Детето ми е на 1.2 г. и от около седмица започна да се плаши от къпането. В момента, в който му потопя крачетата във ваничката започва да пищи, да плаче, да иска да се гушка и то с истерия. Един от пътите го изкъпах, заедно с мен, докато го гушкам и отново плака през цялото време. Допирът до водата го караше да плаче. Последно вчера дори не успях да го изкъпя. Толкова много плачеше. Преди това никога не е имало проблем. Дори с радост се къпеше. Сочеше ми играчките за баня. Тъй като все още е с памперси му мия дупето по 2-3 пъти на ден и няма никакъв проблем с водата на мивката. Моля за съвет!


Не вярвам да има универсална рецепта или подход. Добре е детето да има хубави преживявания и асоциации с къпането. Не знаем какво се е случило, че така е променило поведението си. В случая можем да заложим на Вашата изобретателност и спокойствие. Дали ще го сложите във ваната и постепенно ще го поливате, дали ще си играете с играчките във водата и ще го изчакате докато само прояви желание да се включи и да цопне и то, дали ще проверите къпането на друг възрастен… зависи от Вас. Важното е Вие да влизате спокойна в банята с детето, да му дадете време и да му покажете, че няма нищо страшно. Всички изпитваме страхове от какво ли не, но с желание, постоянство и доверие успяваме да се справим с тях. Ако това е единствената промяна в поведението на детето Ви, която намирате за обезпокоителна, то заедно ще успеете да намерите пътя.

Лиляна Тръпчева, детски психолог


След това майката сподели:

Направо се бях примирила, че хигиената няма да е приоритет известно време! Послушах съвета Ви и реших да подходя по друг начин. Започнахме просто да пускаме водата в банята и един от нас да влиза, заедно с детето, и да си играем в душ кабината. Пръскаме се, пълним разни чашки, къпем едно гумено жирафче, пеем и т.н. Не се къпем. Присто играем вътре, а водата тече ли тече. Много вода изтече. Сигурно по половин час и повече се плискаме така, но постепенно се поуспокои. Няколко седмици вече сме на тази практика. Корито въобще не пълним. И става. Той докато се занимава със струята на чучура или нещо се разсейва, аз бързо го насапунисвам и готово. Не е както беше – той обожаваше да се къпе, но все още имам надежда, че ще стане. Просто ще ми трябва търпение и малко повече пари за сметка за вода :)! Благодаря Ви 1 наУм! Наистина помагате!