Голямата ми дъщеря след един месец ще направи 4 години. Притеснява ме, че по моя преценка, изостава от връстниците си с речта (още говори доста неправилно граматически, „по бебешки“, в трето лице („отидем с мама на гората”, „Лили поиграе на компютърчето“). Когато й кажа правилното, повтаря без проблем. Понякога пропуска предлози, не може да преразкаже сама приказка, с насочващи въпроси (и отговори) се справя общо взето, но бързо губи интерес. Не разбира точно разликата между „кой“, „кога“, „какво“ („Къде се удари?“ – „Лили се удари.”).
Започна да казва срички – „ма-ма“, „та-та” на 6 месеца. Проговори на около 3,5 г., в момента бъбри непрекъснато, но по-скоро повтаря „заучени“ разказчета по същия начин, по който ги е чула от нас (не преразказва, не интерпретира), няма интерес към филмчета за „по-големи“ (с по-сложно действие).
С голям интерес слуша и научава приказки в рими, стихотворения, песнички, но не съм сигурна доколко изцяло разбира действието (с малко помощ от мен отговаря на въпроси за действието). Казва кой е на картинката и какво прави, с какво е облечен, разпознава цветове, посоки, форми. Не обича да рисува, обича да лепи стикери, да прави апликации.
Разбира и изпълнява по-сложни команди („иди в спалнята и ми донеси синьото шише от моето шкафче“), по свой интерес научи цифричките, познава числата до 100 и знае всички букви от азбуката. Отбелязвам специално, че инициативата и интересът си бяха изцяло нейни, аз само й помагам, а тя сама си носи букварче, за да покажем коя буква коя е и реди магнитните цифрички, за да кажем числото или ме води при номерата на колите, за да ги четем.
Опитва се да се закача с други деца, но като че ли не знае още как да играе с тях.
Доста съм объркана, най-вече за това дали имам повод за притеснение относно развитието й. Моля за Вашата оценка. Ако Ви трябва още информация, моля задайте ми конкретни въпроси, защото не се сещам какво още би било важно. Благодаря предварително!


Описали сте много подробно уменията на детето. Спрямо това, което споделяте, най-вероятно се касае за изоставане в езиковото развитие и социалните умения. На тази възраст детето би следвало да употребява „аз формата“ стабилно, да използва предлозите за място (вътре в, на, пред, зад и др.) адекватно и да се опитва да преразказва кратки истории. Липсата на интерес към приказките и филмчетата с по-сложен сюжет вероятно се дължи на това, че не разбира напълно действието.
Не стимулирайте интереса към буквите и числата. Отвличайте нежно вниманието на детето в друга посока към друго занимание. Когато сте заедно с други деца, покажете й как да влезе в контакт и да се включи в игрите. Демонстрирайте как да се запознае с тях, помогнете й да разбере правилата на играта и да се включи. След това я оставете да поиграе самостоятелно с децата.
Разигравайте у дома с кукли различни сюжети. Нека куклите се запознават, ходят на пазар, правят поръчка в ресторант. Така детето ще знае как да се държи в подобни реални ситуации.
Съветвам Ви да направите консултация с логопед. От описанието Ви личи, че се занимавате активно с детето. В лична среща специалистът ще може да прецени дали се касае за значително изоставане и дали се налага да се провежда терапия. Също така ще получите съвет как да подпомогнете развитието на детето у дома.

Невена Илиева, логопед