For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро. Гост: Елена Дражева – психолог.

22:45 Естествено отбиване.

32:37 От каква възраст е редно да оставяме бебетата да се борят сами с фрустрациите и в какво се изразява това? Имаме бебче на три месеца, което като се разстрои само става по-зле, ако не бъде успокоено веднага, а от скоро започна и да ръмжи като много сърдито мече.

35:58 Моето момченце е на 1 годинка и изпада в ужас като изляза от стаята. Като залепен е. Като цяло е спокойно дете, но е емоционален, емпатичен. През деня понякога идват бабите да ми помагат, но види ли ме и до тоалетната идва с мен. Идеята ми е да тръгне на ясла есента, ако го приемат и всичко е наред. Притеснява ме тази привързаност дали няма да му пречи на адаптацията. Гушкан е, носен е, все още е кърмен, т.е смятам, че не му давам повод да се чувства изоставен, но не съумявам, може би, да намеря границата. Въпросът ми конкретно е: Би ли могло това, че е толкова привързан, да му навреди дългосрочно или преминава през етап?

42:45 Много бебета спят в леглото на родителите си, някои по цяла нощ, а други по няколко часа. От каква възраст е препоръчително бебето, да спи в самостоятелно легло – първоначално в стаята на родителите, а на по-късен етап и в самостоятелна стая? Кога точно са най-подходящите моменти / възраст за промяната? Долепеното легло равностойно ли е на отделено легло с решетки?

51:42 Имаме второ бебе, в началото не ревнуваше, впоследствие започна да ме удря, блъска или да ми се кара, ако му кажа нещо да не прави. На почти 5 годинки е, малко ги разреди сцените, но ги има. Има случаи, когато се сърди, че баща му носи сестра му, друг път, че аз я нося. Започват се сълзи, крясаци. Като цяло е много опърничав и като не е на неговото много бурно изразява недоволството, но сега с бебето това се засили. Опитали сме всичко, за което сме се сетили, но все още нямаме успех и не можем да открием какво го мъчи, че да се държи така. Има случаи още със събуждането да е сърдит.

1:03:00 Кога е най-подходящото време за социализиране на детето и постъпване в ясла или детска градина?

1:17:08 Синът ми няма 1.5 години, но е напълно осъзнат да разбере разликата, когато му се поставят граници и когато всичко е позволено. И, може би, донякъде приемам, че внуците е нормално да бъдат глезени от бабите си; но неговото поведение почва да ме тревожи, а липсата на желание от страна на майка ми да ми съдейства ме обижда и изнервя едновременно. Задавам си въпроса нормално ли е да се притеснявам за възпитание на тази ранна възраст и в какви граници?

1:03:45 Малкият започна ясла и днес е за 4-и ден. От яслата се оплакаха, че „Има навик да хапе децата“. Иначе бил усмихнат и щастлив. Как да го отучим от такова поведение? На 14 месеца е почти и не е правил такива проблеми до сега.

1:26:43 Здравейте, детето ми е на 2г и 2м. Без памперс е от 4м. От 10 дни, след като една сутрин се напишка и го взех при мен (за да си доспи), почна да се напишква сутрин, следобед, вечер, през деня, постоянно. В градината не е имал нито един инцидент. Изследванията му са чисти. Можете ли да ми кажете как да действам? 2:00:00 Здравейте, какво мислите за общите вани (бебета и мами)? С няколко думи, от психологическа гледна точка, може би, има място за дискусия дали съвместното къпане e подходящо, но от инфекциозна гледна точка – няма никакво притеснение. Особено, ако родителите нямат изявени симптоми на инфекция.