Съпругът ми има таласемия минима или т.нар средиземноморска. Аз съм изследвана за такава и нямам. Но от своя страна аз имам желязодефицитна анемия много преди да забременея и от години я контролирам. Въпросът ми е свързан с това дали има опасност за бебето? Трябва ли да имам предвид нещо допълнително във връзка с желязото при него? Сами по себе си тези обстоятелства налагат ли раждане е трето ниво неонатология? Това може ли да окаже влияние върху физологичната жълтеница или върху нещо друго? С неонатолог ли трябва да се консултирам или с хематолог? Благодаря много за отделеното време!


От писмото Ви не става ясно точно какъв тип таласемия (алфа или бета) има съпругът Ви и какви са точно симптомите му. Щом Вие не сте носител на гени, предизвикващи таласемия, тогава бебето не би трябвало да има риск от развитие на това заболяване. Окончателното изясняване на състоянието на детето би трябвало да стане след навършване на 6-месечна възраст, чрез изследвания, определящи наличието/липсата на носителство на някой от гените на това заболяване. Относно Вашата желязодефицитна анемия: добре е да бъдат изяснени причините за нея. Много важно е да бъде контролирана, защото по време на бременността плодът има нужда от желязо, което използва както за синтез на фетален хемоглобин, така и за натрупване на резерв, който ще е необходим за синтез на хемоглобина през първите 6 месеца след раждането.

Вашият акушер-гинеколог би трябвало да е информиран за заболяванията в семейството Ви. Пренаталното наблюдение на плода ще му позволи да реши дали има нужда от допълнителни специализирани изследвания (амниоцентеза, хорионбиопсия) за пренатална диагноза, което според мен не се налага, поради леката форма на таласемия при съпруга Ви и поради липсата на носителство при Вас.
Ако той прецени, би трябвало да Ви консултира с хематолог относно Вашата анемия.

Относно мястото за раждане, при нормална бременност, без проблеми и добро развитие на плода би могло във второ ниво. При наличие на рискови фактори – най-добре в трето ниво. При постъпване за раждане, носете Вашите изследвания и тези на съпруга Ви. Съобщете както на водещия раждането акушер-гинеколог, така и на неонатолога  за семейните заболявания.

Ако имате допълнителни въпроси, оставам на Ваше разположение.

д-р Анета Попиванова, неонатолог