For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро. Лектор: Олга Дукат, акушерка, автор на книгата “Раждане с любов”, основател на център “Естествени идеи”, майка на 3 момчета и една красива госпожица. Прекрасен човек и невероятен специалист в областта на предродилната и следродилната грижа за майката. Защо е важно да се даде шанс на естественото раждане, ако няма индикации за секцио?

10:30 Добрите практики за естествено раждане. Важни особености за естественото раждане и подготовката. Етапи на раждането. Кога да тръгнем към болницата и какво да очакваме?

1:02:30 Секцио. Показания за секцио. Препоръки.

1:17:00 VBAC – естествено раждане след секцио (оперативно раждане). Колко време трябва да мине?

1:20:45 В кой срок от бременността бебето се води доносено? Малко повече за преносването.

1:22:50 Старееща плацента – индикация ли е за секцио?

1:24:10 Спина бифида при майката – индикация ли е за секцио?

1:24:50 Упойката и медикаментозното обезболяване по време на раждане.

1:27:00 Възрастта на родилката – трябва ли да се взима предвид за родоразрешението?

1:28:40 Продължителността на раждането.

1:30:15 Отложено клампиране – препоръки и противопоказания.

1:31:40 Микробиология. Вагиналната микрофлора – инфекции и антибиотици. Какво да имаме предвид?

 

Олга Дукат отговори на всички въпроси, които не успяхме да зададем по време на лекцията на живо. Ето ги и тях:

Въпрос от лекцията: В коя седмица трябва да започна упражнения за обръщане на бебето, ако е седялищно разположено? Кои упражнения са подходящи?

Отговор на Олга Дукат: Може да се правят ребозо, инверсия, други обърнати пози, техники от spinning babies.

 

Въпрос от лекцията: Моят АГ ми каза, че правят тип отложено клампиране като хващайки пъпната връв и изтласква кръвта към бебето стискайки я с ръка. Това еквивалент ли е на отложеното клампиране или има своите недостатъци?

Отговор на Олга Дукат: Това все пак е нещо… Но защо да не се направи по нормалния начин и да не се изчака?

 

Въпрос от лекцията: Какво е мнението ви за отложеното клампиране? Колко трябва да се изчака преди да се пререже пъпната връв?

Отговор на Олга Дукат: Подкрепям. Не е нужно да се ограничава времето. Докато спрат пулсациите.

 

Въпрос от лекцията: Ако имаме проблем с очите, късогледство, това пречи ли на нормалното раждане? Трябва ли да е секцио?

Отговор на Олга Дукат: Най-често не. Трябва да се направи консултация с очен лекар и да се измери налягането в очните дъна.

 

Въпрос от лекцията: Разширени кръвоносни съдове по срамните устни предпоставка ли е за секцио и възможно ли е нормално раждане в този случай без наличие на други индикации за секцио?

Отговор на Олга Дукат: Напълно възможно е естествено раждане.

 

Въпрос от лекцията: Задължително ли е при плацента превия да е секцио? Ако е задна плацента превия партиалис възможно ли е нормално раждане?

Отговор на Олга Дукат: Ако е плацента превия тоталис, е задължително. Ако е партиалис по принцип е възможно, но има риск и трябва да се преценява внимателно.

 

Въпрос от лекцията: Смятате ли, че наличието на тесен таз е основателна причина за секцио без да има индикация за други проблеми?

Отговор на Олга Дукат: Не. Разбира се, важно е да се види и размера на бебето.

 

Въпрос от лекцията: При първо секцио, второто раждане ако е естествено, като първо раждане ли е?

Отговор на Олга Дукат: Ако първото секцио е планово, второто раждане протича като първо.

 

Въпрос от лекцията: Има ли техники за дишане, които да ни препоръчате да практикуваме, за да се подготвим предварително за нормално раждане и какви са те?

Отговор на Олга Дукат: Дълбоко бавно дишане, коремно дишане, пълно йогийско дишане.

 

Въпрос от лекцията: Лека пъпна херния и бактериална вакгинози пречат ли на естествено раждане?

Отговор на Олга Дукат: Леката херния най-вероятно не. Вагинозата не е индикация за секцио, но е добре да се лекува преди раждане.

 

Въпрос от лекцията: При раждане във вода случва ли се да се получат естествени разкъсвания и, ако да, каква може да бъде причината?

Отговор на Олга Дукат: Да, както и при раждане извън вода. Причини най-различни, най-вече особеност на тъканите.

 

Отговор на Олга Дукат: Увитата пъпна връв не е индикация за секцио.

 

Въпрос от лекцията: В момента съм почти в 19-та г.с., имам предишно секцио през март 2020г. Разликата между двете раждания ще бъде 2.4г. Какви предварителни изследвания и прегледи се правят преди да се разреши родоразрешение чрез ВБАК? Периодът между ражданията има ли значение, т.е. дали е по-малко или повече от 2, 3, 4 и т.н. години? Има ли значение дали секциото е направено по Щарк или по Пфаненщил?

Отговор на Олга Дукат: Разликата при вас е достатъчна. По какъв метод е правено предишното секцио не е от съществено значение. Правят се всичките стандартни прегледи и изследвания, единственото по-специфично е измерване на белега на ултразвук.

 

Въпрос от лекцията: При първа микробиология са изолирани стрептококи б позитивни, след 3 седмици – негативни. Има ли нужда за даване на антибиотик при естествено раждане на бебето и майката?

Отговор на Олга Дукат: Хората, които са носители на стрептококи група Б, обикновено си ги имат и се връщат отново след време, дори и ако са лекувани. За майката не са проблем, но са рискови за бебето. Затова в повечето развити страни протоколът е венозен антибиотик по време на раждане.

 

Въпрос от лекцията: Има ли ефект масажът на перинеомът? Колко време преди раждане е добре да се прави?

Отговор на Олга Дукат: Да, има ефект. Започва се около 36-37 гс.

 

Въпрос от лекцията: Вярно ли е, че височината и таза могат да представляват проблем за естествено раждане?

Отговор на Олга Дукат: Размерите на таза имат значение, но това не значи автоматично, че трябва да се прави секцио на всички миниатюрни жени. Много често такива жени раждат без проблем, особено ако и бебето не е голямо.

 

Въпрос от лекцията: Аз съм на 40г и ми казаха, че трябва да е секцио – в 19 седмица съм.

Отговор на Олга Дукат: Само възрастта не е абсолютна индикация за секцио.