For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро.

2:22 Гост: д-р Диана Димова общопрактикуващ лекар с педиатричен профил.

2:50 Прегледи. 0-1 месец. Фонтанелата. Тегло, наддаване, хранене. Обиколка на главата и ръст.

9:19 Какъв лекар да посетя? Консултации. Допълнителни прегледи.

13:44 Запушени слъзни канали, гурлички. Сълзене.

16:10 Витамин D.

19:32 Акценти между 2-ри и 5-и месец. Ваксини – задължителни и пожелателни. Противопоказания. Алергии. Поява на първи зъбки – временни, млечни.

27:00 Акцент между 6-и и 9-и месец. Кръвни изследвания. ПКК и урина. Пожелателни изследвания.

29:00 Акценти между 10 и 12 месеца. Прояви на самостоятелност, характер.

31:04 Гост: Мая Василева, основател на КиндиРу и специалист по ранно детско развитие.

34:07 Кога и какво да очакваме? Как да не пречим на развитието на бебето и какво оптимално можем да направим?

36:20 Генетика и епигенетика. Тяло, мозък и ум. Показатели за развитие. Норми. Превенция и ранна интервенция. Екипна работа. Първични рефлекси.

43:12 Развитие, фокусирано на връзката мозък – ум / съзнание и тяло е ключ към успеха. Фиксирането.

55:15 Бурно развитие през първата година от живота на детето. Осъзнаване на тялото. Баланс и осъзнаване на пространството. Сензорни сигнали. Придвижване. Манипулиране на предмети. Масажи. Създаване на връзка с детето. Говорене.

1:09:45 Мозъкът – центъра на учене. Развитие.

1:14:14 Как да не пречим на развитието на детето? Търсете подкрепа. Не сте сами. Червени флагове, на които трябва да обърнем внимание.

1:29:40 Основни послания, които всеки родител трябва да знае. Родителят е много важен. Тяло, мозък и ум – развитието на детето започва още с раждането. Показатели за развитие.

1:32:55 Веригата на развитието.

 

“13 сцени от първата година” е специален проект на 1 наум, в който влагат усилия някои от топ специалистите, с които работим. За да може да получите проверена информация. От различни гледни точки. И разбира се, подкрепа. Топ 13 теми, с които ще поставите здрава основа в родителството. Експерти от различни области, обединени от идеята да предоставят вярно, добре структурирано и достъпно съдържание. Мултидисциплинарен, холистичен поглед към най-важните аспекти на първата година. Родителството е нова сцена в живота ни. Но филмът си заслужава!