Днешните майки и татковци са много загрижени за развитието на децата си. И това е чудесно! Те планират как първо ще ги дадат в елитна детска градина, после в суперучилище, в кръжок, в център за ускорено развитие и нататък по спиралата.

Но за развитието на едно дете специалните пособия, специалните методики и специално подготвени педагози не са задължителни. Достатъчно е присъствието на заинтересован от развитието на малчугана възрастен: това може да бъде майката, бащата, бабата или бавачката. И тогава всяка разходка ще се превърне в познавателна, а обикновената пластмасова кофичка и лопатка ще станат суперразвиващи в ръцете на възрастния, който с тяхна помощ може да демонстрира пред детето най-необикновени опити.

Откъс от книгата “Мързеливата майка” на Анна Бикова, изд. Colibri

 

Заети да ровим в телефоните си и да се оплакваме от липса на време много често проспусакаме естествените моменти да обговорим действията на детето, да му покажем света и да задействаме неговото естествено любопитство, а след това се чудим защо то няма интереси и иска да стои пред екрани.