Надявам се да получа отговор на въпросите си или на поне част от тях! Случаят на дъщеря ми е следният. Тя е на 6++ в момента. На естествено хранене, на поискване от самото начало. От края на първия месец изхожданията й бяха жълто-зелени, воднисти, с примеси на слуз. След консултация, спрях продукти с краве мляко и й давах 5 дни “Ентерол”. Повлия се първите 3 дни, след което отново станаха воднисти, жълто-зелени изхожданията. През цялото време давам “Линекс бебе”, а от 3 месеца “Прокомбо бебе”. Направих консултация с детски гастроентеролог, който назначи изследване и се установи наличие на Клостридиум Дифициле, тип Б – беше в края на 2-ри месец. Започна терапия с “Флажил” – 10дни и “Ентерол” – 30 дни. В началото се повлия, след което отново станаха воднисти жълто-зелени със слуз изхожданията. От време на време се изхождаше с пресечени като бели частици. Пробиотикът не е спиран – “Прокомбо”. Аз махнах глутена от храната си. за 2 седмици, но нямаше резултат. От една седмица започнах захранване с батат, след което включих тиквичка. Но се появиха доста газове и къркорещо коремче. Беше с температура преди 3 дни и спрях със захранването. Отново е само с кърма и изхожданията са 2-3 пъти/ден, воднисти, жълто-зелени. Когато хапваше зеленчуци изхожданията й бяха гъсти. На основание казаното, моля да ми препоръчате подходящ пробиотик по време на захранването? Как да прпдължа със захранването? С каква храна? Еднокомпонентни зеленчукови пюрета ли да приготвям в началото, докато опита от всички, след което да смесвам? Нормално ли е да се появяват газове и кога би следвало да е тревожно, и да се консултира специалист? Дали бихте могли да ме насочите към какъв и къде? Изключително благодаря предварително за отделеното време, отговор и съдействие! Поздрави и успешен ден!


Започвам да отговарям отзад-напред. Бих посъветвала да се направи консултация с алерголог. Аз лично препоръчвам д-р Мустаков за София. Състоянието на детето не е спешно, така че не бива да се притеснявате, ако прегледът не се състои в рамките на месец, два, три…
Пробиотикът, който съветвам да се вземе се казва „Нарине“. Български е, комбинация от два компонента е и се прави 14 дни по описана схема. Течен е, 11-щамов – единственият толкова многощамов на пазара. Прилага се при тежки дисбактериози и ще свърши работа.
Въпросите, които имам към Вас са следните: 1.Дали детето има болнично лечение, тъй като понякога като се спре пробиотикът по време на подобно лечение, се получават подобни състояния? Другият важен въпрос е дали детето наддава добре на тегло? Ако отговорът е положителен, тогава няма основание за сериозно притеснение за алергична предизпозиция, просто детето е с по-чувствителна храносмилателна система и ще изисква известно съобразяване с това. 3. Важно е също така дали след лечението, което е провеждано, има контролна проба след това?

Нормалното кърмаческо изпражнение изглежда като горчица с намачкано сирене, или бъркани яйца с пресечен белтък, в този смисъл, това, което описвате при една от находките Ви е било напълно нормално. Просто обичайно сте свикнали да виждате акото зелено и воднисто и това Ви е изненадало.
Важното при бебешките изпражнения е да нямат рязка промяна в миризмата.
Ако няма такова нещо, не им се тревожим. Всички тези неща ще отшумят постепенно със захранването. Нормално е детето да има газове, всички отделяме газове при преработването на храната. Явно бебето се справя по-трудно при преработването на захарите. В този смисъл въвеждането на капки лактаза ще имат добър ефект, когато се въвеждат въглехидратни храни, както е било при батата.

Няма нещо крайно обезпокоително, просто детето е с по-чувствителна храносмилателна система.
Въвеждането на храните е добре да се случва по една проста цветова схема – започва се с по-светли и бледи плодове и зеленчуци и постепенно се преминава към по-обагрени. Прогресията е: бели, жълти, оранжеви, червени храни. Добре е предвид описаното да изчаквате по 5 дни преди да въведете нова храна.
Може първоначално да въвеждате еднокомпонентни храни и впоследствие да обогатявате. Например, предвид, че вече сте въвели батат и решите да въведете карфиол, правите само карфиол единият ден – при въвеждането, и след това го въвеждате към батата. Няма нужда да е самостоятелен 5 дни и след това да въвеждате нещо трето…
Възползвайте се от сезона, можете да давате сезонни плодове и зеленчуци, включително и диня. Имайте предвид, че в началото детето ще реагира по-добре на по-запичащи храни, но често се случва така да се мине на другата крайност – от редки и чести изхождания, до запек. А по време на захранването запекът е крайно нежелан.
Водете се от детето. Смесвайте захранване с плодове и зеленчуци, можете да давате хляб от лимец с квас или от нахутено брашно. Не бавете месото. Защото добрите мазнини, като започнем с тези от авокадото и след това тези от месото, се отразяват много добре на червата.

Ася Демирева, консултант по кърмене, сертифициран от Международния борд по лактация