For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро. Следродилен период. Пуерпериум. Връщането на организма към състоянието му преди бремеността – инволуция и регенерация. Промени в психиката – проявеният майчински инстинкт се развива в майчино чувство. След раждането – външни полови органи, влагалище, химен, маточна шийка, матка. Лохии. При какъв вид на лохиите трябва да се консултираме с лекар? Кога са препоръчителните прегледи след раждането, в какви срокове и защо са важни?

14:48 Грижата за оперативната рана след раждането: вагинално или цезарово лечение. Какво се случва с тазовото дъно и с коремната стена по време на бремеността и след раждането? Малко повече за диастазата. Кога се възвръща теглото на родилката след раждане?

23:56 Кърменето и грижата за гърдите. Кога се появява първата менструация след раждането? Кога се прави първият гинекологичен преглед след раждане? Кога се планира следваща бременност?

32:00 Когато имаме някакви съмнения за здравословното си състояние след раждане, кога да отидем на преглед?

41:24 След оперативно раждане от стомаха надолу коремът ми остана твърд. На какво може да се дължи това. 6 месеца след секциото белегът продължава да боли и да пари като изгорено. Налаожи се малко по-голям разрез. Трябва ли да го третирам с нещо допълнително?

43:14 Какво да следваме по време на бремеността, за да направим по-лесно възстановяването след раждането? Упражнения за възстановяване след раждане, които не са препоръчителни? Има ли някакви противопоказания за физическо натоварване по време на следродилното възстановяване и след това?

46:00 7 Месеца след едтсествено раждане имам болки по всички стави. Според лекаря това се дължи на хормони.

46:40 45 дни след секцио с болки ниско долу, наподобяващи цистит. Има ли повод за притеснение, или това се дължи на поява на месечен цикъл?

47:30 Кегел упражнения по време не бременност – полезни или противопоказни?

47:44 Кърмене и качване на тегло на кърмачката – какви изследвания да направим? 49:10 Плуване след раждане.

49:55 Как се възстановява маточната шийка след 2 серклажа по методите на Етсо и Макдоналд?

50:43 Какво да имаме предвид при забременяване в неоптимален срок след предходно раждане?

52:47 Белегът след оперативно раждане.

56:08 Витамини и хранителни добавки след раждане.

57:34 Имам 2 операции в коремната област преди повече от 4 години. Естествено или оперативно раждане се препоръчва при такъв случай?

59:53 Качих доста килограми по време на бремеността. Преди тренирах всеки ден по час и половина, но сега доста бързо се изморявам. Как да разбера кога трябва да спра с тренировката и дали умората се дължи на следродилния период?

1:01:12 Естествено раждане след оперативно. VBAC

1:02:21 При миомем възел, растящ навън към пикучния мехур, възможно ли е естествено раждане?

1:03:50 Когато естественото раждане е минало тежко.

1:07:20 Болки в тазовата област. Неволево изпускане на урина – инконтиненция.

1:11:17 Болки след раждане.

1:13:14 Перинеутомия и епизиотомия.

1:14:14 Цистостеле, ректоцеле.

1:17:31 Остеопат след раждане.

1:18:36 След раждане с вакуум заради наклонена главичка на плода във влагалището се усеща нещо като изпъкнала кост. Свързано ли е това с отслабено тазово дъно?

1:19:28 Възстановяване след раждане с форцепс, вакуум.

Лектор: д-р Десислава Станева, акушер-гинеколог в МБАЛ “Надежда”, специалист и по естетична гинекология