Кофеин съдържащите напитки като кафе, черен  и зелен чай може да се приемат от кърмещите майки, както и по време на бременността, но с определени уговорки. По-голямо количество приет кофеин може да доведе до възбуда и проблеми със съня при бебето.

Важно е да знаете, че макар ние като възрастни да преработваме бързо и лесно кофеина, за бебетата това не важи. Незрелиятим метаболизъм има нужда от многовреме, за да може да обработи и излъчи кофеина. Колкото по-малко е бебето и колкото по-рано преди термина е родено, толкова по-чувствително е към ефекта му и толкова по-бавно ще се отърси от него.

Затова препоръките са да не се приемат повече от 300 мг кофеин от всички източници общо (кафе, чай, други напитки) дневно. В една чаша кафе има около 100 – 120 мг кофеин, в чаша черен чай се съдържа почти наполовина на това количество.

По-важно от цифрите в тази справка обаче е да наблюдавате бебето си и да знаете какъв прием не му оказва съществено влияние и не му пречи да спи и да се чувства комфортно.

Откъс от книгата “Всичко за кърменето, на Христина Янева – Хедра, изд. Ciela