For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

03:00 Колко време е нормално кърмено бебе да не се изхожда по голяма нужда и зависи ли от храните, която майката консумира? Кои храни влияят за запичане и изхождане на бебето? Кога трябва да се прибегне до клизма? Благодаря предварително!

8:00 Кога въвеждаме пиенето на вода от чашка? Колко големи са парчетата при ЗВБ?

9:00 Синът ми е на 8 месеца и половина, захранен е от 6-и месец по ЗВБ, яде по няколко пъти на ден, като повечето пъти си яде добро количество. През деня също и кърмя, не съм замествала. Последния месец започнаха и да излизат зъби, вече е с 5. От сигурно вече месец-месец и половина суче по цяла нощ, постоянно е закачен за мен. Случва се да поспи 2-3 часа от време на време, без да суче. През останалото време суче малко, заспи, след 5-10-15-20-30 мин. пак се завърти към мен и пак суче и така по цяла нощ. Искам да попитам това нормално ли е, мога ли по някакъв начин малко да му помогна да спи по-дълбоко, без да трябва да прибягва към сучене, дали е само период (вече бая дълъг период)? Отдавах го на зъби в началото, но след като избиха, нещата си продължават пак така. Имам желание да кърмя поне до есента, но въобще не успявам да спя така и съм на предела на силите си. Ще помоля за мнение и съвет.

14:00 Бебе на почти 8 месеца със следния режим на хранене: 1:00 – кърма, 5.30 – кърма, 8,30 – кърма, 12,30/13:00 – пюре, 15,30 – малко кърма, 18,00 – каша, 20.30/21.00 – кърма. Спи след 10,30 до към 11,30. Следобедното кърмене ни е за приспиване, но ми се струва, че е много. Следобед спи 2 часа. Не знам как да махна храненето в 15,00 ч. Май й идва в повече.

15:15 Нуждая се от съвет за следното: според един уебинар на консултант по кърмене, който изслушах, ако детето има проблем със съня (заспиването), то е добре да се изследва желязото (феритин). Пуснахме ПКК и желязо, но лекарката, която е взела пробата, е взела само кръв от пръстчето, въпреки че за желязото трябва да е венозна. Детето ми е на 2г. и 2 м. и има доста смущения в нощния сън – явно нещо като фаза Нощен терор. Резултатът на желязото е много нисък – 2,50 при реф. граници 6,60-26. Всичко останало е в норма – хемоглобинът е 128 при реф.108-140. Компрометирано ли е изследването заради начина на взимане на кръвта? Да го повторим ли? Утре ще коментираме с педиатъра, но ще се радвам на съвет. Също, ако може да препоръчате специалист по този въпрос. Благодаря предварително!

19:00 Извинявам се за дългия пост! Дъщеря ми е на 8 месеца, изключително кърмена; захранена на 6 м. До момента съм въвела всички зеленчуци, плодове, пилешко, пуешко, заешко, жълтък; безглутенови каши и от днес започнах да въвеждам глутен (овес). Проблемът е, че детето яде минимални количества – на обяд максимум 60 г; следобед не повече от 40 г. Вече мина през две консултации от старта на захранването, но наддаването е повече от зле – едва по 100 г на месец. Правя пюретата основно с кърма, като съм опитвала и с вода. Има огромен интерес към твърдата храна, но след 5-6 лъжички стиска уста и храненето приключва. Давала съм ѝ сварени зеленчуци/плодове на лентички, да яде сама, но и там изяденото количество е нищожно. През останалото време е на гърда. Не знам вече какво да направя, за да прояде. Притеснява ме също, че въпреки че суче постоянно, включително и през нощта, наддаването е много слабо. А кърма имам. Педиатърът ми наговори куп глупости, от сорта на: спри да кърмиш; давай кисело мляко вместо кърма; остави я гладна, за да изяде повече на следващо хранене и прочие. Другото което е, от както съм започнала захранването е постоянно със запек. Гледам да комбинирам разхлабващи със запичащи, но въпреки това е постоянно запечена. Вече започвам да си мисля, че има някакво заболяване…

22:50 От 3 седмици давам на бебчо за закуска попара и отскоро редувам с бебешка паста, пак със сирене и масло, но бебчо е истински отвратен, дори да е много гладен, даже си вади храната от устата 😁 давах му и сирене с пръсти да хапва, пак същото. Нищо от тези неща не се харесват, бебчо е на почти 9 месеца. Иначе имаме заместено обедно хранене и следобед давам безглутенова каша. Има ли мами с такъв проблем, с времето дали ще прояде или предложения за друг тип закуска?

26:00 Здравейте, на каква възраст започват кошмарите и страховете при децата? 2 години рано ли е за тези неща? И как се справяте със ситуацията?

31:00 Какво използвате за запушен нос при бебета?

Бях чула за козметика която се слага около нослето и е със силен аромат, но забравих как се казва и къде мога да я намеря?

32:00 От 01.02 вечерта беб (9 м) поддържа температурата 37.5+. Бяхме при педиатъра на 03.02-гърдите са чисти, гърлото също. Заключи, че сигурно е от зъби (беба няма още). Вчера на обяд видях, че венецът долу е цепнат. Явно наистина са зъби. Но температурата не изчезва.  Давам панадол/нурофен когато я вдигне над 38.3° (макс. по 4 пъти на ден, на снимката пише кога и колко).  Въпросът е, че знам, че не е хубаво продължителен прием на температуропонижаващи. На листовката също пише 3-4 дни, но предполагам се отнася ако се приемат на всеки 4 часа. Звънях на ЛЛ, но не вдига, та за момента се допитвам до вас – какво знаете по въпроса. С тази честота до колко дни е ок да се дават? Update: Чух се с педиатъра. Каза, че тези указани 3 дни са, за да се избегне самолечение. Сигурен е, че е от зъбките и няма нужда от кръвни изследвания. Каза, че може да се дава 7-8 дни Нурофен.

35:00 Сина ми е на почти 2 месеца и като диша се чуват звуци като хъркане, хриптене, свирене на моменти и имам чувството, че нещо го задушава.

36:00 Бебето ми е на 5 месеца и е с атопичен дерматит. Въпросът ми е дали при къпане трябва да слагам нещо във водата? Питам защото лежахме в болница и там нямах възможност да я къпя всеки ден и чувствително кожата й имаше подобрение. Сега след като започнах да я къпя всеки ден пак се обостри, въпреки че я мажа по няколко пъти на ден. Предварително ви благодаря!

39:00 Идеи как да научим детето да върви от т. А до т. Б до нас? Детето ми е на 1 година и 1 месец. Върви отлично отдавна, и е издръжлив достатъчно – вчера, например, в парка тича буквално без да спре към 3 часа.  После засичах километража, т.к. аз тичах по него през цялото време, имахме минати към 3 км и нещо. Обаче опитите ми да го приуча да върви до мен по тротоара или дори по алеята в парка са абсолютен провал. Ако го хвана за ръка, увисва на колене. Ако го пусна, си търчи напред, назад, наляво, надясно, само не подлита, ама това е щото не може… Пробвах и с каишка, не я понесе, а като я дръпне до край, просто се изтърсва. Не се впечатлява от заплахи, че тръгвам, не мисля, че може още да го осъзнае като концепция.  Твърде рано ли е? Има ли някакво умение, което трябва да се усвои преди това? Искам разни навици по от рано да въвеждам, ама… той май има друго мнение.

41:00 Дъщеричката ми е на 1 г и 1 м. Тежи 8500 гр. Роди се 2950 гр., до 6-я месец е била само на кърма, АМ не съм давала никога. Кърмя я на поискване. През нощта се буди по 5-6 пъти и през деня й давам гърда по 5-6 пъти, включително и така заспива. Има общо 3 хранения с твърда храна в деня – сутрин, обед и следобед, но изяжда по много малко – сутрин – 50-70 гр., на обяд-80-100 гр. и следобеда – 100-120 гр. Вечер преди да заспи около 20 часа е на кърма. Въпросът ми е какво мога да й давам за вечеря, за да може да се засища и да спи повече и в същото време да качи малко, тъй като според педиатъра ни е с много ниско тегло?

44: 15 Здравейте, моля за съвет – бебчето ми е на 8 м. и винаги при заспиване и събуждане се чеши по главичката или личицето (около ушите, по челцето), но така, че чак си прави рани и то сериозни… дори и режейки ноктите всеки ден – има ли мами, които са се справили с подобен проблем и как ? П.с ромпър с ръкави не е вариант – няма такива размери вече, както и за ръкавичките – притеснявам се от задушаване.

45:15 Здравейте, как мога да предложа краставица на бебе на 7м?

49: 26 Има ли сред вас майки, които са запознати с токсоплазмозата? Имам котарак, който гледам от 5 години и ще ми е много мъчно да се разделя с него. Чувала съм противоречиви отзиви. Едни казват, когато забременеем котката веднага да се маха, а други казват, ще има специални изследвания, чрез които да проверим дали котката ни е заразена, и ако не е следва да не даваме необработено месо за хранене. Имам примери с познати, които дори не са се интересували до толкова (може би са извадили и малко късмет), но въпреки това е имало животни около тях, докато са били бременни и след като са се родили децата. Друг въпрос – аз най-вероятно имам алергия към моят котарак, понеже се е случвало да се разделим за известно време и след това съм имала някакъв период на адаптация, в който съм имала всички симптоми на алергия (кихане, задух, сълзене на очи), но след известно време на съжителство заедно, симптомите са отшумявали, може би организма ми си е създал имунитет. Има ли майки сред вас, които да са се сблъсквали с това и дали сте задържали домашните любимци и след раждането на детето? Има ли опасение от алергии при бебоците или напротив, когато израснат в среда с домашни любимци това се предотвратява?

53:00 Не съм сигурна дали ще успея да гледам лекцията на живо утре и затова може ли да попитате Ася да разкаже малко за кризите на растежа след 6 месец. Кога е нормално да се появят, колко дълго продължават.  Дъщеря ми навърши тъкмо 7 м. От 2 седмици си смени режима и настроението. След 17 ч. става изнервена. Нощем се буди със силен рев и без кърмене не заспива, а това може да е на всеки час. Чудя се дали да се консултирам със специалист по детски сън или да изчакам да мине този период.  Дъщеря ми навърши тъкмо 7 м. (От 5 м. и 2 седмици въвеждам пюрета иначе е изцяло на кърма. Върви над нормата и педиатърката препоръчва да ограничавам кърменията, но това ми е направо невъзможно.)

47:00 Синът ми стана на 6 месеца на 5.8 и тогава и го захраних. Единственият признак, които му липсваше е, че не отваря широко уста, когато ние ядем пред него, а само преглъща, леко премлясква. Гледах видео за захранването, в което Ася Демирева препоръчва цветово да се захранва. Започнах с оризова каша, но бебето изобщо не проявява интерес и започва да плаче, когато се опитвам да му дам в устичката каша. Моля за съвет, да спря ли за сега захранването, да сменя схемата ли?

54:00 Имаме момиченце на 2 месеца. От 2-3 седмици насам точно в 22:00ч. до към 00:00-01:00ч. бебо започва да хленчи, мрънка и плаче. Изглежда, че ѝ се спи и ту задремва, ту се буди изнервена. Когато дойде време да я кърмя, суче няколко пъти и започва да плаче. После пак засуква и пак плаче и започва да се дави… абе ужас 🤦🏻‍♀️ през деня е най-голямото слънчице и нямаме такива ситуации. Не знам какво може да я изнервя така… (няма колики) Предполагам, че е някаква фаза и ще отмине, но ако ви се е случвало и на вас и можете да ме посъветвате нещо, ще съм ви изключително благодарна.

46:00 Здравейте, пиша ви с конкретен въпрос. Родих първото си дете секцио преди 5 дни и съответно нямам кърма, но успях да дам на бебчето мъничко коластра. Стимулирам гърдите активно с нея и се надявам скоро да имам успех, но до тогава тя се храни с АМ. Вчера забелязах странно изхождане, което не знам дали е ок или е повод за притеснение. Прикачвам снимка към имейла за да ви покажа нагледно.

 

 

 

 

 

 

 

 

55:00 Да давам ли сок преди да започна захранване с пюре?

55:27 Може ли схема за Power pomping?

58:00 Бебето ми е на 2 м. Изцяло на кърма. Още от началото лявата гърда се пълни по-малко, а и самото бебе предпочита повече дясната. Напоследък гърдите ми не са така напрегнати дори и при по-голям интервал без кърмене. Преди сучеше само от едната гърда на ядене и се наяждаже. Сега яде и от двете на едно хранене като последните дни след като е сукало известно време започва да се дърпа от гърдата, да се пъне и нервничи. Мисля, че кърмата рязко е намаляла и особено в лявата гърда. Пробвах да изцедя лявата и имаше само около 40 мл без бебето да е яло от нея. Пия чай за кърмачки, но не усещам да се пълнят гърдите така както преди. Възможно ли е кърмата ми да спира и има ли начин да увелича лактацията?