Здравейте. Имам близнаци на 6 месеца. Започнах да ги захранвам около средата на 5м. Основните зеленчуци са въведени, но проблемът е, че почти всички ги хапват само, ако са смесени с тиква, и то, ако тиквата преобладава. Дали това е проблем? И още нещо, не искат да седят / лежат в столчета и шезлонги. Страшно енергични са и, освен ако не ги гушна в себе си, не ни се получава храненето с лъжица. Пея песнички, взимам играчка да я гледат, но не се получава. За мен не е вариант да пускам ТВ или телефон. Какво бихте ме посъветвали?


Здравейте! Това, че показват предпочитания към дадена храна – във вашия случай тиква – е нормално. Храненето с песнички, играчки, видео и т.н. води до неосъзнато хранене, което в бъдеще може трудно да се преодолее. Не е за препоръчване. Напоследък много се говори за свободата на избор у бебетата и логиката там е голяма. Друг е въпросът, че ние като родители се притесняваме за всичко и искаме да осигурим всичко – в случая всички видове храна, в точното време, в определени количества и дори не можем да си представим, че на едно хранене ще хапне само 1 малко парченце банан (само за примера), а на следващия ден – цял банан. Родителите имаме нужда да сме сигурни, че децата ни се хранят. Както сама сте споделили обаче, близнаците ви искат да се движат и са много енергични. Това означава, че имат нещо друго, което им е супер интересно, и гладът в този период не е приоритет. Което ни води до това, че храненето по този начин е възможно да не буди интерес у тях. Реално има бебета, които обожават да бъдат хранени с лъжичка, и те си хапват всичко, предвидено от родителя, а понякога и отгоре. Но има и такива, за които и храненето, като всяко друго нещо, е добре да премине през игра. Вероятно сте го чували вече и може би си струва да изгледате срещата ни с Мария Нориега, написала книгата: Захранване, водено от бебето. Ще приложа линк най-отдолу. Това, че не стоят стабилно, не е пречка – както казвате, гушнати във вас хапват.

В общи линии децата, особено след 6я месец, обичат да им се генерира контрол, когато става въпрос за хранене, и не само. Те обожават да изследват нови и различни неща, в това число и храната. Може да ви звучи ужасяващо, но мазането по табличка и цапането е техният начин да опознаят различните видове храна и да изградят осъзната връзка с нея. Всъщност много майки, след като са направили традиционното захранване, са преминали към захранване, водено от бебето, именно защото са се сблъсквали с вашия проблем.

И последно, ще споделя, че според СЗО целта на захранването е бебето да се запознава с нови вкусове, консистенции и текстури, и основната храна на бебетата до 1 годинка продължава да бъде кърма или АМ. Съответно може да се очаква и наблюдава, че има периоди на хапване, но има и такива, в които различната храна от мляко е минимална. Ако имате допълнителни въпроси, ние сме насреща.

Кристина Бомбева от 1 наум

https://www.youtube.com/watch?v=k9zu8BZ5XfE&t=14s&ab_channel=1%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8