Пост от групата на 1 наум

Здравейте! Имаме си една много своенравна, инатлива и ревлива госпожица вкъщи. На 2.2 год. е и от известно време вкъщи е офанзива. Рев, тръшкане, истерии за всичко. Рев, че не иска да се къпе, 10 мин. по-късно – рев, че не иска да излиза от банята и така за всичко. А от 2 седмици имаме и проблем със заспиването. До момента винаги е заспивала без драми за макс. 10 мин. Сега по 1 час се увещаваме. Допускам вариант да са зъбите, но все пак бих се радвала на съвет как да се справим. Не ходи на детска градина.


Отговор от Теодора Паунова – майка и част от семейството на 1 наум

Напълно нормален етап на развитие. Това е така нареченият “бебешки пубертет”. Детето израства и започва да отстоява себе си чрез противопоставяне на родителите. Също така започва да се стреми към повече самостоятелност и да иска всичко да прави сама. Тръшканията са вследствие на бурята от емоции, които връхлитат детето и неспособността му все още да се справя с тях и да ги контролира. В този период трябва да се въоражите с много търпение, разбиране и емпатия, и да приемете, че детето не прави напук, а това е единственият начин на този етап, по който може да отстои себе си и да покаже, че вече е отделна личност. Работещи методи в трудните ситуации са:

  1. Информирайте детето няколко минути по-рано какво следва. Например: “Мама отива да измие чиниите и като се върне, влизаме да се къпем.”
  2. Обърнете го на игра, например “Ооо, я гледай това котенце колко е мръсно. Искаш да отидем да го изкъпем?”, “Искаш ли да се състезаваме кой пръв ще стигне до мивката, бързо!” Има много разнообразни игрови идеи в интернет, като например: опитът с черния пипер – сипвате малко черен пипер в купа с вода, карате детето да бръкне и му обяснявате, че това са микроби и се полепват по ръцете. След това слагате сапун на другото пръстче на детето и му казвате да бръкне отново. Ще види как “микробите” бягат от сапуна. Така ще обясните колко и защо е важно да се мият ръцете.
  3. Давайте избор от 2 алтернативи, които водят до желан от Вас резултат. Например: “Мама или тате ще те къпе тази вечер?”; “Синьото или червеното одеалце ще си гушкаш”. Идеята е да накарате детето да си мисли, че то е взело решението да се извърши дадено действие.
  4. Четете книжки на тема хигиена. Показвайте и сравнявяйте: “Ах, виж това момченце се къпе във ваната. А теб къде те къпем, ще покажеш ли?”
  5. Избягвайте заповедите и отрицанията. Заменете “не се дръж така” със “сега е време да отиваме в банята”.

Относно тръшканията: когато детето изпадне в такава криза, е хубаво да го изчакате да се успокои, защото каквото и да му казвате в този момент, то не ви чува. Седнете до детето, кажете му, че го разбирате и сте там, ако иска да го гушнете. Важно е да валидирате и да назовавате емоцията. Да показвате, че разбирате как се чувства. “Ядосана си, защото ти прекъснах играта и трябва да влизаме да се къпем. Разбирам те. И аз бих се ядосала, ако някой ми прекъсне любимото занимание.” Най-важното, което родителите трябва да предадат като информация в този период – емоциите не се делят на добри и лоши. Имат право да изпитват всяка една от тях, но трябва да се научат как да ги контролират. Трябва много въображение от страна на родителя, докато премине този период. Успех