Синът ми (на 11 месеца) се изправя сам, ходи хванат за ръце или придържайки се за мебелите. Всичко това се случва на пръсти. Майка ми е убедена, че има някакъв проблем и не е нормално да не стъпва на цяло стъпало. Дали наистина трябва да се тревожим? Благодаря предварително!


Попитахме д-р Олег Младенов, който е ортопед, за мнение и ето отговора му:
“Всички деца при прохождането ходят на пръсти, това не е повод за притеснение. За неговата възраст детето се развива нормално и прави всичко, което е необходимо. Задължително е обаче детето да бъде видяно от детски ортопед за тазобедрената става, ако не е извършен този преглед.”

Тъй като нормата е много широка и лекарите са свикнали да се задоволяват в нея, а ние родителите сме максималисти за децата си, винаги искаме най-доброто възможно, зададохме въпроса и на още един специалист. Допълнително попитахме Деси Иванова, която е специалист по ранно детско развитие и тя написа следното:
“Първо е важно да отидат на преглед при ортопед. Ако той каже, че всичко е наред, трябва да се отстранят всички помощни средства за забавление на детето, защото някое от тях може да е повлияло. Възможно е детето да е слагано в бънджи и от там да се е получило това. Проходилка, дори за малко, не е добра идея. НО основна роля има пълзенето. Добре е да се правят масажи на ходилата и/или да се включат в групи за гимнастика. Ако обаче детето пълзи активно и ортопедът казва, че всичко е наред, съответното детето не се слага в никакви помощни средства, с времето това ходене на пръсти би трябвало да отпадне. Кратко: комплексен е въпросът и има много акота! Първо: посещение при ортопед, второ (за да не сме крайни с това, че детето трябва да се остави самостоятелно и без помощни средства) да намерят място за гимнастика или да са по-активни с него вкъщи. Без водене за ръце! Най-добрата играчка, това е подът. Нека да бъде стимулирано повече да лази и да играе на пода, отколкото да се изправя. Активността в тази възраст е ключова.