Бих искала да се консултирам с Вас относно следното, дъщеричката ми е на 1 година, но не иска да пълзи или да се обръща сама от гръб по корем. Не може от легнало положение да седне сама. От известно време наблюдавам, че прави опити да седне сама, но го прави по-скоро в стил коремна преса и още няма сила да седне сама. Ако от легнало положение я хвана за ръчичките, тя сама се набира, за да седне (но аз трябва да й държа ръцете). В същото време ако аз я сложа да седи, тя седи стабилно, посяга към предмети, които са в обхвата на ръцете й.
Ако я сложа да легне по корем, тя си лежи върху коремчето и не се опитва да повдигне корема и дупето нагоре и да застане в позиция за нормално пълзене. Повдига главата, ритка с крачета, но не може (или не иска) да вдигне коремчето. За сметка на това обаче се приплъзва назад.  Също така не прави опити да се изправя сама. Ако в седнало положение я хвана под мишничките, тя се изправя на крачета и вече стъпва на цяло стъпало.  Иначе има много енергия в крачетата. Обича да рита с тях, когато я вдигам нагоре или се опитвам да я накарам да стъпи на пода и да се изправи.
На задължителния профилактичен преглед при ортопеда (мисля, че беше след като навърши 6 месеца), той каза че тазобедрените стави са нормални.
По форумите чета, че някои деца първо прохождат и чак тогава почват да пълзят. Трябва ли да се притеснявам, че детето не иска да се обръща от гръб по корем и че не пълзи? Иначе тя си се обръща настрани без проблем.
Има ли някакви упражнения, с които да я стимулирам? Или да изчакам детето само да проходи/пропълзи, когато е готова?
Благодаря Ви!


Благодаря Ви, че се обръщате към нас за съвет, дано да бъда полезна с насоките си. Не е задължително всяко дете да се обръща от корем по гръб и обратното, и да пълзи. Да, права сте някои деца започват направо да ходят и пропускат етапа на лазене. Ортопедът не е установил нищо притеснително, в такъв случай от ерготерапевтична гледна точка, бих Ви посъветвала да правите игри/упражнения, които да са в посока стимулиране на двигателните възможности, с цел превенция.
На една година детето вече се изправя, когато до него има стабилен предмет, за който да се хване, за да се придържа, някои деца се престрашават да направят по една-две крачки по този начин, без да се пускат, така че може да опитвате това с Вашата дъщеря.

Ето няколко идеи:
– Докато детето е седнало на постелка или просто на земята, подавайте играчки от различни позиции (ляво, дясно, отпред, отзад, долу, горе), след което може да ги поставя в кутия примерно;
– Подавайте си топка (голяма, малка, мека);
– Правете масажи на цялото тяло (класически бебешки масаж, като включвате думички, може да добавите играчки, за да е по-интересно);
– Упражнения за примитивни рефлекси – https://www.toolstogrowot.com/blog/2016/01/11/primitive-motor-reflexes-their-impact-on-a-childs-function, https://www.gymbaroo.com.au/articles/primitive-reflexes-parents-need-know/
– Седеж на пилтаес топка, като придържате краката в коленете и движите детето с топката напред/назад, ляво/дясно;
– Лежане по корем на пилатес топка, като придържате краката в глезените или придържате на гърба;
– Позволявайте на детенцето да играе с различни играчки – меки, твърди, големи, малки, топли, студени, желе, глина, разбира се, внимаваме да не се слага в устата, ако не е подходящо
– Играчки, които предполагат държане и бутане;
-КиндиРу занимания
https://www.youtube.com/watch?v=24f5kzKNmXs-
https://www.youtube.com/watch?v=V5qXWopE_xw-

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Надявам се видеата и насоките ми да Ви бъдат полезни, ако все още имате вътрешни съмнения, моля свържете с Вашия педиатър или ортопед.

Руслана Анастасова, ерготерапевт