Пост от групата на 1 наум

Здравейте! Пиша с голямо отчаяние и изтощение.
Детето ни е на 1,2г. Още от преди годинката е на 1 дневен сън, защото като спеше по два пъти, вечер ни държеше до след полунощ и просто не се получаваше.

Режимът му е: ставане около 9-9:30ч., обеден сън 13:30-15ч. и после до към 22ч. е заспал като, ако го изморим много, и по-рано заспива. Всяка вечер заспива с кърмене или просто като лежи на леглото до мен си заспива сам. Никога не съм го приспивала на ръце, само майка ми броени пъти. Като наближи времето за баня и сън му показваме книжки на дивана, след банята книжка на леглото и лягаме.

Проблемът:
От близо месец насам изведнъж започна много да се противи на вечерното лягане. Говоря за ритане, скубане, щипане, блъскане, рев. В опити да избяга от леглото, или от мен. Това се случва независимо колко си е играл и е тичал през всичките часове след дрямката. Опитите за книжки са несполучливи, защото започна да ги хвърля и след това скача по дивана / леглото. Пробвахме с други тихи игри – всичко се хвърля с крясъци. Започнах да се опитвам да го приспивам на ръце с песнички и люшкане (колкото да не ми се иска) и там греда. Всячески иска да слезе от мен и не мога да го удържа.

В крайна сметка вечерта завършва по два начина:
1. Пускаме го да играе още и вечерта ни проключва много след полунощ. Стигало се е да тича до 2 часа след полунощ.
2. Аз с много сълзи на очите издържам всичкото драпане, хапене и т.н. в продължение на 1-2 часа, докато той не се предаде някак си. Това обаче не винаги става, защото понякога дори след всичко това сме принудени да се върнем към точка 1.

Това при положение, че няма минута в която някой да не се занимава и играе с него по цял ден. Не е като да стои и да не си изразходва енергията. Излишно е да казвам, че тази среднощна борба ни изтощи до край. Вече започвам да плача още преди приспиването му. Вечерта е единственото време което отделям за себе си или за мъжа ми и това допълнително ме скапва на всичко отгоре. Мислехме, че е просто период или скок в растежа, но цял месец така ни идва в повечко.

 


Отговор от Ивелина Петкова – консултант по детски сън, бебеносене, кърмене и още много.

www.ivapetkova.com

 

Здравейте, знам че Ви е трудно и Ви съчувствам! Мисля, че може да коригирате малко режима. Опитайте да се придържате към интервали 5 часа преди обяд и 5.5-6 часа следобед. По повод поведението на детето, хубаво е да анализирате ситуацията защо се държи по този начин – опитва се да Ви привлече вниманието (има нужда от повече време с Вас) или се опитва да избегне това, което се случва – да отиде да спи? В зависимост от причината може да реагирате по различен начин, за да промените поведението на детето. Може да му създадете стабилна рутина, която да правите всяка вечер – може да въведете нови елементи, които да са интересни на детето. Пример – “Театър на сенките”, сензорни игри, едри музайки. След това е хубаво да предупредите какво следва – влизане в спалнята, гушкане, финално 5мин успокоение преди да заспи и след това затваря очички. Не е ок да оставяте детето да Ви тормози, да прави каквото си пожелае, опитайте се да сложите ясни граници, че това поведение е недопустимо. Да задържате детето, за да не става и разиграва. Да му дадете време да се успокои ако се разстрои, да му говорите, пеете, когато е склонен да Ви съдейства. Пожелавам Ви успех!