Орално-хигиенни навици при децата

Проблемите със зъбите могат да започнат в най-ранна детска възраст. Редовната профилактика би помогнала за щастлива усмивка, здраве и говор на детето. Родителите често си задават въпросите кога за първи път да посетят стоматолог, кога да започнат грижите за първите временни зъби и нужни ли са те. От особена важност е децата да имат правилни хигиенни навици, които да поддържат. И тук, разбира се ролята на родителите е много важна! Грижите за временните зъби започват още с появата на първия зъб (най-често долен централен резец) в устата около 6-8 месечна възраст. Следвайте няколко прости правила за устна хигиена:

  • Мийте зъбките на детето, още щом се появят в устата. Преди да са се показали, можете с накрайник за пръст нежно да масажирате и почиствате венците.
  • Подберете четка и паста, отговаряща на възрастта. Четката е необходимо да е с малка глава, меки косъмчета (за деца до 3-годишна възраст). Подбирайте дизайна на дръжката да е цветен и интересен. Паста за зъби се използва, като важното е присъствието или отсъствието на флуорид. При деца от 0 до 3 годишна възраст се избират пасти без наличие на флуорид. В аптеките и по-големите вериги магазини има голям набор и от двата вида. Обикновено след 3-годишна възраст децата се научават да изплюват, няма риск за поглъщане и предозиране на флуорид. След измиването на зъбите е добре да се почисти и езика. Миенето на зъбите трябва да става сутрин и вечер.
  • Когато детето е на 2-3 годишна възраст, измислете игра, песен, забавна история, с която да го мотивирате самостоятелно да мие зъбите и минавайте след него.
  • Първият преглед при стоматолог е добре да се реализира също с появата на първия зъб или около първата годишнина на детето. Хубаво е профилактичните посещения да са редовни, дори да не забелязвате някакви проблеми по зъбките. Информирайте се и се допитвайте до специалисти. Няма нищо по-постоянно от временните зъбки!
  • Сменяйте често четката за зъби, когато връхчетата на косъмчетата се деформират (на всеки 3-месеца) и всеки път след боледуване на детето.

д-р Валентина Петкова, специализант към катедра Детска Дентална Медицина