Майка: Здравейте! Имам проблем и моля тези от Вас които са минали през това да ми дадът съвет. Сина ми след две седмици става на 1 година. От около 2-3 месеца буденето през ноща е яко и зверски ревливо по 2-3 пъти на вечер, при което не иска да си спи в кошарата, а се налага да го взема при нас. След като го взема се успокоява, заспива и не се буди. От новороден си спи там и е нямало проблеми до сега. Беше на 6м., когато спрях нощното хранене. НЕ Е ОТ ЗЪБИ!
Чувствам се смазана, това да нямаш вече толкова време здрав сън си е наистина голямо изпитание. Чудя се вече от какво може да е. Завивам го, не му е студено. Спи само по боди потник, в стаята имаме климатик, който е на 20-21°. Не е гладен, през деня си хапва доста добре, та и преди да заспи. Моля за помощ!


Елена Чапалова: А как точно се буди? Дали директно се буди с рев? Или първо мрънка? Какъв е режимът през деня (сутрешно ставане/кога ляга/кога става за дрямките/кога ляга вечер)?

Майка: Директно с рев и си стиска очичките, сутрин става в 7-7.30-8ч/най-късно/, след това дрямката е в 10до11, след обяд го слагам да спи в 2 до към 4 и вече за нощен сън го слагам към 8.30,9 и заспива най-късно в 9.30. Снощи примерно заспа в 9.30, първото събуждане беше в 10.30 и така през 15-20 мин. Събужда се, плаче, давам бибка или вода и заспива веднага, но няколко пъти и с примрънкване.

Елена Чапалова: Най-напред бих препоръчала малко да поработите с режима. Около 1 г. децата постепенно започват да се подготвят към прехода на една дрямка и често се налага малко да коригираме режима, ако нощният сън започва да се влошава. Скорошните събуждания са почти винаги признак на преумора/превъзбуда в последния интервал на будност преди лягане, който Ви е доста дълъг. А първите два са по-скоро кратки. Така че бих препоръчала постепенно да увеличите първите два интервала (първият до към 3 15-3 20, вторият – до към 3 30) и да съкратите последния интервал (да не е повече от 4 30). Също препоръчвам постепенно да се съкращава първата дрямка с по 10 минути на около 10 дни. Вземането в родителското легло може да е въпрос на психологическа потребност (в първите месеци е съвсем нормално, след това, ако детето е тревожно, ако в семейството има проблем между партньорите, детето може да има нужда от сигурност и да иска да спи с родителите), но по-често на тази възраст е вече въпрос на навик.

Елена Чапалова, консултант по детски сън