Пост от групата на 1 наум:
Здравейте! Родих пред година и два месеца. Oколо 6-я месец след раждането, когато започнах да тренирам по-активно, се случи за първи път да получа мускулни крампи в коремните мускули, такива, каквито ми се е случвало да имам понякога преди раждането на пръсеца в продължение на 1-2 минути. След това се е случвало още два-три пъти отново при физическо натоварване в коремната област. Няма да обяснявам, че е доста странно и неприятно чувство. Не мисля, че която и да е мускулна крампа може да е приятна. На какво може да се дължи и какъв специалист трябва да посетя? Благодаря!


Съвети и насоки дава Ивелина Гърова – кинезитерапевт.

Здравейте! Аз съм кинезитерапевт и според мен трябва да се обърнете към колега. Другият вариант е да посетите ортопед, но честно казано не мисля, че ще се отнесат с внимание към подобен проблем (дано да греша). Крампите се дължат на липса на магнезий. Този микроелемент участва в химичната реакция, която отпуска мускулите и липсата му води до невъзможност това да се случи. Моят съвет е да си вземете магнезий от аптеката и да правите упражнения за разтягане на коремната мускулатура.
Имам няколко пациенти със сериозен дефицит и това са двете неща, от които се повлияват. Според мен трябва да се потърси от къде точно произтича проблемът (недобро усвояване на магнезия, недостачен прием с храната или нещо друго), но досега никой от пациентите ми не е открил причината и не мога да Ви насоча към конкретен лекар. Успех!