For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

По време на срещата успяхме да отговорим на следните въпроси:

Отговори и коментари по въпросите дава Цвети Вълканова, детски физиотерапевт, в рубриката „Попитай специалиста“, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум

4:00 Кога следва бебе да почне да се изправя само от легнало положение? Бебо е на 8 коригирани и 9++ реални, стои стабилен, върти се, движи се по дупе с подскоци (това смешното придвижване) отваря шкафове, но никаква индикация за опити да седне сам. Рядко и седи по корем, ако това има значение.

6:45 Търся препоръка за детски невролог. Синът ми е на 4 месеца и вече два пъти забелязвам при кърмене, че едната му ръчичка започва да трепери силно. И двата пъти се е случвало след като не е спал от предишното кърмене и е бил изнервен. Ако някой се е сблъсквал с подобно нещо, ще бъда благодарна за всякакви препоръки и разяснения на какво може да се дължи. – отговор в коментар

9:15 Въпросът ми е свързан с прохождането. Имам дъщеричка на 1 г.1 м. Все още не е проходила самостоятелно, иначе се изправя сама като се подпира на диван, стена, спалнята и прави стъпки, като се подпира на различните мебели, дори прави почти цял кръг на хола като се подпира. Знам, че до 1 г.6 м. е прието като нормален период/срок детенцето да се пусне и да тръгне само. Не сме ползвали проходилки, бънджи и т.н. Има ли нещо, което може да направим ние или когато тя си реши ще се пусна сама.

11:20 С мъжа ми спорим защо на бебо са му нужни ортопедични обувки. При което неговото мнение е, че всяка обувка с твърда подметка става за прохождане, но аз съм на мнение, че е нужно да му вземем. Мисля, че без тях биха се получили усложнения. Ще помоля за повече информация бебо е на 10 месеца 15 дена става подава ръчички, при което ходи на пръсти. – отговор в коментар

19:10 По колко време ориентировъчно Вашите бебета успяват да седят сами до годинката? – отговор в коментар

24:00 Бебчо е на 7 месеца и винаги когато заспива се поти главичката и вратлето. Понякога е еднократно в началото на съня, но има случаи когато потенето продължава и докато спи. Нормално ли е? По принцип сме на смесено хранене. Аз имам много ниски нива витамин Д. Приемам витамини за кърмачки, но не е достатъчно, за да покача стойностите. Ако приемам допълнително витамин Д в по-големи количества, чрез кърмата, може ли да се предозира при бебчо (той взема 2 капки Вигантол дневно)?

27:00 Бебето ми е на 3 м. и е с позиционна лявостранна плагиоцефалия – асиметрия отпред към челото – отляво е по-сплескана, отколкото в дясно. Няма тортиколис. Ортопедът ни препоръча 3Д възглавничка, но нищо не се подобрява. Трябва ли да я заведем на физиотерапия? Наскоро чух за упражнения, които водели до връщане на симетрията след месеци. Така ли е?

29:00 Здравейте, дъщеря ми на 1 г.2 м. е изключително нервна, често удря главата в пода, в стената, тропа с крака… Вече се чудим дали е просто налагане или може да се дължи на някакъв здравословен проблем (дефицит на витамини?)  На около 2 часа се случва да реве по 10+ мин. и да блъска главата (вчера рева 1.30 ч. с малки прекъсвания), невинаги има причина и не мога да разбера защо. Някакви идеи какво можем да изследваме?

 32:00 Здравейте, някой правил ли е скенер на глава на малко дете? Притеснявам се, че детето ми(3 г.) ще се изплаши и няма да позволи да му се направи изследването, а искам да избегна пълната упойка. Има съмнение за лека форма на ДЦП поради това, че походката му е леко нестабилна и стъпва предимно на пръсти.  Казаха, че скенерът е единственият вариант да се потвърди или отхвърли диагнозата. Воден е на ортопед, според когото за сега няма проблем с костите.- Отговор в коментар

38:20 Момиченцето ни е на 5 м. и 3 с. Нормално ли е все още да не се преобръща, защото кинезитерапевта, с която работим ми каза, че вече трябва да е започнала и се притеснявам, въпреки че всеки ден с малката правим масажи и гимнастика?

40:00 Второто нещо, което ме притеснява доста е, че малката има плагиоцефалия и щръкнали ушенца. Още от 2-рия месец сме със специална ортопедична възглавничка по препоръка на ортопеда, вече гледам все по-рядко да лежи по гръб, да е обърната на не-сплеснатата част на главичката (за ушенцата й слагам лента всеки ден) но сякаш няма никакво подобрение. Дали това ще се оправи с времето или трябва да се действа по-сериозно преди детето да е навършило годинка – знам че на пазара се предлагат каски.. лепенки за ушенца и т.н.

44:30 Здравейте, детето ми е на 4 реални и 2 коригирани месеца. Роден е в 33 г.с. 1420 гр. Все още не може да изправя главата си. Слагането по корем е един малък кошмар, изпада в истерия… в редките случаи, когато не го прави опитите да в мести не са особени, опитвам се да го стимулирам да я мести, но нямам голям успех. Забелязала съм, че когато го хвана под гърдите и ниско на корема я вдига и задържа. Ходил е на преглед при невролог, който каза, че има притеснително изоставане, а рехабилитаторът каза, че все още няма нужда от специална медицинска помощ, а само повече да го стимулирам вкъщи. Вече не знам как да го правя-по принцип на играчки не обръща много внимание, предпочита хора, но когато е по корем просто отказва да следи каквото и да е. В опитите си да я вдигне изпъва ръцете по тялото, вместо да се подпре на тях. Какво е Вашето мнение, трябва ли му рехабилитация, как да го стимулирам?

48:00 Подходящо ли новороденото да се поставя в шезлонг от началото.

49:00 Синът ми е на годинка и три месеца. От скоро си ходи сам, още не е много стабилен и гледа да се хване за нещо след 7-8 крачки. Забелязахме, че има леко изкривяване на едното стъпало навътре. Ходихме на консултация с детски ортопед, мнението му беше, че за момента няма място за притеснение и да го следим. Спомена за специализирани обувки, които може да се наложи да носи. Мога да приложа снимка и ще бъда благодарна, ако чуя и Вашето мнение.

51:00 Здравейте, имам детенце на 1 год. и 2 месеца – понякога забелязвам че не се обръща на името си, не знам дали го прави нарочно, тъй като ми СЕ усмихва, но не се обръща. Имам ли място за притеснение и къде бих могла да я заведа за преглед ?

53:00 Първо да кажа, че бебето ми е на почти 9 месеца. На 20 февруари ще навърши 9 месеца. Към момента все още не може да пълзи и да стои на колене. Прави нещо като лазене, но само назад и в общи линии се върти в кръг. Започна да се обръща по корем на 7 месеца и нещо, като преди това на около 6 месеца беше усвоил обръщането от корем по гръб, тъй като ревеше, когато го оставях по корем.  Въпросът ми е до кой месец и дали е нормално все още да не може да пълзи и да стои на колене? Понякога се опитва да надигне дупето си, но като цяло не го прави често. Неговите връстници вече започнаха да се изправят и дори да правят първите си крачки, а той все още лежи и се влачи по корем. Не знам дали трябва да се притеснявам. Запозната съм, че някои бебета не пълзят, а прохождат направо, но не мога да си представя как той ще стигне до масата или леглото, за да се изправи сам. Според немските специалисти детето трябва да може да пълзи чак на една година, година и нещо, което според мен е твърде късно. Въпросът ми е какво трябва да предприема – да потърся ли специалист или да правя с него упражнения, с които да го стимулирам пълзенето? Детето стои седнало сравнително стабилно от около месец. Благодаря и ще се радвам, ако бъде отделено малко време за моите въпроси! Забравих да добавя – става въпрос за момче, родено в 42-ра седмица, 3420 гр., 53 см, с предизвикано нормално раждане и впоследствие спешно секцио.

57:50 Дъщеря ми е на 8 месеца, постоянно стои по корем, но не пълзи. Стои седнала, но: 1. не успява да се изправи от легнало положение в седнало и 2. минаването от седнало в легнало често е придружено с падане назад – като цяло няма усещане как да се случат тези две неща. Единственото, от което е заинтересувана е да се изправя права, катери се по нас и има желание да се държи за мебели. Смята ли се за нормално развита спрямо възрастта си и как може да стимулираме пълзене и като цяло по-голяма физическа активност? Според педиатри е с по-високо тегло(9500 гр.) и съответно ѝ тежи и се случват нещата по-бавно. Тя е постоянно на пода, стимулирам с играчки, постоянно съм около нея, за да я насърчавам да пълзи, но за съжаление без успех.

1:00:00 Бебето ми е на 8 месеца и не може все още да сяда. Не се и опитва. Има ли повод за притеснение и нужно ли е да го стимулирам или да изчакам когато е готов? Има проблем с вратлето. Все още не държи главата стабилно и леко му клюмва на една страна. Идва рехабилитаторка и правим упражнения, но засега без особен успех. Но за сядането още нищо не сме предприели а виждам, че други деца вече се изправят дори. В общи линии кога трябва да се притеснявам, ако детето не може да сяда.

1:02:38 Синът ми е на 4 месеца и 13 дни. От около месец доста често през нощта започва да се върти активно в леглото и най-вече си вдига крачетата нагоре и рита. На какво може да се дължи това?

1:05:05 Бебчето ми е на 3 месеца и 20 дена. Имам питане – движи си ръчичките, събира си ги, лапа ги, хваща си пръсчетата. Когато се опита да хване предмет, който не поставям аз директно в ръката му, движенията са като на роботче – т.е. не са плавни към предмета, а по-резки – нормално ли е? Роден е 9 дена преди термин, със секцио.

1:06:34 Бебчо е на почти 3 месеца. От известно време ми прави впечатление, че накланя главата си наляво. Според педиатъра е рано да се притеснявам и препоръча само масаж. Роден е секцио, тоест не е родова травма. Можете ли да споделите мнение и варианти за гимнастика?

1:09:05 Има ли връзка късното или ранно прохождане за по-нататъшното развитие в говора?

1:10:58 На колко месеца бебето трябва да е съвсем стбаилно на ходилата си, както и на колко трябва да започне да се изправя на неподвижна опора?

1:13:25 В кой месец бебетата започват да хващат крачетата си, и кога става притеснително, ако не го правят? Някакви препоръки или нещо по-специфично за по-дебелички бебета, ако може. Благодаря!

1:17:11 Mалкият е на месец и една седмица, и ми прави впечатление, че спи предимно наляво. Дори, като го обърна все едно се завърта целия, а не само главата и някак си му е неудобно надясно. Като цяло си върти главата и се опитва да я задържа права, но малко ми изглежда странно. Има сестра близначка и тя определено я държи повече изправена и няма този “проблем“.

1:18:33 Кога можем да започнем да слагаме бебе (на 18 дни) по корем и за колко минути?

1:19:11 Дъщеря ми е на 1 год и 1 месец, лази много активно, изправя се сама, като се подпира, но като е права стои основно на пръсчета, не на цяло ходило. Това проблем ли е?

1:20:06 Синът ми е на 1 г. и е захранен с пюрета. Отдавна му предлагам парчета плод или зеленчук и забелязвам, че не умее добре пинсетния захват. Придърпва си парчето с цяла ръчичка и го хваща в шепичка и по този начин слага в устата. Има ли някакъв проблем с това? Какво мога да правя, за да му помогна да го развие. Роден е по естествен път 2 седмици преди термин.

1:21:30 Имам момченце на 6 месеца. Не може да се обръща от гръб по корем или обратно, но успява да стои прав повече от минута (подпрян на кошарата). Имам ли повод за притеснение?

1:23:36 Момиченце на 4 месеца – спи само по гръб. Има любима страна, на която държи главата си, но спи и с глава на другата страна. Проблемът е, че когато е будна по гръб, корем или в ръце – гледа само надясно.

1:26:00 Имам бебе на почти 2месеца.От известно време като я сложа по гръб си завърта главата на едната страна да спи. Ако я поставя на другата пак си я премества сама.Трябва ли да се предприеме нещо.

1:28:01 Имам два въпроса! При 5-месечно бебе се забелязва, че държи главичката си наляво! Бяхме на ортопед във втори месец и няма тортиколис, но сега седейки вече се забелязва, че предпочита главата да е наклонена наляво, все едно е схванато вратлето! И вторият въпрос – при игра на твърда повърхност, няма опора на крачетата, държи ги свити в пръстчетата! Имам ли повод за притеснения и нужда от консултация?! Благодаря Ви!

1:31:50 Предстои ни избор на килим за игра (бебенцето е на три месеца) – там се очаква бебенцето да пълзи и играе. Може ли да препоръчате какъв тип е най-подходящ. Не съм фен на цветните гумени пъзели, които главно се предлагат, по-скоро разглеждам килимчета тип мемори пяна, но се притеснявам дали материалите в състава им са подходящи, понеже при пълзенето личицето и като цяло кожата му ще има пряк и постоянен допир. Благодаря предварително!