For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори на следните въпроси можете да чуете в съответната минута:

 

Престоя на бебето в болницата след раждане – кои са рутинните изследвания и прегледи? Как да разчитаме епикризата?

3:00 Какво се случва с бебетата по време на техния престой в болницата след раждането им (ако всичко е наред) – какви рутинни изследвания и прегледи се правят? На кое е важно да обърнем внимание в епикризата?

 

Рутинни прегледи по време на първите месеци от живота на бебетоо

9:00 Какви са прегледите по стандарт по време на първите месеци от живота на бебето? И на кои сигнали да обърнем внимание?

 

Какви други прегледи се препоръчват освен стандартните през първата година на бебето?

13:00 Освен стандартната детска консултация, която през първата година е веднъж месечно, какви са другите прегледи, които трябва да се направят и в кой период?

 

Ваксини – преди и след

15:00 Какво се препоръчва преди и след стандартните ваксини?

 

Ехографски преглед на 6-месечна възраст

18:00 Ехографки преглед на 6-месечна възраст – какъв тип специалист да посетим за него и кога има нужда да обърнем внимание на изследванията, ако се открие нещо в тях?

 

Кога е време да потърсим лекарска помощ, ако нещо ни притеснява през първата година на бебето?

23:00 По време на първата година от живота на бебето има някои неща, които ни притесняват, но те не са повод за паника – кога е време да потърсим лекарска помощ и кога можем да изчакаме?

 

Проблеми при новородени през летния период

29:00 Най-честите проблеми при новородените през първите месеци, особено през летния период.

 

Обрив при новородено – как да постъпим?

33:00 Колко време е препоръчително да се наблюдава обрив при новородено бебче, какви действия да предприемем вкъщи, за да имаме достатъчно информация преди да отидем на преглед?

 

Температура и обрив – какво да правим?

36:00 Температура и обрив по коремчето – какво да правим? Какво е розеола и по какво да я познаем?

 

Подутини на тила на бебе на 40 дни

39:00 Бебчо е на 40 дни. Има 2 подутини отзад на тила – от двете страни. Не го боли като го пипаме. Има ли нещо притеснително? Дали са лимфни възли?

 

Втвърдяване на лявата гърда на момиченце на 4 месеца

41:00 Момиченце на 4 месеца и половина. От няколко дни усещаме при допир леко втвърдена лявата гърда. Не я боли и не е зачервена. Още като се роди бяха леко подути, но до няколко дни това отшумя. Не я боли и не е зачервено. Бебка е само на кърма. До кога може да изчакаме тази хормонална криза да отшуми?

 

Дифузери, етерични масла, ултразвукови машинки – бебзопасно ли е това за бебе?

43:00 Какво мислите за използване на дифузери с етерични масла против комари? Безопасно ли е да се ползва ултразвукова машинка в стаята, където спи бебето? Кое етерично масло е безопасно да се ползва вблизост до бебето?

 

Пикучна инфекция, температура – бебе на 9 месеца

46:00 Детето ми е на 9 месеца и направи пикучна инфекция. От 2 седмици няма температура и всичко е наред. Пуснах стандартна урина – всичко е нормално. На следващия ден вдигна отново температура. Предположих, че инфекцията не е излекувана. Пуснах и кръвна картина – всичко е нормално и няма индикация за възпалителен процес. Вече трети ден вдига температура около 37.8. През нощта стига до 38.7. През 4 или 6 часа вдига температура. Енергично дете е с апетит.

Кога е най-правилно да се пуснат кръвни изследвания?

 

Инфекция еширихия коли при бебе на 8 месеца, въпреки перфектните изследвания

53:00 Детенце ми е на 8 месеца и половина и, въпреки че изследванията й са в норма, има инфекция еширихия коли, която се изолора от стерилна урина. Приемахме антибиотик, след което имаше затишие в продължение на 1 седмица. След това започнаха отново епизоди на покачване на температурата. Имаше температура в продължение на няколко дни, която започна постепенно да спира да се покачва след свалянето й. Как е възможно при такава сериозна инфекция всички други изследвания да са в норма?

 

Бебето ми е качило много според моя личен лекар

1:00:00 Бебенце межу 8-я и 9-я месец е качило 500 гр., което според нашия личен лекар не е притеснително. Знам, че в този период бебетата дори свалят. Проблем ли е това качване в тези месеци?

 

Бебе на 1 година със запек

1:01:00 Бебенце на 1 година. Борим се със запек от 6 месеца. От 2 дни при всяко хранене детето се обрива на червени петна по цялото тяло. Пуснахме изследвания – всичко е наред.

 

Имам съмнения за аутизъм – как да постъпя?

1:04:00 Къде да заведа дъщеря си, ако имам съмнение за аутизъм? Какви са най-честите прояви и кога се проявяват? В какъв период дадена проява може да ни насочи към това състояние? Психиатър, психолог или логопед трябва да посетим?

 

Дете на 1 година и 8 месеца с температура, която трудно сваляме

1:12:00 Детето ми е на 1 година и 8 месеца и от известно време насам вдига температура, а от 2 седмици не мога да я сваля напълно – задържа се около 37.7. Правихме изследвания и всичко изглежда перфектно. Според дистанционната консултация е от зъбите. На детето му личи, когато е с температура – става вяло и видимо не му е добре. Това състояние продължава прекалено дълго време.

 

Хълцане

1:16:00 Какво се дава на изключително кърмено бебе, когато хълца?

 

Има ли бебето на 2 месеца разстройство?

1:18:00 Бебето ми е на 2 месеца – кърмено. Притеснението ми е, че може да има разстройство. Има напишкани памперси. Не би трябвало да е дехидратиран. Няма температура. Как изглежда разстройството при толкова малко бебе и кога да се обърнем към педиатър?

 

Зелени изпражнения на дете на 1 годинка. Възможно ли е да има АБКМ?

1:20:00 Детето ми е на почти 1 годинка и доста често има зелени изпражнения, но не е приемал храна, която е зелена. Възможно ли е да има АБКМ?

 

Подут клепач и слепоочие без зачервяване при бебе на 45 дни

1:23:00 От 1 седмица на сина ми, който е на 45 дни му се подува клепача и слепоочието като спи на дясната страна. Зачервяване на окото няма. Има ли повод за притеснение и от какво може да се получава?

 

Потрепване на краче, спазъм

1:24:00 От няколко дни на сина ми му потрепва крачето, нещо като спазъм. Каква може да е причината?

 

Зачервен участък на клепача след раждането – с какво да мажа?

1:27:00 Бебето ми има зачервен участък на единия клепач още от самото раждане. С какво мога да го мажа?

 

Бебе на 2 месеца с нисък хемоглобин – да посетя ли хематолог?

1:28:00 Бебето ми е почти на 2 месеца и е родено 1 месец по-рано от термин. С нисък хемоглобин е. ПКК е правен първия месец със стойност 96. Необходимо ли е да се ходи на хематолог или приема на желязо е достатъчен?