Поздрави за 1 наум и за цялото сърце, което влагате в тази идея. Искам да кажа, че групата ми е адски полезна и я следя постоянно. Дойде обаче ред и на мен за въпроси, помощ и съвети. Малкият е по-активно и щуро дете, в сравнение с останалите в детската градина. Насочиха ни към специалисти – невролог, логопед, психолог и т.н., оказа се, че е хиперактивен и има дефицит на вниманието. Тези неща с правилни терапии се преодоляват и преминаваме през този период. Но като родител, който буквално от вчера има ясно обяснение за поведението му, се интересувам много от темата и как точно родителите да се справим и да помогнем на децата си и да овладеем ситуацията. Знам, че в тази група бих могла да намеря най-адекватните отговори и подкрепа, както и да получа съвети от родители на такива дечица, наричани “по-палави”, но всъщност е малко по-сложно, отколкото звучи. Бих се радвала, ако има такава тема, семинар или каквото и да е, което би ми помогнало. Благодаря ви, че отделихте време да прочетете дългите ми писания!

Да отглеждаш дете с хиперактивност и дефицит на вниманието (СДВХ) е предизвикателство за всяко семейство. Често по-палавите деца, както казахте, са наричани хиперактивни, но голямата разлика е в това, че мозъкът на децата със СДВХ функционира различно от този на останалите деца и точно това води до импулсивното поведение и ниска концентрация. Въпреки ежедневните битки и тегоби има няколко неща, с които можем да подобрим ситуацията.
Какво да правим:
Създайте си структура в деня – режим, който да води детето към естествен ритъм на активност и почивка. Познаването на това, какво следва внася спокойствие.
Всички “инструкции” към детето трябва да са разбираеми и изпълними. Реплики от рода “Защо го направи това сега?” не са продуктивни и могат лесно да ескалират фрустрацията в агресивно поведение.
Без телефони, таблети и други устройства – мозъкът на детето е високо активен, докато тялото същевременно е в покой и създаденият дисбаланс трупа напрежение. Карайте колела в парка вместо това!
Редовни физически упражнения и почивка. Мозъкът основно функционира с формулата “Яж-Работи-Спи-Повтори”  Работете с личен консултант и бъдете последователни в избраната стратегия.
Диетата е важна – добре влияе нисковъглехидратната диета – без захар, глутен и месо.
Дишайте спокойно и се грижете за себе си – щастливите майки имат щастливи деца.
Петя Гиева, психолог и специалист по ранно детско развитие