For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Можете да чуете отговор на следните въпроси в посочената минута: 

23:30 Дъщеричката ми е на 1 година и 4 месеца. До момента казва осъзнато единствено „мама“ на няколко пъти и един път каза „не“. Иначе си говори много на бебешкия език, от животните казва единствено па-па за патето. Още от бебе й говорим като на възрастен, не сме й говорили никога на бебешки. Всеки ден разглеждаме книжки, обясняваме й всяко действие, което правим в ежедневието. Когато я помолим нещо, в повечето случаи разбира – да покаже къде е топката, къде е чорапчето, къде са чашките да редим кула и др.
Исках да попитам:

  • По принцип коя възраст се смята за „гранична“ относно проговарянето и кога е необходимо да се обърнем към специалист? Като за начало това трябва да е логопед или психолог?
  • Проговарянето дали е генетично обусловено (аз съм проговорила чак на 3 години)

28:00 Здравейте, извинете, къде казахте, че може да видим маркерите за развитие на детето? Дете на 2 години колко трябва да може да говори? Казва само мама, тати, баба и как правят животните?
29:20 Нормално ли е дете на годинка и няколко месеца да не може още да свързва думички в изречения?
29:50 Здравейте! Нормално ли е дете на 2 години да замества Р с Ф в края на думите- ВладимиФ, лекаФ и т.н.?
41:00 Здравейте! Дъщеря ми е на 3,6 години. Говори много, но има думи започващи с „р“,“ж“, които не успява. И други думи има, които не изговаря добре, дали да потърся специалист или да изчакам?
42:05 Здравейте! Моят син е на 1 година и 7 месеца. Когато го викнем или му говорим „не“ – не отразява, не отговаря на името си. Мисля, че трябва да се притеснявам. Какво ще ме посъветвате?
45:50 Здравейте, детето ми е на 8 месеца. Роден в последните дни на 8-ми месец. В момента общува с „ааа“ в различна интонация и като мучи. Преди няколко месеца гукаше с повече звуци, но в един момент спря. Нормално ли е?
50:00 Имам момченце на 1 година и 8 месеца. Казва само баба, тата, мама и айде! Нови думички не казва! Нормално ли е? Иначе не спира да говори, но само на бебешки.
50:40 Здравейте, как може да стимулираме проговарянето на детето?
54:45 Здравейте! Дъщеря ми е на 1.5 години. Вкъщи говорим смесено, на български и турски, като превключваме от единия на другия език. Късно ли проговарят такива деца?
58:10 Моите близнаци все още не говорят, издават само звуци, а са на по 1 година и 3 месеца. Иначе всичко разбират. Нормално ли е и как да ги стимулирам? Показвам картинки и предмети, но нищо.
58:50 Здравейте! Детето ми е на 3.6 г. Все още се случва да казва някои думи без първата сричка или буква. Например, вместо „акула“ – „кула“. Вместо „панталони“ -„пони“. Дали е притеснително това?
1:01:40 Здравейте! Синът ми е на 3 и говори доста, но все още разменя срички, например – „кошолад“, вместо „шоколад“, „гъбъл“, вместо „гълъб“. Бърка някои звуци – „в” и “б”, “м” и “н”, например “Боям”, вместо “Боян”. Какво може да спомогне за изчистване на речта?
1:02:40 Здравейте! Какво най-често предизвиква заекването при децата и какво да направим, за да помогнем на детето отново да заговори нормално? Благодаря!
1:05:10 Може ли да поговорите за многоезичните деца? По какви критерии трябва да следим развитието на говора им? В моя случай детето чува 3 езика ежедневно.
1:06:00 Трябва ли да се опитваме да говорим с прости изречения и да редуцираме собствения си речник, когато говорим с малко дете, което още не е проговорило?
1:08:10 Кои типове темперамент са ранните говорители?
1:08:55 Как да разбера дали къса юздичка би била проблем за проговаряне? Детето ми е на 1 година и 3 месеца, разбира, но е на повтарящи се срички, не повтаря звуци.
1:09:30 Здравейте, синът ми е на 1 година и 8 месеца и все още сме с биберон 24/7. За момента казва само мама, кола, кака, ам-ам, но до там. Посочва предмети, но отказва да говори. На биберона ли се дължи това? Има ли място за притеснение?
1:11:50 Здравейте! Как да стимулираме чрез упражнения и игри, детето да може да казва звуците „р“, „ч“, „ш“ в думите след 3 години? Благодаря!
1:14:20 Синът ми е на 1 година и 7 месеца и казва само: да, та, за тате, ам-ам и нещо като моля. Предпочита жестове и като цяло само мучи. Не знам как да му помогна. Виждам, че се фрустира, защото не може да говори и не знам към кого да се обърна. Притеснявам се от всичко, което прочетох и не мога да спя вече. Опитвам какво ли не, но не мога да го науча на думи, не имитира звуци. Моля,подайте списък със специалисти за толкова малки деца, защото във Варна не намирам. Евентуално списък с играчки, песни, изобщо всичко стимулиращо.
1:17:00 Здравейте! При наличие на т.н. „къса юздичка“ до каква възраст препоръчвате да се коригира? За горната много от стоматолозите съветват това да бъде извършено при наличие на постоянни зъби. Това късно ли е за правилно изговаряне на лабиалните звуци в по-ранна възраст?
1:17:40 Може ли да ми дадете препоръки за занимания за дете, което има забавяне в говорното развитие. Вече е на 4 години. Забелязвам, че не построява правилно изреченията, не казва целите думи, а само части, срички от думичките, както и има ограничен речников запас, който използва.
1:19:30 Здравейте! Какво ще препоръчате за многоезични деца, родители от България, но живеещи в чужбина? Как да се споменават думите в семейството? На майчиния език, на езика на държавата, в която се намира детето или и на двата? Благодаря предварително!
1:20:00 Здравейте, синът ми е на 3 години, но не говори освен думите – мама, баба, тата. Разбира всичко, прави всичко самостоятелно и последователно, като обличане, събличане, хранене. Произнася звуци, но няма думи. Живеем в Австрия и връзката с български логопед е много трудна. Благодаря ви!
1:25:00 Имам близнаци на почти 2 години и също не говорят много. Със сигурност нямат 50 думи. Разбират и изпълняват – единия повече от другия. Въпросът ми е при близнаци има ли забавяне в проговарянето?
1:28:00 Детските музикални филмчета на английски език пречат ли за проговарянето? Той много обича да ги гледа?