Изцедената кърма може да се съхранява на стайна температура под 27 градуса Целзий около 6 часа. При постоянно стерилизиране, щателно миене на ръце и по-ниски температури срокът може да се удължи до около 8 часа на стайна температура, но не повече от това. При температура в дома между 27 и 32 градуса времето за съхранение на стайна температура се съкращава още повече и не е добре да е по-дълго от 4 часа или най-добре само до следващото хранене.

При недоносено бебе кърма на стайна температура не се съхранява!

За сметка на това времето за съхранение в хладилник е значително по-дълго, тъй като температурата е около 4 градуса. Кърмата може спокойно и безопасно да бъде съхранявана на задната стена на хладилника 4 дни и дори повече. Но тъй като знаем, че независимо от запазените си хранителни свойства след 48 ч. започва да намалява способността на кърмата да убива бактериите, е по-добре да се замрази, ако няма да се използва в рамките на 48 ч.

Когато събирате изцедена кърма от различни изцеждания за деня, е важно да оставяте новата порция да се охлади в хладилника, преди да я прибавите към студената. Не е добре да се прибавя нова порция кърма към вече замразено мляко.

При недоносените бебета не се смесва кърма от различни изцеждания и изцеденото мляко се замразява директно след изцеждане.

При замразяване във фризер на температури между -4 и -20 градуса срокът се удължава още повече. Дълбоко замразената кърма е годна оптимално за 6 месеца. Ако имате комбиниран хладилник и фризер, времето за съхранение е по-добре да бъде по-кратко заради колебанията в температурите при честото отваряне на вратите.

При използване на млякото приоритет е да се дава прясно изцедена или съхранена в хладилника кърма от същия ден. Ако ползвате замразена кърма от време на време, е важно да използвате тази, която е изцедена най-отдавна, за да може постепенно да подновявате запасите си и да не се случи срокът на годност да изтече.

Размразяването на кърма става, като порцията се остави през нощта в купичка в хладилника, за да се размрази бавно. При спешност може да размразите кърмата, като потапяте пликчето в купичка с топла (не гореща!) вода или държите под течащата топла вода от чешмата. Не се препоръчва да се размразява кърма в микровълнова фурна.

Бавно размразеното и съхранено в хладилник мляко е годно 24 ч. Бързо размразеното и оставеното на стайна температура следва да се употреби в рамките на 2 часа.

Ако бебето не си е довършило кърмата и е останало недопито мляко, то може да се предложи най-късно на следващото хранене (не повече от 2 ч по-късно), тъй като в него започва бързо умножаване на бактерии, попаднали в кърмата от устата на бебето. Не го смесвайте с мляко, от което бебето не е пило.

При недоносените бебета не използвайте повторно останалото недопито мляко.

За съхранение на кърма може да се използват полиетиленови пликчета, които са предвидени специално за тази цел (те са по-издръжливи и по-малко вероятно да се скъсат от обикновените пликчета за фризер). Може да се използват и контейнери, които не е задължително да са специално за кърма, но трябва да са изрично обозначени, че са подходящи за съхранение на хранителни продукти. Не използвайте стерилни контейнери за урина или лабораторни проби – те не са предназначени за хранителни продукти и може от тях да се разтворят в млякото вредни вещества.

Христина Янева, консултант по кърмене