Пост от групата на 1 наум
Синът ми е на 1г.6м. и още се кърмим, въпреки че яде обща храна много отдавна.
Колкото по-голям става, толкова повече иска да суче. От 2-3 кърмения минахме отново на поискване, което е денонощно. През нощта не се издържа. Никога до сега не съм изпитвала болка, винаги ми е било приятно, но вече се побърквам, боли ме, изнервям се. Отказва да яде храна, но иска да суче. Факт, че избиха 2 предкътника, ако има връзка.
Въпросът е, че съм на ръба. Мисля, че искам да го отбия вече, а не знам как. Само ако кажа “не” и изпада в истерия. Много е привързан и към сученето и към мен. На ясла не ходи, аз съм с него 24/7. Не знам какво да правя. Имате ли съвет?
Отговор от Mila Stnv – майка и част от семейството на 1 наум
Ако е станало нетърпимо за вас и смятате, че сте готова за това, то не трябва да изпитвате вина от желанието си да приключите с кърменето. Може би преди това трябва да помислите с какво да го замените – някаква успокояваща асоциация, макар че знам от личен опит, че нищо не може да замени лесно кърменето. Също помислете, дали ще се чувствате по-добре физически, ако трябва да ставате нощем и да го успокоявате без кърмене, при избиването на кътниците и кучешките. Ако ще ставате по сто пъти на вечер и ще люлеете на ръце и пеете песни, може да не ви е по-лесно. За жалост никой не може да предположи какво ще е, затова ще трябва да вземете решението за себе си. И в двата варианта няма да сгрешите, това е най-важното. Просто гледайте на вас да ви е по-лесно, защото ако сте спокойна и детето ще бъде спокойно. Ако ви боли от често нощно сукане е възможно млякото ви да е силно намаляло и затова детето да търси по-често и да “дърпа на сухо”, от което боли. Ако решите да не го отбивате, може да пробвате да спите отделно и да се надявате, че ще разреди сученето, защото понякога се будят по-често от нашата близост. И да започнете на всяко хранене да му обяснявате, че скоро млякото ще свърши, защото е голям, но ще пие от чашка като големите и т.н., каквото смятате, че ще му влезе под кожата. Успех!