Как да се стимулира развитието и потенциала на деца между 1-2 години, както в домашни условия, така и на специализирани места. Въпросът ми е не за някакви свръхнеща, като английски на тази възраст или т.н., а съобразно съвсем нормалния процес на развитие. Кое е интересно за тях и заедно с него учат?


Изследователският устрем на децата в тази възраст е много силен, така че е достатъчно да следвате детето и да му предлагате занимания, които ще разнообразят и обогатят играта му, а с това ще подкрепят и развитието му. Бутоните, копчетата, закопчалките и циповете са на особена почит при малките деца, което понякога е главоболие за родителите, понеже е свързано с пипане на различни “забранени” неща. В същото време подобни занимания развиват фината моторика, движенията на китките и пръстите и координацията око – ръка. В тази връзка бих Ви препоръчала да си изобретите у дома (в гугъл има множество изображения и идеи какво да включва тя, спрямо интересите на детето).

Друго любимо занимание е копирането на възрастните и ежедневните им домашни дейности – готвене, чистене, говорене по телефона, къпане, миене на ръце/зъби, преобличане. Можете да дадете на детето някои от дървените прибори, с които обичайно готвите или да му осигурите дървени или пластмасови комплекти за готвене, поправяне, различни кукли и т.н., за да стимулирате въображаемата му игра. Понякога детето ще иска да играете заедно, друг път ще даде знак, че иска да играе само, важно е да уважаваме тази потребност, защото умението на детето да играе и самостоятелно е много ценно за креативността и въображението му.

Това е възрастта, в която можете да включите в играта и плодове, зеленчуци, животни, форми с различни цветове и големини, за да започне детето постепенно да развива умения да диференцира и групира по определен признак (цвят, форма, големина и др.).

Устойчивото усвояване на смисъла на “да” и “не”, както и кога да бъдат използвани, също се случва между първата и втората година. От полза би било да играете прости игри, в които детето да има възможност да добие увереност в употребата им. Например, крием любима играчка или предмет, като даваме възможност на детето да види къде сме го поставили, после започваме да го търсим, задавайки въпроси и отговаряйки (“Къде е топката? – Под масата? – Не! Под дивана? – Не! Под стола? – Да!”).

Винаги е подходящо да разглеждате заедно книжки, посочвайте заедно с пръст определена картинка и я назовавайте на детето, така му помагате да свързва думата с предмета/изображението за нея. В различни периоди ще си имате различни любими книжки, тъй като децата в тази възраст обичат повторенията и ще Ви се наложи да разглеждате една и съща книжка безброй пъти заедно.

Предложете му различни лесни дървени пъзели (от 2-3 части), децата губят бързо интерес, когато успеят да ги наредят няколко пъти, така че, ако можете да ги вземете от родител назаем, вместо да инвестирате средства в тях, би било облекчаващо за бюджета.

Можете да включите малка част от храната Ви в развиващите игри на детето – нанизване на царевични пръчици или кръгчета корнфейкс на по-дебели спагети; рисуване с пръсти със зеленчукови пюрета върху бяла чиния или табла на столче (домашно пюре от цвекло, морков и картоф); игра с варени, оцветени с различни хранителни бои спагети – сортиране, използването им за “коса” на нарисувано на лист човече и т.н. Пресипване на варен грах/царевица/малки бисквити/царевични пръчици с лъжица от една купа в друга; игра с домашно тесто – месене, мачкане.

Говорете с и на детето за неща, които правите през деня, за да му помогнете да трупа думи и разбиране за света около себе си и да започне да го назовава. Назовавайте емоциите си, както и неговите, за да му помогнете да започне да ги разпознава в себе си, а на по-късен етап и в другите.

Маргарита Габровска, логопед,

специалист по ранно детско развитие