Страничката Ви е страхотна, много съм доволна и от лекцията за захранване, на която присъствах. Ето че и моят ред за въпрос дойде.

Имам бебе на 4 месеца, изключително кърмено. За нещастие, след като с баща й прекарахме вирус я хвана и нея и сега е със запушено носле и кашля. Педиатърът ни предписа лечение с капки, свещички и хапченца.
Въпросът ми към Вас е по-скоро от психологическа гледна точка. Използвам повивалника за да чистя нослето и слагам капки преди хранене, това става три пъти на ден, а сутрин и вечер слагам и свещички като допълнение. Притеснявам се, че малката започва да свързва това място с непрятните процедури и вместо предишния смях като я сложа на повивалника вече има мръщене и сълзи. Какво бихте препоръчали, за да извършвам процедурата нужна преди хранене и все пак да не стресирам бебка? Благодаря предварително!


Малките деца свързват всяко място с определено преживяване и съответно емоция. Намирайки се на това място, те проявяват емоция, дори преди същинското преживяване. Нарича се опорна точка – те знаят какво следва да се случи. Поради тази причина е и вероятният дискомфорт, който детето изпитва по време на поставяне на свещички и капки. Тя реагира предварително на подсъзнателно ниво и като защитна реакция. Сменете мястото, на което извършвате тази процедура. По-добре постелете покривало на част от дивана и го използвайте за тази цел, докато се налага да продължите с капките и свещичките. По този начин бихте се предпазили от това детето да асоциира повивалника с негативното преживяване всеки път, когато го поставяте там занапред.

Николета Николова, Монтесори преподавател