For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

2:00:00 – Въпросът е: Здравейте, какво мислите за общите вани (бебета и мами)? С няколко думи, от психологическа гледна точка, може би, има място за дискусия дали съвместното къпане e подходящо, но от инфекциозна гледна точка – няма никакво притеснение. Особено, ако родителите нямат изявени симптоми на инфекция.“

42:45  Много бебета спят в леглото на родителите си, някои по цяла нощ, а други по няколко часа. От каква възраст е препоръчително бебето, да спи в самостоятелно легло – първоначално в стаята на родителите, а на по-късен етап и в самостоятелна стая? Кога точно са най-подходящите моменти/ възраст за промяната? Долепеното легло равностойно ли е на отделено легло с решетки?

1:03:00 Кога е най-подходящото време за социализиране на детето и постъпване в ясла или детска градина?

35:58 Моето момченце е на 1 годинка и изпада в ужас като изляза от стаята. Като залепен е. Като цяло е спокойно дете, но е емоционален, емпатичен. През деня понякога идват бабите да ми помагат, но види ли ме и до тоалетната идва с мен. Идеята ми е да тръгне на ясла есента, ако го приемат и всичко е наред. Притеснява ме тази привързаност дали няма да му пречи на адаптацията. Гушкан е, носен е, все още е кърмен, т.е смятам, че не му давам повод да се чувства изоставен, но не съумявам, може би, да намеря границата. Въпросът ми конкретно е: Би ли могло това, че е толкова привързан да му навреди дългосрочно или преминава през етап?

51:42 Имаме второ бебе, в началото не ревнуваше, впоследствие започна да ме удря, блъска или да ми се кара, ако му кажа нещо да не прави. На почти 5 годинки е, малко ги разреди сцените, но ги има. Има случаи когато се сърди, че баща му носи сестра му, друг път че аз я нося. Започват се сълзи, крясаци. Като цяло е много опърничав и като не е на неговото много бурно изразява недоволството, но сега с бебето това се засили. Опитали сме всичко, за което сме се сетили, но все още нямаме успех и не можем да открием какво го мъчи, че да се държи така. Има случаи още със събуждането да е сърдит.

32:37 От каква възраст е редно да оставяме бебетата да се борят сами с фрустрациите и в какво се изразява това? Имаме бебче на три месеца, което като се разстрои само става по-зле, ако не бъде успокоено веднага, а от скоро започна и да ръмжи като много сърдито мече.

22:45 Въпросът ми е към кърмещите мами, които са минали през процеса не естествено отбиване на детето си. Моето е на 1 и 10 м. и от вчера не съм при нея за случая. Аз си мислех, че тя ме ползва само за биберона, че нямам мляко, а днес сутринта се събудих с гърда твърда като камък. Изцедих, не ме боли вече, но имам чувството, че има още мляко. Усещам напрежение в жлезите. Как да се цедя и по колко пъти на денонощие/ детето ми сучеше на поискване нон стоп и не е спирала нито дневни, нито нощни кърмения. Когато поиска и колкото поиска. Мога ли да съхраня кърмата и да й давам от чаша или да не го правя? Да намаля ли течностите за пиене, какво да направя, за да не пия хапчета?

1:17:08 Синът ми няма 1.5 години, но е напълно осъзнат да разбере разликата, когато му се поставят граници и когато всичко е позволено. И, може би, донякъде приемам, че внуците е нормално да бъдат глезени от бабите си; но неговото поведение почва да ме тревожи, а липсата на желание от страна на майка ми да ми съдейства ме обижда и изнервя едновременно. Задавам си въпроса нормално ли е да се притеснявам за възпитание на тази ранна възраст и в какви граници?

1:17:00 Когато той е в нейното присъствие става буквално друго дете!! И не, да не ме разберете погрешно, радвам се, че я търси, нарича ‘Баба, Бабии!’, но това, че се превъзбужда изключително много ме притеснява. Става неспокоен, търси нейното внимание постоянно, игнорира ме, когато му кажа да е внимателен (когато търси нейното внимание, бутайки, дърпайки нещо), иска тя да го носи на ръце, пищи като не му се даде. Дори и театрално пада, викайки ‘Бабии’, когато иначе в други обстоятелства става сам. Нейното поведение е за мен неприемливо. Угажда му, веднага се разтреперва при негово падане (буквално, вайкайки се лелеее, детето падна!!!), носи го на ръце постоянно. Дава му скришом неща, които много добре знае, че аз не му давам. При забележка и опит за разговор с нея ме игнорира, казва, че преувеличавам и буквално си прави каквото си иска. Тя по принцип е такъв човек. Резултатът е едно превъзбудено дете като се приберем с него при баща му, което 1 час пита за баба и буквално по цяла нощ се стряска, проплаква, мята и не спи. Следващият ден е крив, плаче, сърди се и това се повтаря всеки път. Аз съм объркана как да постъпя и къде са границите… Самата аз съм страдала от емоции и липсата на емоц. интелигентност, поради дълбоки липси в моето възпитание и изпитвам страх това да не повлияе на сина ми при неговата комуникация с нея. (А и в нейно присъствие аз ставам изнервена, което влияе и на него).

1:03:45 Малкият започна ясла и днес е за 4-и ден. От яслата се оплакаха, че „Има навик да хапе децата“. Иначе бил усмихнат и щастлив. Как да го отучим от такова поведение? На 14 месеца е почти и не е правил такива проблеми до сега.

1:26:43  Здравейте, детето ми е на 2г и 2м. Без памперс е от 4м. От 10 дни, след като една сутрин се напишка и го взех при мен (за да си доспи), почна да се напишква сутрин, следобед вечер, през деня, постоянно. В градината не е имал нито един инцидент. Изследванията му са чисти. Можете ли да ми кажете как да действам?

1:34:47  Не съм съгласна с това, че децата правят различни неща на една и съща възраст. Това е резултат от неправилно отглеждане. Детето, човекът е естество от един род и може да научи абсолютно едни и същи неща, както физическото му развитие, така и психо-емоционално. Психолозите казваме, че децата са различни, за да успокоим родителите. Извинете,но те трябва да погледнат истината в очите и да дават еднакви и сериозни стимули на децата си в една и съща възраст…