Пост от групата на 1 наум
Имам син на 2 години и 4 месеца – все още не говори. Воден е на логопед, психиатър, психолог. Всички казват, че ще проговори и няма проблеми, просто ще стане по-късно. Той не се подчинява, не изпълнява команди.
А най-страшното е, че хапе – хапе до кръв, хапе всички, дори в играта. Просто захапва и не пуска, докато не му бръкнеш в устата. Винаги хапе до кръв. Случва се, когато му се каже не, или, когато се развълнува много. Хапе като е щастлив и като е ядосан. Хапе случайни хора също.
Предстои ни ясла. Страх ме е, че ще нарани някое дете. Иначе не се бие, не се самонаравнява. Как да постъпя?

Здравейте!
Доколкото разбирам се чувствате много безпомощна в ситуацията. Предполагам че специалистите очакват хапането да отмине, когато детето проговори предвид презумцията, че тогава ще може да използва думите и да се изразява чрез тях. Към момента не знаем нито кога ще проговори, нито дали хапането ще спре. Въпросът е: Какво да правя? Как да си върна контрола, да вляза обратно в ролята на възрастен и да не се страхувам от детето си? Освен това и как той да бъде спрян, тъй като, очевидно, за момента сам не би могъл? Детето ви не е животинче.
Спокойно може да му кажете, че кучетата хапят, а децата се учат да говорят и да казват какво ги притеснява. Вижте какво го успокоява, разсейвайте го и в никакъв случай не му давайте да хапе. Разбирам притесненията Ви за започване на ясла. Използвайте времето, за да се свържете с адекватен специалист, който да работи с детето и да Ви даде насоки как да реагирате.

С уважение: Лиляна Тръпчева


Малина от КиндиРУ