семейства? Синът ми е само на месец и половина. Говоря му на български с надеждата да го разпознава като порасне, но с мъжа ми си говорим само на английски и живеем в англоезична среда. До момента срещам противоречиви мнения.

 

Дете на 6 години пише и с двете ръце

1:35:36 Детето ми е на 6 години и, когато пише често се случва да използва и двете ръчички – не едновременно. Случва се от дясната страна на листа да пише с дясната, а от лявата страна с лявата. Това проблем ли е?