Първо да кажа, че бебето ми е на почти 9 месеца. На 20 февруари ще навърши 9 месеца. Към момента все още не може да пълзи и да стои на колене. Прави нещо като лазене, но само назад и в общи линии се върти в кръг. Започна да се обръща по корем на 7 месеца и нещо, като преди това на около 6 месеца беше усвоил обръщането от корем по гръб, тъй като ревеше, когато го оставях по корем. Въпросът ми е до кой месец и дали е нормално все още да не може да пълзи, и да стои на колене? Понякога се опитва да надигне дупето си, но като цяло не го прави често. Неговите връстници вече започнаха да се изправят и дори да правят първите си крачки, а той все още лежи и се влачи по корем. Не знам дали трябва да се притеснявам. Запозната съм, че някои бебета не пълзят, а прохождат направо, но не мога да си представя как той ще стигне до масата или леглото, за да се изправи сам. Според немските специалисти детето трябва да може да пълзи чак на една година, година и нещо, което според мен е твърде късно. Въпросът ми е какво трябва да предприема-да потърся ли специалист или да правя с него упражнения, с които да го стимулирам пълзенето? Детето стои седнало сравнително стабилно от около месец. Благодаря и ще се радвам, ако бъде отделено малко време за моите въпроси! Забравих да добавя-става въпрос за момче, родено в 42-а седмица, 3420 гр., 53 см с предизвикано нормално раждане и впоследствие спешно секцио.


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (53-а минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори и коментари по въпросите дава Цвети Вълканова, детски физиотерапевт, в рубриката „Попитай специалиста“, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум