Пост от групата на 1 наум:

Привет! Изправена съм пред дилема по вечната драма с детския сън. От няколко дни синът ми на 18 м. започна да отказва обедната дрямка, независимо че спазвам рутина и интервали за сън, съобразени с тези в яслата му. Прекарвам буквално часове (от 12:00 до поне 14:00) в опити да го приспя като през това време той изпада в истерия, после аз изпадам в истерия и накрая и двамата не се харесваме особено. Няма как да не му се спи, защото се събужда всяка сутрин в 5, а нощния му сън е не повече от 8 часа. Все си мислех, като един средно интелигентен възрастен човек ще намеря правилния подход, но на практика съм абсолютно безсилна да изляза на глава със сина ми и дори и да склони да заспи ще е след драматичен рев до посиняване, което също не ми се вижда здравословно. Ясно ми е, че му е рано да маха дрямката, ясно ми е, че малкият му мозък сигурно ще се изпържи от преумора, но на всяка цена ли трябва да се случват нешата? Как е редно да постъпя в ситуация, в която той не заспива, когато му е време? А ако му се доспи, когато денят вече е напреднал, да го оставя ли да спи или да държа фронта до нощното спане? Вярвам, че родителите трябва да подбират умно битките с децата, но не знам дали, ако сега отсъпя няма да срина и малкото авторитет, който имам. До момента цялото ми родителството мина под знака на пълното изтощение и абсолютния провал по отношение на съня, но сега не търся съвет как да променя режима на сина ми, тъй като на този етап това е най-доброто, на което съм способна. По-скоро търся насоки за адекватна възпитателна стратегия според ситуацията.

Той се събужда около 5 ч. всяка сутрин без абсолютно никаква възможност да бъде доприспан. Обедната дрямка е от 12:00-14:00 и гледам да го слагам за нощен сън около 20:30. В яслата няма проблем със заспиването и не протестира, вкъщи обаче ни отнема около час да го приспим. Не, защото не му се спи, а защото се съпротивлява. Има стандартната рутина със миене на зъби, книжки, говорене. Той разбира абсолютно всичко и сам индикира, че му е време за сън, но секунда след това обаче приспиването заприличва на екзорсизъм с елементи на инквизиция. Иначе, когато се успокои, заспива на нашето легло с пеене на песен. Сумарно за денонощие спи около 10 часа в по-добрите случай.


Отговор от Ивелина Петкова – консултант по детски сън, бебеносене, кърмене и още много.

www.ivapetkova.com

Здравейте, мисля че за да промените ранното събуждане е желателно да поработите върху приспиването на детето. Да успокоите максимално детето преди сън с книжки, гушкане, прибиране на играчките, сезорни игри и след това да си направите ритуала. След като легне в леглото да стоите до него и да слагате ясни правила, че не може да става, да ви дърпа, да се разсейва дълго, а е време да спи. За ранното събуждане може да правите опити колкото и време да отнеме първите дни да го задържате в леглото, да затъмните максимално помещението, да го успокоявате в леглото, да го нахраните ако прецените, че има нужда. Успех!