Пост от групата 1 наум

Моля за съвети как да науча детето ми да не пие толкова много вода? В момента е на 2,1 г. Първите 6 месеца беше изключително кърмена и не пиеше вода. След това по малко я научих да пие, но след 1,3 г. започна много да търси. Съчета се с периода на отбиване и все си мислех, че е някакъв период, който ще отмине. Търси почти постоянно вода, пие около 2-3 литра. Допитала съм се до педиатър, пуснахме изследвания – всичко е в норми. Детето е видимо здраво, яде горе долу нормално (начесто и по-малко), наддава нормално 12 кг е. Преди да заспи изпива поне 300 мл. вода и заспива, което означава че до 1-2 часа всичко е напикано. Сменям чаршафи, дрехи и я приспивам наново. После започва да се буди на 1-2 часа за още вода, по около 100 мл. и поне още 1-2 пъти сменям памперси – ако хвана навреме не сменяме всичко. Това продължава вече няколко месеца и не мога да намеря решение на проблема. Ако скрия шишето, не го давам – настава рев. Педиатъра казва, че не е здравословен проблем, а особеност на детето. Нефролог също я е гледал – няма проблем. Ще се радвам на всякакви съвети какво и къде пропускам, какво мога да направя или да продължавам, както досега.


Ще пиша какво стана тази нощ, защото в поста има и други семейства с този проблем. Още вечерта започнах да й давам само с чаша – малко се мръщеше, но се разсейваше от другите дейности – къпане, игри. После вечерта започна да търси вода и шишето, търсихме го, но неуспешно и заспа към 22 часа. В полунощ се събуди за вода, давах от чашката, пи няколко глътки и се намръщи. Малко плака и с гушки заспа пак. Събуди се в три, дадох от чашката с вода, пи само няколко глътки и стана да търси шишето. Обиколихме всички стаи да го търсим, пи малко от чашата, после играхме един час на пластелин и заспа с малко плач. Но повече не сме ставали и спа до 7,30. Събуди се за първи път със сух памперс (в 3 го смених полупълен). На закуска пак предлагам чашка с вода, пила е около 100 мл. Малко й е ново все още да е само от чаша, тя иначе може, но мисля че до седмица ще свикнем и дано да спим вече без този навик за събуждане.


Искам да споделя, че за горе долу една седмица проблемът се разреши като скрих шишето със сламка и започна да пие само от чашата вода, т.е. и през деня, и през нощта. Така започна все по-малко да се събужда, да търси, да се напикава и да намаля количествата вода постепенно. Вече пие по-малко от литър, но мисля че за възрастта това е Ок. Надявам се това да бъде полезно и за други в нашето положение.