Здравейте, имаме близнаци на 2 години и 4 месеца (момче и момиче). Имам нужда от съвет относно проговарянето. И двамата говорят на бебешки, но все по-добре почват да оформят думите. Момчето започна вече да отговаря на въпроси и формира кратки изречения, като ги питаме въпроси винаги той отговаря първи и не оставя време на сестра си да реагира. Ако я питаме конкретно нея, отговаря без проблем, понякога трябва да й се зададе въпросът по няколко пъти. По-трудно оформя изречения и доста честа повтаря неща казани от брат й. Притесняваме, че той става един вид доминиращ при разговорите и това може да забави нейното говорно развитие (в никой друг аспект, никой от тях не се изявява като доминиращ). Когато е разстроена не може да обясни какво не е наред и само гадаем, което я изнервя и понякога изпада в истерии. Знам, че при близнаците проговарянето става по-бавно, понеже се разбират помежду си на техен език. Има ли някой с опит в подобни ситуации? Благодаря!


Здравейте! Добре е да въведете идеята за редуване при говорене. Децата са малки и трудно ще го спазват в началото, но опитайте с играчка тип микрофон (може да адаптирате бутилка или друго вкъщи). Правилото е, че говори този, пред който е микрофонът. Възрастният държи микрофона, за да няма боричкане и дърпане.
Също така отправяйте въпросите конктретно, а не общо към двете деца. Използвайте името на детето, което трябва да отговори или жест като докосване по рамото. Важно е жестът също да е въведен предварително, подобно на микрофона. Давайте време и на двамата за отговор. Дори момченцето да е отговорило вече, питайте и момиченцето, като проявявате търпение и изчаквате отговора ѝ. Ако тя се затруднява с разбирането на въпроса, го опростете, като дадете право на избор между две. Например: “Какво искаш да ядеш: ябълка или банан?”
Относно изнервянето е нормално детето все още да не може да обясни защо е разстроено. Назовавайте често собствените си емоции или емоциите на герои от книжки, за да научи детето думите, които ги обозначават. Разигравайте ситуации с играчки. Например: “Зайко е тъжен и плаче. Може да потърси мама Зайка и да я гушне.” Има доста подходящи игри и книжки за емоциите на пазара, от които може да се възползвате. Заредете се с търпение и постоянство. Успех!
Невена Илиева, логопед