Важно е да се посети гинеколог за рутинен преглед след раждането. Най-добре е това да се случи около 40-ия  ден от датата на раждане. Всяка жена има право по линия на НЗОК да посети лекаря, който е водил женската консултация до 42-рия ден от датата на раждането. Прегледът се извършва като продължение на прегледите за наблюдение на бременност и е безплатен за пациентката.

Послеродовият период започва от момента на раждането на плацентата и продължава  до възвръщането на органите и системите в женския организъм до състоянието им преди забременяване. Най-активно действие е изразено върху половите органи, които претърпяват и най-значителни промени по време на бременността и раждането. Послеродовият период има средна продължителност от 6-8 седмици.
При физиологично протичащ послеродов период матката прогресивно ежедневно намалява размерите си. Непосредствено след раждането тя тежи 1000 г. , а в края на послеродовия период ( 42-ри – 56-ти ден) матката достига маса около 60 г, малко по-голяма, отколкото е била преди забременяването.
Следи се за височината на маточното тяло, което на 10-ти ден след раждането трябва да е на нивото на симфизата. В първите 4 – 5 дни след раждането се отстраняват некротизиралите части от децидуата. Към 10-ти ден вътрешната повърхност на матката вече е очистена и покрита с нов епител. На 24-ти – 36-ти ден процесът на регенерация на ендометриума е завършен и са възстановени функционалните му възможности

При този преглед се оглеждат външните полови органи и  влагалището. Обръща се внимание на маточната шийка, влагалищните стени, перинеума, за да се прецени ходът на възстановяване на разкъсванията на мекия родов канал. Прави се ултразвуков преглед на матката и яйчниците. Измерват се размерите на матката и ендометриума, оглежда се кухината й, степента на възстановяване на ендометриума. По преценка на лекаря могат да се вземат цитонамазка и влагалищен секрет. Ако състоянието на родилката е незадоволително ще бъдат изследвани ПКК и урина. Дават се съвети на родилката по отношение на хигиенно-диетичния режим, гимнастика за възстановяване на тазовото дъно и методи на контрацепция. Този преглед се прави с цел да се проследи дали правилно протича послеродовият период, което оказва влияние върху бъдещото гинекологично здраве на жената.

д-р Йорданка Делчева, акушер-гинеколог