For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро. Гост – Цвети Вълканова – кинезитерапевт, детски физиотерапевт.

4:00 Кога следва бебе да започне да се изправя само от легнало положение?

6:45 Синът ми е на 4 месеца и вече два пъти забелязвам при кърмене, че едната му ръчичка започва да трепери силно.

11:20 Обувки за прохождане.

24:00 Бебчо е на 7 месеца и винаги, когато заспива, се поти главичката и вратлето.

27:00 Бебето ми е на 3 м. и е с позиционна лявостранна плагиоцефалия – асиметрия отпред към челото – отляво е по-сплескана, отколкото в дясно. Няма тортиколис. Ортопедът ни препоръча 3Д възглавничка, но нищо не се подобрява.

29:00 Дъщеря ми на 1 г. 2 м. е изключително нервна, често удря главата в пода, в стената, тропа с крака.

32:00 Скенер на глава на малко дете заради съмнение за ДЦП.

38:20 Момиченце на 5 месеца не се обръща. Има плагиоцефалия и щръкнали ушенца. Още от 2-рия месец сме със специална ортопедична възглавничка по препоръка на ортопеда. Дали ще се оправи?

44:30 Детето ми е на 4 реални и 2 коригирани месеца. Роден е в 33 г.с. 1420 гр. Все още не може да изправя главата си. Водили сме го на преглед при невролог, който каза, че има притеснително изоставане, а рехабилитаторът каза, че все още няма нужда от специална медицинска помощ, а само повече да го стимулирам вкъщи.

48:00 Подходящо ли новороденото да се поставя в шезлонг от началото.

49:00 Синът ми е на годинка и три месеца. От скоро си ходи сам, още не е много стабилен и гледа да се хване за нещо след 7-8 крачки. Забелязахме, че има леко изкривяване на едното стъпало навътре.

51:00 Здравейте, имам детенце на 1 год. и 2 месеца – понякога забелязвам че не се обръща на името си, не знам дали го прави нарочно, тъй като ми се усмихва, но не се обръща. Имам ли място за притеснение и къде бих могла да я заведа за преглед?

53:00 Бебе на 9 месеца не пълзи

57:50 Дъщеря ми е на 8 месеца, постоянно стои по корем, но не пълзи.

1:00:00 Бебето ми е на 8 месеца и не може все още да сяда. Не се и опитва.

1:02:38 Синът ми е на 4 месеца и 13 дни. От около месец доста често през нощта започва да се върти активно в леглото и най-вече си вдига крачетата нагоре и рита. На какво може да се дължи това?

1:05:05 Бебчето ми е на 3 месеца и 20 дена. Имам питане – движи си ръчичките, събира си ги, лапа ги, хваща си пръсчетата. Когато се опита да хване предмет, който не поставям аз директно в ръката му, движенията са като на роботче – т.е. не са плавни към предмета, а по-резки – нормално ли е?

1:06:34 Бебчо е на почти 3 месеца. От известно време ми прави впечатление, че накланя главата си на ляво. Според педиатъра е рано да се притеснявам и препоръча само масаж. Роден е секцио, тоест не е родова травма. Можете ли да споделите мнение и варианти за гимнастика?

1:09:05 Има ли връзка късното или ранно прохождане за по-нататъшното развитие в говора? 1:10:58 На колко месеца бебето трябва да е съвсем стбаилно на ходилата си, както и на колко трябва да започне да се изправя на неподвижна опора?

1:13:25 В кой месец бебетата започват да хващат крачетата си и кога става притеснително, ако не го правят?

1:17:11 Mалкият е на месец и една седмица, и ми прави впечатление, че спи предимно наляво. Дори като го обърна все едно се завърта целия, а не само главата и някак си му е неудобно надясно. Като цяло си върти главата и се опитва да я задържа права, но малко ми изглежда странно. Има сестра близначка и тя определено я държи повече изправена и няма този “проблем“.

1:18:33 Кога можем да започнем да слагаме бебе (на 18 дни) по корем и за колко минути?

1:19:11 Дъщеря ми е на 1 год и 1 месец, лази много активно, изправя се сама, като се подпира, но като е права стои основно на пръсчета, не на цяло ходило. Това проблем ли е?

1:20:06 Синът ми е на 1 г. и е захранен с пюрета. Отдавна му предлагам парчета плод или зеленчук и забелязвам, че не умее добре пинсетния захват. Придърпва си парчето с цяла ръчичка и го хваща в шепичка и по този начин слага в устата.

1:21:30 Имам момченце на 6 месеца. Не може да се обръща от гръб по корем или обратно, но успява да стои прав повече от минута (подпрян на кошарата). Имам ли повод за притеснение? 1:23:36 Момиченце на 4 месеца – спи само по гръб. Има любима страна, на която държи главата си, но спи и с глава на другата страна. Проблемът е, че когато е будна по гръб, корем или в ръце – гледа само на дясно.

1:26:00 Имам бебе на почти 2месеца.От известно време като я сложа по гръб си завърта главата на едната страна да спи. Ако я поставя на другата пак си я премества сама. Трябва ли да се предприеме нещо?

1:28:01 При 5-месечно бебе се забелязва, че държи главичката си наляво! Бяхме на ортопед във втори месец и няма тортиколис, но сега седейки вече се забелязва, че предпочита главата да е наклонена наляво, все едно е схванато вратлето. При игра на твърда повърхност, няма опора на крачетата, държи ги свити в пръстчетата. Имам ли повод за притеснения?

1:31:50 Килимче за игра. Какви са препоръките?тоянен допир. Благодаря предварително!