Отговор на следните въпроси може да чуете в съответната минута:

До кога е препоръчително повиването заради рефлексът на Моро?

21:26 Бебето ми скоро стана на 3 месеца и я слагам да спи в чувалче за повиване нощем и денем, когато не е в слинг / количка. Така е много по-спокойна, но имам опасения, че ако това продължи още, мога по някакъв начин да забавя потискането на рефлекса на Моро и съответно да й повлияя негативно. Като цяло не е била никога със силно изразен Моро, но когато заспи след кърмене, докато правя трансфер в легълцето й, се стряска. Реално и с него тя се върти настрани и я намирам и на 180градуса обърната, докато е спала. Още не се обръща изцяло от гръб по корем, само настрани, но мисля, че чувалчето пречи също на това обръщане, ако иска нощем да го осъществи. Когато спи в количката, се случва леко да вдигне ръчички, докато спи, но не е нито често, нито силно изразено, но явно още не е потиснат напълно рефлексът. Така че сега се чудя, да й взимам ли чувалче за повиване след 3мес или е лоша идея?

 

Бебенце на 8 месеца замята единия си крак по време на пълзене

25:00 Бебенце на 8 месеца. От известно време пълзи и, откакто се научи да сяда сам, замята единия крак в пълзенето. Едното му коляно е на земята, а другият крак изтласква със стъпало. Как да коригираме това? Като го поправям, се сърди.

 

Цветове и форми – от кога детето може да ги различава

31:07 От каква възраст би следвало детето да различава и да бъде способно да сортира цветове и форми?

 

Основни насоки за развитие на бебе на 2 месеца

35:00 Бебчето ми е на 2 месеца и 10 дни. Може ли да ми дадете основни насоки за това какво да наблюдавам за развитието му на този етап и какво да правя, за да го развивам възможно най-добре?

 

Седене и лазене – кръстосва си крачетата

37:54 Моето бебче е на 5 месеца и 12 дни. В момента правим упражнения за сядане, но той си кръстосва крачетата отпред. Какво мога да направя, за да изчезне това? Също така, когато е по коремче, отново кръстосва крачета и му е трудно да пропълзи.

 

Движение и проговаряне – свързани ли са те

40:30 Основни насоки по отношение на процеса на проговарянето. Свързано ли е проговарянето с движението?

  1. Дъщеря ми е на 2 години и половина. Беше диагностицирана с висок риск от ДЦП. Проходи на 2 години. В момента все още не говори и това много ме тревожи. В момента се учим да се храни сама и махаме памперса. Бърбори на бебешки, сочи и дъвчи храната.
  2. Детето ми е на 3 години и все още не говори. Правили сме консултации с психиатър, психолог и логопед.

 

Не лази, а пружинира и се избутва на място

49:00 Бебенцето ми е на 7 месеца и все още не лази. Застава на ръце и дава назад и напред. Стимулирам с играчки, но движението е назад или пружиниране на място и надигане на дупето. Трябва ли с нещо да подпомогна процеса на лазене?

На 2 години и не можем да махнем пелените

50:50 Детето ми е на 2 години и вече 4 месеца не можем да махнем пелените. Изпробвах различни методи, но някак се чувствам безсилна вече. Сам се облича, мие се и се храни също сам.

Не иска да стои по корем – как да процедирам?

52:22 Бебенце на 5 месеца изобщо не иска да стои по корем. Когато го оставям пищи и забива главата. Вдига я само за малко. Опора на ръцете изобщо няма. Все още не се обръща. Роден е 1 месец по-рано. Как да процедирам?

 

Дете на почти 2 години се храни само с мляко и бисквити

53:49 Детенцето ми е на 1 година и 10 месеца. Не успява да казва “Р”. Още не можем да махнем пелените. Знае, когато се е напишкал или наакал, но не иска да използва гърне, тоалетна и не позволява да го издържам. Просто не иска и се стиска. Имаме книжки за гърне, знае, но до там. Освен пелените, другият ни проблем е млякото. Той е захранен с всичко, но на 9 месеца отказа всякаква храна заради зъбите и от тогава почти живее на кисело мляко и бисквити. Говорим, че вече е голям, но все още си търси млякото.

 

Рефлукс и стоене по корем

58:15 Бебето ми е почти на 3 месеца, изцяло кърмено и наддава прекрасно. Имаме малък проблем с връщане на мляко, което не пречи на наддаването, но шречи на гимнастиката. Лежането по корем води до раздразнителност. Когато е будна играем различни игри на активната гимнастика, но е много трудно да стои по корем повече от 2 минути, защото започва да повръща. Вече се набира с крачета по телата ни и по земята. Според мен иска да пълзи.

 

Дете на 13 месеца не лази, но ходи с опора

1:00:27 Детенцето ми е на 13 месеца, но не пълзи. Не ходи самостоятелно, но с помощ го прави постоянно. Трябва ли да се притеснявам?

 

На 13 месеца не иска да стои сам

1:02:55 Момченцето ми е на 13 месеца. Почти проходи, много е активен, любопитен и се развива правилно според личния ни лекар. Аз имам 1 леко притеснение. Когато сме сами вкъщи и се налага нещо да свърша, го оставям за малко сам в стаята и по-конкретно в кошарата. Започва да пищи, да реве. Не иска да играе с нищо. Не мога постоянно да го наблюдавам.

 

Детето не скача с две крачета едновременно

1:05:30 Детето ми е на 2 години и половина. Не скача с 2 крачета едновременно. Как мога да развия тази способност? Забелязвам, че бяга по-бавно от другите деца. За разлика от тях обаче говори много разбираемо, с изречения.

 

Има ли вредни движения по време на ранното детско развитие?

1:09:09 Има ли вредни движения по време на ранното детско развитие?

 

Момченце на 10 месеца и половина не иска да лази

1:11:27 Моето момче е на 10 месеца и половина и не иска да лази. Поставен на 4 крака забива глава в земята и се завърта на ляво или на дясно и до там. Таткото не е лазил.

 

Дете на 2 години има интерес към рисуване, писане, букви

1:12:27 Дъщеря ми е на 2 години и проявява интерес към рисуване, писане, букви. Любимото й е да рисува и пише с наша помощ. Има ли смисъл да й показвам буквите, или на този етап е прекалено рано? Не ми се иска да я затормозявам с нещо, което все още не е за възрастта й, но в същото време виждам жив интерес.

 

Дъщеря ми хвърля всичко от кошарата

1:14:43 Дъщеря ми е на 9 месеца и постоянно изхвърля играчките си от кошарата за игра. Как се очаква да реагираме ние? За момента й ги подаваме и тя ги хвърля отново. Какво означава това?

 

Започна да се изправя много скоро след пролазването

1:15:30 Синът ми е на 8 месеца и от 5 месеца ходим на КиндиРу. Започна да лази на 6 месеца и 2 седмици по-късно започна да се изправя по мебели и сам да сяда без аз да го слагам, защото КиндиРу не препоръчват. Слага всичко в устата си. Не обича пюрирана храна, а само парченца, без да сме правили ЗВБ. Бърбори бабабаба, дададада, кекекеке, тататата постоянно. Препоръчвам КиндиРу на всички. Всички упражнения, които са ни показали, ги правим редовно вкъщи. Проблем ли е, че започна да се изправя толкова скоро след пролазването?

 

Стои много време по корем – това проблем ли е?

1:17:18 Бебето ми е на 1 месец. От ден 1-ви буквално си всига главата сама за секунди, а вече и доста по-продължително. Много обича да стои по корем и това й е основната поза. Трябва ли да се притеснявам за някакви евентуални бъдещи проблеми с гръбнака й като е толкова малка?

 

Детето иска да играе, за да мога да го нахраня

1:18:28 Детенцето ми е на 1 година и 2 месеца и храненето ни е много трудно. Когато го сложа на столчето, трябва да го занимавам с различни играчки и най-вече – нещо, което да мушка някъде, и тогава отваря уста. В противен случай започва да се изнервя, да удря по масичката и да плаче.

 

Почти на 2 години не успява да се храни с лъжица самостоятелно

1:20:10 Моето момче е на 1 година и 9 месеца. Храни се с почти всичко. Има желание да опитва да го прави сам. За сега неуспешно обаче. Винаги обръща лъжичката си, преди да я сложи в устата си. Как да му помогна? Хващам му ръчичката, показвам, но няма резултат. Назовава доста предмети. Знае звуците на животните. Старае се да повтаря нови думички ежедневно. Търси обаче винаги да играе с мен, или с баща си.

 

Преобръщане на 2 месеца от корем на гръб

1:22:32 Нормално ли е на 2 месеца да се превърта само от корем по гръб. Обратно все още не се е случило.

 

Стъпва навътре и ходи на пръсти, но не постоянно

1:25:22 Момиченцето ми е на 1 година и 4 месеца. Ходи самостоятелно. При стъпване петичката отива навътре. Дали това е проблем? Много често ходи и на пръсти, след което започва да ходи нормално. Изправи се сама в кошарата на 5 месеца, после пролази, след което проходи на 1 годинка. Никога не е слагана в проходилка и други подобни, дорине е държана за ръка. Сама си проходи по мебелите.