Здравейте, налага ми се да спра да кърмя за няколко дни заради прием на медикаменти, които не са съвместими с кърмене, и да храня бебето с АМ. Трябва ли да го храня през някакви равни интервали – 2 или 3 часа ? Храненето с АМ е ново за мен и се притеснявам да не го прехраня. Всяка информация ще ми е от полза. Благодаря!


Преди всичко е много важно да използвате правилната техника, за да не намалее сукателния рефлекс на бебето ви, докато трае периода на хранене от шише. Във вашия случай, не е толкова от значение, че в шишето има АМ, а че от шишето млякото се излива много по-лесно, отколкото докато суче от гърда. Важно е да контролирате скоростта, с която бебето ще се храни от шише. Тъй като сучейки, бебетата правят няколко изсуквания, преглъщат, издишат и поемат въздух, същото трябва да се запази като техника, когато предлагате шише. Най-добре е да изберете бутилка, в която основата на биберона е широка и имитира гърдата на майката с бавен поток на изтичане. Във вашия случай биберонът трябва да е за след третия месец. Бебето трябва да е в полу-изправено положение, като преди да преминете към хранене трябва да активирате рефлекса на отваряне на устата на бебето като докоснете с биберона нослето му (може бибероона да е навлажнен с малко мляко, за да помогнете на бебчо да се ориентира по миризмата му). След като бебчо отвори уста, бавно подайте биберона на шишето в хоризонтално положение, като биберонът винаги трябва да е полу-пълен, за да продължава бебчо да суче, използвайки сукателния си рефлекс.

В статията на Христина Янева (Хедра) за “Запазване на уменията за кърмене при хранене с шише” има отговори на всички въпроси и ви препоръчвам да я прочетете. И все пак в отговор на основния ви въпрос, а именно колко често да храните бебето, важно е да се спазват инструкциите за честота на опаковката на млякото, което сте избрали. Бебето ви до сега е хранено на поискване, което предполага, че тази негова нужда ще се запази. Много е възможно от различната консистенция на адаптираното мляко леко да се увеличат интервалите на огладняване. Щом периода на хранене с адаптирано мляко за вашето бебе ще продължи само за няколко дни, най-добре е да не го стресирате със стриктни паузи, на които то за момента не е свикнало. Ако се притеснявате от прехранване, просто му предлагайте една идея по-малко като количество и наблюдавайте дали ще поиска още. Ако поиска още, дайте. Вие най-добре познавате бебето си и най-адекватно може да прецените дали е гладно или е нахранено. В статията на Ася Демирева за “Кърменето и добавката – защо, колко и кога?” тя казва, че “Първо и основно правило – бебето не бива да бъде гладно.” Оставаме на разположение, ако изникнат допълнителни въпроси. Поздрави!

 

Кристина Бомбева от 1 наум