Имам близнаци (момчета) на 3 години и 4 месеца. Още от бебета (6-7-месечна възраст) ги свикнахме да спят сами и на тъмно. От няколко седмици обаче единият от близнаците не иска да заспива на изгасена лампа. Протестира и плаче, дори когато лампата в съседното помещение е светната и вратата е отворена, т.е. в стаята е сумрачно, но всичко се вижда. Имаме същите проблеми и рано сутрин, когато естествената светлина все още не е достатъчно силна. (През нощта, когато и двамата са заспали, аз гася лампите.)
Чудя се как да реагирам и какво да направя!
От една страна се притеснявам, че ако настоявам да заспива и да спи на тъмно, може да задълбоча проблема и той да започне да изпитва ужас от тъмното.
От друга страна да се спи на светло не e полезно за здравето – свързано е с естествения синтез на мелатонин в организма.
Освен това, когато е светната лампата в стаята, силната светлина пречи на братчето му да заспи. Те двамата спят в една стая и ако ги разделя, мисля, че ще създам още по-голям проблем. Компромисното решение обаче – стаята да е слабо осветена – не върши работа. 
Ще съм Ви благодарна, ако някой сподели опит с подобна ситуация.


Звучи като да сте се справили много добре с отделянето на децата и привикването им да заспиват сами на тази възраст. Съвсем нормално е децата да преминават различни периоди, в които се появяват определени страхове. С развиването на въображението се появяват страхове от различни неща, като най-честите са от тъмно, от някое животно, от непознати, от раздяла, от определен герой на приказка или филмче. Важно е да се знае, че детските страхове са необходима част от психо-емоционалното развитие на детето и свидетелстват за началото на неговото обособяване като отделна от майката личност.
С две думи чрез страховете децата порастват.
Именно затова е важно отношението на родителите към детските страхове. В никакъв случай няма ефект излагането на детето принудително на ситуацията, от която се страхува. В този смисъл добре правите, че не настоявате да заспива на тъмно. Идеята е родителят да има разбиране и търпение към конкретния страх на детето, да го подкрепи да го преодолее, когато и то е готово за това.
Как да стане това във Вашия случай?
Мисля, че не бива да се тревожите за здравословния сън на децата на светло. Лека лампа няма да им попречи да спят пълноценно. Въпросът е, че светлината пречи на братчето му, а наистина може и да няма смисъл да ги разделяте, ако са свикнали и им е комфортно да спят заедно. Понякога самото дете, което се страхува, има нужда да спи с брат или сестра и това му дава спокойствие. Може да пробвате по-скоро да останете с децата на тъмно, докато заспят. Може да намерите компромисна слаба светлина, която да е до креватчето на детето, което има нужда от светло. В краен случай, ако те самите се чувстват добре с това, може да ги разделите за известен период и едното да заспива на светло, след което да го връщате в креватчето му в общата детска стая. Трябва да се види кой вариант пасва най-много на децата и на семейството Ви. Успех!

Елена Кръстева, психолог и фамилен терапевт